Știi câte beneficii îți aduce consumul de lămâi?

Știi câte beneficii îți aduce consumul de lămâi?

Atunci când combini consumul de lămâi cu alte mâncăruri și băuturi nealcoolice, ai multe avantaje în ce privește gustul, dar și starea de sănătate. Iată unele dintre cele mai importante beneficii ale acestor fructe!

 

Lămâile se numără printre alimentele care aduc multe avantaje organismului. Conțin un procent însemnat de vitamina C, dar și vitamina B6, riboflavină, tiamină, pectină, calciu, potasiu, fier, magneziu, acid pantotenic, fibre și acid folic.

Multifuncționale în meniurile alimentare – În primul rând trebuie remarcat că lămâile pot fi folosite în salate, în cele mai diverse preparate, de la supe la fripturi și la deserturi, în sucuri, în cafea mai ales vara pentru un plus de aromă și savoare, dar pot fi și consumate ca atare de către unele persoane. Sunt accesibile ca preț și nu îngrașă.

Sporesc energia și starea de bine – Lămâile dau energie, te ajută să gândești mai limpede și contribuie la reducerea anxietății și a stărilor depresive.

Îmbunătățesc digestia – Conținutul de fibre din lămâi ajută la combaterea constipației și a apariției hemoroizilor. De asemenea, contribuie la reducerea riscului de diabet și al afecțiunilor inimii.

Accelerează slăbirea – Consumul de suc proaspăt de lămâie amestecat cu apă calduță și chiar și puțină miere te poate ajuta să scazi mai repede în greutate. Iar pectina din conținutul lămâilor este o fibră solubilă care ajută la menţinerea senzaţiei de saţietate.

Ajută sistemul imunitar – Vitamina C, aidul citric, calciul, pectina și bioflavonoidele sunt aliați ai sistemului imunitar, care te pot ține departe de diverse infecții.

Alte avantaje dacă incluzi lămâi în alimentație

Lămâile incluse în alimentație luptă cu radicalii liberi (care pot cauza inflamații, afecțiuni cronice și duc la îmbătrânire rapidă) datorită cantității mari de vitamina C pe care o conțin. De asemenea, consumul acestor fructe poate reduce riscul aparitiei pietrelor la rinichi, scade tensiunea arterială și ajută la eliminarea toxinelor din organism.

Iar limonenul, care se găsește în coaja de lămâie şi în membrana de culoare albă de sub ea, s-a constatat în urma studiilor că are acţiune antitumorală. Oamenii de știință cercetează în prezent aceasttă substanţă pentru eventuale utilizări în tratamentul cancerului, în special al celui la sân.

Credit foto: Flickr