De ce sunt importanți cei ”7 ani de acasă”

 de ce sunt importanți cei ”7 ani de acasă” și cum poți compensa lipsa lor

Primii ani de acasă au devenit, mai degrabă, 'primii 3 ani de acasă' sau nici atât. Copilul începe să meargă de mic la creșă sau grădiniță și este dat în grija unor profesioniști. Totuși, există anumite abilități pe care ar fi bine să și le însușească de la părinți. Află de ce sunt importanți cei '7 ani de acasă' și cum poți compensa lipsa lor.

Ce se învață în cei '7 ani de acasă'

Dezvoltarea psihologică din primii ani de copilărie este cea care arată ce fel de adult va fi. Siguranța sau nesiguranța lui vor veni din câtă dragoste au simțit în preajma lor atunci. Există persoane cu o inteligență mult peste medie, dar care nu reușesc în viață din cauza lipsei de stimei de sine sau a faptului că nu sunt organizate. Și aceasta din urmă, tot în cei '7 ani de acasă' se însușește cel mai bine.

Bunele maniere par pentru unii ceva desuet, dar pot deschide multe uși în viață. De cele mai multe ori, ele sunt vitale la serviciu. Totodată, fac viața de familie mult mai frumoasă. Acestea nu se pot învăța la școală sau la grădiniță. Educatorii și profesorii mai pot vorbi de ele, dar este nevoie de exemplul părinților pentru ca micuții să le învețe și să le practice în viața de zi cu zi.

5 reguli de bune maniere pe care toți copiii ar trebui să le știe

De ce sunt importanți cei '7 ani de acasă' – atunci înveți aptitudini importante pentru viață

'Regulile de bune maniere se însușesc încă din prima copilărie. Atunci învățăm să interacționăm cu oamenii din jur, să salutăm, să ne prezentăm, să mulțumim, să rugăm frumos când cerem ceva, să mâncăm cu gura închisă, să nu vorbim la masă, să nu facem comentarii răutăcioase cu voce tare, să mâncăm cu gura închisă, să nu ne scobim în nas, să ne cerem scuze când greșim, să punem mâna la gură când căscăm, să nu întrerupem o conversație deja începută, să răspudem politicos, să nu insultăm etc. Toate celelalte vin să completeze acest bagaj dobândit în primii 7 ani de acasă. De exemplu, vom învăța mai târziu că bărbatul este prezentat femeii, cel mai tânăr celui mai bătrân etc. Este important să le fim modele copiilor noștri. În caz contrar, dacă noi le cerem una, dar alta facem, vor fi confuzi. Până la urmă, vor sfârși în a ne imita, nu a ne asculta.'

Cum compensezi lipsa celor '7 ani de acasă'

Chiar dacă micuțul tău stă aproape toată ziua la grădiniță, tot ar putea beneficia de 'cei 7 ani de acasă'. Compensează absența ta prin timp de calitate petrecut împreună. Oferă-i toată atenția seara și în week-end-uri. Folosește concediile ca pe momente importante pentru a pentrece cât mai mult timp cu copilul tău. Găsește ocazii prin care să-l înveți aptitudini importante pentru viitor. Nu uita că el învață cel mai bine, la vârsta aceasta, prin joacă și urmând exemplul tău.

Citește și:

Cele mai importante deprinderi pe care ar trebui să le învețe toți copiii

5 probleme de comportament ale copilului pe care nu ar trebui să le ignori

Ce faci când copilul spune 'nu pot'. Cum îl încurajezi să aibă încredere în el însuși

Sursa foto: 123rf.com