Sfântul Andrei este ocrotitorul României și ne apără de rele

Sfântul Andrei

Sfântul Andrei este ocrotitorul României și a trăit pe aceste meleaguri. În ziua sărbătorii lui, pe 30 noimebrie, lumea creștină îl respectă cu sfințenie.

Întreaga lume creștină e în sărbătoare, pe 30 noiembrie. Este celebrat cel dintâi chemat între Apostoli, ucenic al lui Ioan Botezătorul, Sfântul Andrei, acela care l-a urmat pe Iisus întreaga sa viață. A propovăduit cuvântul Domnului, a asistat la Patimile Sale, L-a jelit la moartea Lui și s-a bucurat, întărindu-și credința, la Învierea Sa. După Pogorârea Duhului Sfânt, a ajuns în ținutul Dobrogei de azi, unde a viețuit în peșterea care-i poartă numele, loc de pelerinaj, în apropierea localității Matei Corvin, unde se află și o părticică din sfintele sale moaște. O altă parte din moaște se găsesc la Catedrala Episopală din Galați.

Sfântul Andrei veghează lumea creștină

Este patronul spiritual al Scoţiei, țară al cărei steag reprezintă crucea Sfântului Andrei. Sfântul Andrei veghează asupra Spaniei, Siciliei, Greciei şi Rusiei. Și, ce e cel mai important, este ocrotitorul României. Se spune despre Sfântul Apostol Andrei că ar fi fost cel dintâi trimis spre propovăduire spre ținuturile Greciei, Mării Negre și Dunării. După Înălțarea Domnului, a ajuns pe meleagurile noastre. A poposit în ținuturile Dobrogei. Acolo a și lăsat un lăcaș sfânt de închinăciune, Peștera Sfântului Andrei. Este prima biserică creștină de pe la noi. În interior, se mai poate vedea și azi scobitura din stâncă ce l-a adăpostit pe Apostol. Și a devenit pat de alinare pentru suferinzii zilelor noastre. O parte din sfintele moaște sălășluiesc în catedrala Sfântul Petru de la Roma. Iar capul sfântului tronează la biserica din Patras, în Grecia, unde acesta a trecut la cele sfinte.

Ce să faci și să nu faci de Sf. Andrei

Parcă nicio altă noapte din an nu e mai încărcată de ritualuri, simboluri și magie ca cea din ajunul sărbătorii Sfântului Andrei.

Credincioșii merg în pelerinaj la Peștera Sfântului Andrei, unde se află o icoană făctoare de minuni și o părticică din degetul Apostolului.

Pe de altă parte, lumea e preocupată cu unsul ferestrelor și ușilor cu usturoi, pentru a se proteja împotriva strigoilor.

Cei necăsătoriți fac farmece pentru aflarea sau atragerea ursitei, iar femeile încearcă să atragă norocul și bunăstarea în casele lor.

Pentru ca răul să nu se prindă de noi, nu avem voie să măturăm, să aruncăm gunoiul din casă, să ne pieptănăm și să dăm cu împrumut.

Se spune că în această noapte animalele prind grai. Ferește-te să le auzi, căci prevestesc moartea!

Sursa foto: wikimedia.org