Spatele suferă din cauza telefonului și a tabletei

Spatele suferă din cauza telefonului și a tabletei
Spatele are tot mai mult de suferit în zilele noastre. Îl solicităm cărând diverse accesorii, stând în poziții incomode ore în șir. Iar telefoanele mobile și tabletele îi vin de hac.
Telefonul mobil și tableta au o influență nefastă asupra coloanei vertebrale. Iar copiii și adolescenții au cel mai mult de suferit. Chiar dacă efectele sunt resimțite peste ani, nu neapărat imediat. Fie că serviciul te obligă să le utilizezi, fie adori internetul sau alergi după pokemoni, este indicat să-ți protejezi spatele.

De ce te doare spatele?

De vină pentru aceste probleme este faptul că petrecem foarte multe ore zilnic într-o poziție monotonă, cu capul aplecat Suprasolicităm astfel coloana vertebrală. De aici și până la apariția durerilor la nivel cervical nu este decât un pas. Până nu de mult, spatele începea să-i doară pe oameni la maturitatea târzie, 40-50 de ani. Acum, problemele au început să fie întâlnite la tineri și chiar la adolescenți, la vârste de până în 20 de ani. Iar fenomenul va deveni tot mai amplu. Căci utilizatorii mobilelor folosesc aparatele chiar și în timp ce merg, mai ales de când a apărut pokemon-mania.
dr Iulia Belc,  director medical Bio Ortoclinic-2

dr Iulia Belc, director medical Bio Ortoclinic

'Telefonul este ușor, dar, de obicei, este ținut pe picioare sau la nivelul taliei, când se stă în poziție șezândă. În ambele cazuri, pentru a vedea ecranul  ținem capul în jos. Stăm cu orele în această poziție și încercăm să aducem telefonul cât mai aproape de ochi. Ținem și brațele lipite de corp. Suprasolicităm astfel musculatura cuprinsă între ceafă și umăr, care va sta într-o poziție scurtată, nu într-una normală, alungită. La fel de solicitantă pentru brațe și pentru musculatura umerilor este și folosirea mobilului când stăm întinși în pat.', explică dr. Iulia Belc, medic primar medicină fizică și recuperare medicală.

 

Încordarea agravează situația

Poziția este la fel de defectuoasă și  atunci când ne uităm pe ecranul telefonului în timp ce mergem pe stradă. Cum se întâmplă tot mai des, ca urmare a maniei create de apariția celui mai descărcat joc din acest an. Ne obligăm coloana să aibă permenent o înclinație de cel puțin 30 de grade spre partea din față a corpului.

'Petrecând mult timp încordați, în această poziție similară cu cea a lucrului la birou, când vom dori să întindem mâna după un obiect aflat la o oarecare distranță și vom trage de musculatură, ne vom confrunta cu o durere violentă, tocmai din cauza deranjării fibrei musculare, obișnuite să stea pe o porțiune cu mult scurtată. Durerile pot apărea la nivelul coloanei cervicale sau la nivelul umerilor, iar o dată cu înaintarea în vârstă, aceste poziții vicioase pot determina și apariția unor modificări degenerative la nivelul coloanei vertebrale, a discurilor intervertebrale. În astfel de cazuri durerile devin mult mai puternice și pot fi însoțite de limitarea mobilității', subliniază dr. Iulia Belc.

Ce e de făcut

  • Ideal ar fi să renunțăm la a naviga pe telefon măcar atunci când suntem pe stradă, limitându-ne cel mult la convorbiri și acelea prin intermediul căștilor.
  • E nevoie să adoptăm neapărat o poziție corectă. De exemplu, atunci când stăm la birou, e bine să sprijinim mâinile pe birou, ținând telefonul ceva mai sus și încercând să controlăm poziția cefei și a capului, astfel încât să nu stea aplecat, ci drept, când vrem să vizualizăm ecranul telefonului. Același control al poziției capului trebuie să existe și atunci când utilizăm mobilul în poziția șezând.

La primele semne de durere sau de omorțire a mâinilor trebuie făcută o pauză de cel puțin 10 minute în utilizarea telefonului sau a tabletei.

Sursa foto: 123rf.com