Sinodul Mitropolitan al Ardealului a decis: Arsenie Boca va deveni SFÂNT!

Sinodul Mitropolitan al Ardealului a decis: Arsenie Boca va deveni SFÂNT!

Sinodul Mitropolitan al  Ardealului a decis că părintele Arsenie Boca va deveni sfânt. A fost înaintată propunerea de canonizare a Părintelui Arsenie Boca către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care urmează să ia o decizie și să anunțe când va fi acesta canonizat. 

 

„Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului a hotărât, astăzi (n.r.-joi), înaintarea propunerii de canonizare a părintelui Arsenie Boca. Aceasta este competenţa Sinodului Mitropolitan: să analizese dosarul, să îl aprobe şi să îl înainteze spre examinare şi decizie Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Acum va urma o şedinţă a Sfântului Sinod, care nu ştim când va fi, în care se va analiza acest dosar şi studiul document, pe care l-a întocmit Comisia Specială Teologică Mitropolitană de canonizare a Părintelui Arsenie şi se va hotărî de către Sfântul Sinod”, a spus preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, pentru Mediafax.

Cine a decis că Arsenie Boca va deveni sfânt?

Propunerea a fost făcută de ÎPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, iar decizia de canonizare a fost luată cu unanimitatea voturilor membrilor sinodului. Potrivit preotului Miricescu, canonizarea Părintelui Arsenie Boca ar însemna îndeplinirea dorinţelor unui număr mare de credincioşi, care în ultimii 30 de ani au mers la Prislop, la mormântul acestuia.

„Canonizarea Părintelui Arsenie Boca ar însemna o rânduiala a Bisericii, care ajunge la bun sfârşit, pentru că aşa cum spuneam şi cu alte ocazii, canonizarea unui sfânt nu este o chestiune care se întâmplă dintr-o dată. Este vorba despre o realitate îndelungată, despre un demers îndelungat şi cred eu că se împlinesc năzuinţele şi dorinţele credincioşilor, mulţimii mari de credincioşi care în decursul celor 30 de ani, aproape, de la trecerea la Domnul a Părintelui Arsenie, au bătut drumul Prislopului”, a mai spus preotul din cadrul Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Demersurile pentru canonizarea Părintelui Arsenie Boca au început în 2015.

Cine a fost Arsenie Boca ?

Părintele Arsenie Boca a fost torturat de Securitate Arsenie Boca s-a născut pe 29 septembrie 1910 în localitatea Vaţa de Sus (Hunedoara). A studiat la Academia Teologică „Andreiana' din Sibiu, pe care a absolvit-o în 1933. În Vinerea Izvorului Tămăduirii, după Paştile anului 1940, a fost tuns în călugărie la Mânăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus, primind numele Arsenie. A fost părinte ieromonah, teolog, artist plastic, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu şi apoi la Mănăstirea Prislop. În anul 1959, regimul comunist a desfiinţat lăcaşul de cult din Hunedoara, l-a transformat în cămin de bătrâni, iar părintele Arsenie Boca a fost alungat din mănăstire. Securitatea i-a interzis să mai slujească în vreo biserică din România. Părintele a fost arestat şi torturat de fosta Securitate în anii 1948 şi 1951 pentru presupuse legături cu legionarii, fapte negate de acesta. Închis la Jilava, Bucureşti, Timişoara şi la Oradea, condamnat la muncă silnică la Ocnele Mari şi la Canal, părintele a revenit, la sfârşitul pedepsei, ca stareţ la Mănăstirea Prislop. A fost unul dintre martirii opresiunii comuniste. A pictat biserica din comuna Drăgănescu, la 25 kilometri de Bucureşti.

Aceasta este Rugăciunea de dimineață a părintelui Arsenie Boca despre care se spune că e făcătoare de minuni.

Citește și: