Dacă Sfântul Mare Mucenic Dimitrie se bucură de multă evlavie în lumea creștină, sărbătoarea sa fiind una dintre cele mai mari în Răsăritul ortodox, pe 26 ale lunii, despre Sfântul Dimitrie Basarabov nu se știu foarte multe lucruri și multă lume face confuzii între cei doi mari sfinți. Totuși, e bine de știut că rămășițele sfinte ale Marelui Mucenic Izvorâtor de Mir se găsesc la Tesalonic, în Grecia, oraș al cărui ocrotitor este, în vreme ce moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou sălășluiesc în Catedrala Patriarhiei, veghind asupra Capitalei țării noastre.

Sfântul Dimitrie cel Nou a rămas in istorie

Despre Sfântul Dimitrie cel Nou se știe că a văzut lumina zilei în localitatea Basarabov, pe malul râului Lom, pe teritoriul Bulgariei de azi, în secolul al XIII-lea. Provenind dintr-o familie nevoiașă, ani în șir a fost păstor, pentru a-și câștiga pâinea. Participa cu mare drag la slujbele bisericești și asculta Învățăturile sfinte. Cu timpul, și-a dat seama că menirea lui e viața monahală și s-a retras într-o mânăstire de călugări.

Legenda spune că, atunci când a simțit că i se apropie sfârșitul, a revenit pe malul Lomului. S-a așezat între două lespezi de piatră, ca într-un sicriu, și și-a încredințat sufletul lui Dumnezeu. Vreme îndelungată nu s-a știut despre trecerea la cele veșnice a Sfântului. La un moment dat, ploile și vijeliile au dărâmat lespezile de piatră. Și i-au aruncat trupul Cuviosului în ape. Apoi, nisipul și prindișul i-au acoperit trupul neputrezit. Minunea dumnezeiască a făcut ca, într-o noapte, Cuviosul să i se arate în vis unei fete grav bolnave. Acesta i-a spus fetei că, dacă părinții ei îi vor scoate rămășițele pământești la lumină, ea va avea parte de vindecare.

După îndelungi căutări, părinții fetei au descoperit cinstitul trup al Sfântului Dimitrie. Împreună cu preoții din localitate au dus moaștele la biserică. Fata s-a însănătoșit și vestea s-a răspândit imediat. Moaștele sfinte au rămas în Basarabov secole la rând. Din 1774, acestea veghează asupra românilor, din Catedrala Patriarhală, din București.

Alină rănile sufletului

În fiecare an, Sărbătoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou este un ales popas duhovnicesc pentru credincioşii și, mai ales, pentru miile de pelerini din întreaga lume. Și asta pentru că moaștele sfinte sunt făcătoare de minuni, bune de leac, aducătoare de liniște și vindecare. Una dintre marile fapte minunate ale Sfântului Dimitrie, săvârșite de când racla cu moaștele sale se află la București, a avut loc în 1814. Atunci a izbucnit o epidemie de ciumă, care făcea ravagii.

Călugării au scos atunci moaştele Cuviosului Dimitrie în procesiune și, din acea zi, molima a încetat să se mai răspândească. Rămășițele sfinte nu au fost scose din biserică decât în cazuri excepționale, de-a lungul anilor, fie la foamete, fie la secetă ori molimă năprasnică. Și nu e credincios care să se fi rugat la racla cu moaștele sfinte și să nu fi primit răspunsul așteptat. O mână a Sfântului Dimitrie cel Nou se află astăzi la Kiev, în Ucraina.

Sursa foto: wikimedia.org

Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor – Colecția SFINȚI, DUHOVNICI ȘI MĂRTURISITORI ROMÂNI (Vol. XV)

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou este sfântul ocrotitor al Bucureștilor. S-a născut în secolul al XIII-lea în satul Basarabovo din Bulgaria într-o familie de vlahi sud-dunăreni. Se crede că inițial a fost păstor, pentru ca mai târziu să îmbrace haina monahală la o mânăstire situată nu departe de satul natal. Moaștele Sfântului au fost depuse la biserica din Dealul Mitropoliei din București în secolul al XVIII-lea.

Spre sfârșitul Primului Război Mondial, când Capitala Regatului României era la cheremul trupelor străine, armata noastră fiind retrasă, dimpreună cu conducătorii statului, pe linia frontului din Moldova, Sfântul fost furat!

Soldații bulgari au prăduit fondul de manuscrise slave din Biblioteca Academiei și au furat racla cu moaștele patronului spiritual al cetății din Dealul Mitropoliei, cu gândul să-l ducă înapoi „acasă”. Mitropolitul Conon i-a cerut Feldmareşalului Mackensen să-i descopere de urgenţă pe făptași şi să redea moaştele Mitropoliei Bisericii Ortodoxe Române.

Sfântul Dumitru, era iubit pentru că făcuse destule minuni și salvase orașul de câteva ori – epidemii, cutremure, ocupații străine. Lipsa moaştelor îi speria pe bucureșteni. În 1813, fuseseră scoase în timpul ciumei lui Caragea, apoi, în 1827, în timpul secetei, iar au fost scoase cu domnitorul în frunte, mitropolitul şi tot soborul de preoţi, într-un cortegiu impunător, şi chiar în ziua aceea a început o ploaie torenţială care a ţinut trei zile şi a salvat Bucureştiul de la foamete. Iar în 1831, când guvernator al Ţărilor Române era generalul Kiseleff, moaştele Sfântului salvaseră oraşul de la holeră.

Hoții au fugit spre sud, ca să treacă Dunărea repede în Bulgaria. Patrulele germane i-au ajuns din urmă la Călugăreni. În 19 februarie 1918, însoţit de o puternică gardă de soldaţi germani înarmaţi, „Sfântuleţul” se întoarce la Bucureşti…

  • Viața și nevoințele monahului sud-dunărean, ascet într-o peșteră luminată de fiorul credinței
  • Al doilea Sfânt cu acest nume măreț din istoria creștinismului
  • Periplul balcanic al moaștelor Sfântului
  • Furat de un commando bulgăresc din Catedrala Mitropolitană a Bucureștilor
  • Ocrotitor al Orașului și vindecător al feluritelor suferințe
  • Acatistul și rugăciunile către Sfântul Dimitrie

 

Colecția SFINȚI, DUHOVNICI ȘI MĂRTURISITORI ROMÂNI (16 volume)

Despre români s-a spus, adesea cu o îndreptățire piezișă, că, bântuiți fiind de o toleranță ecumenică extremă, nu au o vocație mistică profundă.

Dar galeria Sfinților și Mucenicilor emblematici, a venerabililor Duhovnici și a marilor Mărturisitori români este mult mai complexă decât s-ar crede, fiind populată cu o mulțime de personaje excepționale, care s-au sacrificat pentru credință și neam, luminând un popor iubitor de Dumnezeu și tradiție creștinească.

Cartea se poate cumpăra de la toate punctele de difuzare a presei, începând de luni, 22 octombrie, la prețul de 14,99 lei.