Studiu: Vitamina D omoară celulele cancerigene

Vitamina D omoară celulele cancerigene

Oamenii de știință canadieni au descoperit noi dovezi că vitamina D omoară celulele cancerigene. Cercetătorii de la Universitatea McGill au descoperit de ce vitamina D are efect de prevenție și tratare a cancerului, informează dailyhealthpost.com.

Persoanele cu un nivel crescut de vitamina D trăiesc în mod semnificativ mai mult decât cei care au deficit de vitamina D. Echipa condusă de profesorii John White și David Goltzman a descoperit că vitamina D omoară celulele cancerigene. Vitamina D activează câteva mecanisme ale organismului care inhibă producția și fucția proteinelor c-MYC. Acestea provoacă diviziunea celulară. În mai mult de jumătate din cazurile de cancer, nivelul proteinelor c-MYC este crescut.

Citește și: Vitamina D sau vitamina soarel: beneficiile ei pentru organism

Vitamina D omoară celulele cancerigene. Cum acționează

Cercetări anterioare au arătat că nivelul scăzut de vitamina D este asociat cu numeroase forme de cancer și boli cardiovasculare. Un nivel mai mic de 20 ng/ml al vitaminei D este asociat cu creșterea mortalității cu 50 % la adulții în vârstă.

Vitamina D poate fi obținută prin aport alimentar sau expunere la soare. Totuși, combinația între o dietă proastă, vreme nefavorabilă și petrecerea a cea mai mare a timpului în interior fac ca o mare parte a populației să aibă deficit de vitamina D. Pentru că vitamina D omoară celulele cancerigene, carența este legată, în special, de cancer al tractului digestiv, inclusiv de colon, și de anumite forme de leucemie.

Vitamina D omoară celulele cancerigene. Află dacă ai deficit de vitamina D

Studiile arată că suplimentele cu vitamina D încetinesc producția de celule premaligne și maligne. S-a mai observat că vitamina D previne alterarea genelor. Dacă există suficientă vitamina D în organism, aceasta poate elimina mai mulți agenți toxici, inclusiv celule cancerigene. De aceea, este bine să consumi alimente bogate în vitamina D, să te expui la soare în fiecare zi (folosind o cremă de protecție adecvată). Cel puțin o dată pe an, în sezonul rece, ar fi bine să-ți faci o analiza pentru a vedea dacă ai deficit de vitamina D. Dacă este nevoie, la recomandarea medicului, ia suplimente cu vitamina D.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com