Marian Ilieș, e-mail

Sfatul psihologului

Draga domnule Ilieș, soția dumitale este norocoasă să aibe un soț grijuliu care se preocupă de armonia în familie. Este clar că traveresează o perioadă în care stresul și grijile își spun cuvântul. E foarte probabil ca dânsa să fie deja într-o depresie mascată (nici dânsa nu-și dă seama de aceasta datorită impulsivității și a tensiunii manifestate).

Cum o puteți ajuta? Întrebând-o în fiecare dimineață ce puteți face dvs. ca azi să se simtă bine și să vină acasă cu drag; să o susțineți necondiționat, să nu îi dați cumva prilejul să se simtă criticată pentru ieșirile nervoase (o puteți lua în brațe s-o calmați și, dacă plânge, lăsați-o să plângă pe umărul dvs). Sfătuiți-o să apeleze la magneziu cu B6 și chiar la un psiholog, fără să perceapă acest lucru ca pe un ”trebuie”, ci ca pe un ”ți-ar prinde bine”.

Întrebați-o cum ar fi viața ei dacă mâine n-ar rămâne decât cu lucrurile pentru care azi a fost recunoscătoare și învățați să practicați recunoștința (asta face ca persoana să se concentreze pe partea bună a lucrurilor). Dacă este credincioasă sau măcar nu neagă existența divinității, spuneți-i că aceste încercări sunt pentru a vă demonstra că sunteți uniți și că aveți resurse să răzbateți!

Dacă cineva se roagă la Dumnezeu să îi fie familia unită, nu va primi o picătură de superglue, ci va primi niște încercări/oportunități prin care să simtă că ei chiar sunt uniți! Faceti planuri de Sărbători, plănuiți cu dânsa surprize pentru copil și, cu copilul, surprize pentru mama lui! Aveți speranța că va fi bine!