Soluții eficiente să cureți tapițeria din piele sau materiale textile

Soluții eficiente să cureți tapițeria din piele sau materiale textile

Canapeaua, fotoliile sau scaunele îmbrăcate în imitație de piele sau în materiale textile trebuie curățate cel puțin de două ori pe an, pentru a-și păstra culoarea originală și pentru a scăpa de eventualele pete dificile. Iată cum trebuie să cureți tapițeria!

 

Tapițeria din material textil

Se murdărește cel mai ușor, se înnegrește pe la margini și se pătează chiar dacă o stropești doar cu apă. Tapițeria din materiale textile este mai puțin rezistentă și trebuie curățată mult mai des, dar are frumusețea și eleganța ei. Iată câteva soluții simple să cureți tapițeria pentru a o întreține cât mai mult timp.

  • Folosește sare de mină

Umezește câțiva pumni de sare cu puțină apă și împrăștie sarea umedă cu o cârpă albă pe toată suprafața tapițeriei. Freacă apoi ușor cu o perie moale pentru haine câteva minute. Aspiră sarea la final sau folosește peria pentru a o strânge de pe tapițerie. Sarea va culege praful și va înviora culorile tapițeriei.

  • Oțet pentru culori mai vii

Diluează o cană de oțet cu 2 litri de apă și folosește această soluție pentru a freca ușor tapițeria textilă, după ce o aspiri bine de praf. Ca să ai mai mult spor, freacă tapițeria cu o bucată veche de perdea înmuiată în apa cu oțet. Deschide geamurile larg și lasă tapițeria să se usuce bine înainte de a te așeza din nou pe canapea.

  • Amoniac pentru petele dificile

Cafeaua, vinul, berea sau alte pete dificile de pe canapea trebuie curățate imediat cu o soluție din apă și amoniac. Dacă sunt pete mai vechi, te ajută soluțiile de curățat din comerț, concepute special pentru mobila tapițată.

Cum să cureți tapițeria din piele sau înlocuitori

Pielea, vinilinul sau alți înlocuitori sunt materiale mult mai rezistente, dar și ele se pot păta cu grăsime și vin sau se pot înnegri cu trecerea timpului.

  • Apă rece și săpun lichid

Folosește un amestec simplu din apă rece și săpun lichid pentru mâini și șterge petele de grăsime sau de murdărie. Este important să folosești o lavetă care nu lasă scame și nici nu se decolorează. După ce ai spălat tapișeria, șterge apa cu o altă lavetă moale și uscată. Este recomandat să faci acest lucru în fiecare săptămână, când faci curat în toată casa.

  • Cremă de mâini cu lanolină

Dacă tapițeria este din piele naturală, poți folosi produse speciale pentru hidratare din comerț care previn apariția crăpăturilor, dar și o cremă bună cu lanolină. Pielea trebuie să se mențină cât mai elastică pentru a rezista în timp și pentru a păstra culoarea inițială.

  • Lapte demachiant

Pentru tapițeria ecologică și imitațiile din piele, este foarte bun laptele demachiant. Aplică puțină soluție pe o lavetă curată și șterge bine tapițeria peste tot, insistând în zonele mai uzate. Laptele demachiant va curăța praful, petele de apă sau de transpirație și va întreține materialul în timp.

sursa foto: 123rf.com