Sfânta Tecla este tămăduitoare și mare făcătoare de minuni

Sfânta Tecla

Sfânta Tecla, Mare Muceniță, cea „întocmai cu Apostolii' este pomenită în Biserica Ortodoxă la data de 24 septembrie. Și se bucură de mare respect în rândurile credincioșilor datorită minunilor ei.

Sfânta Tecla, cea „întocmai cu Apostolii', s-a născut în cetatea Iconiei, la 420 km de Constantinopol. Ea a fost prima dintre femei care a avut de suferit pentru credința curată în Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. A reușit să reziste ispitelor și a înfruntat toate relele, fiind un exemplu de puritate. Și-a însușit din tainele credinței de însuși Sfântul Apostol Pavel, motiv pentru care a jurat să-și dedice viața credinței creștine și să rămână fecioară la trup și la suflet.

Sfânta Tecla e mare făcătoare de minuni

Hotărârea de a alege fecioria i-a înfuriat familia, în special mama, care o logodise, la 18 ani, cu un tânăr pe care îl credeau de același rang. Dar Tecla a refuzat căsătoria și a fost prigonită. În plus, s-a poruncit ca Apostolul Pavel, cel care i-a împărtășit tainele Evangheliei, să fie izgonit. Dar Tecla s-a înverșunat și a părăsit casa părintească, în căutarea Apostolului. A ajuns în cetatea Antiohiei, unde un tânăr, Alexandru, renumit pentru viața lui de desfrâu, a încercat să o atragă în păcat. Numai că Tecla i-a rezistat și asta i-a adus suferință.

Fiind creștină, a fost dată pradă fiarelor sălbatice, dar animalele s-au aciuat blânde pe lângă ea. Cei ce au asistat la acele momente, văzând minunea, au trecut la creștinism. Până și conducătorul cetății a recunoscut puterea lui Dumnezeu și a eliberat-o pe Tecla. Sfânta Muceniţă a propovăduit numele lui Iisus Hristos în Listra, Derbe, până în Antiohia. A revenit pe meleagurile natale și s-a retras în munți, unde a viețuit până la 90 de ani. Astăzi, capul sfintei se află la Domul din Milano. Morrmântul și moaștele sale sălășluiesc în Siria, la Maaloula, într-un așezământ de călugări care-i poartă numele. La noi în țară, există o părticică din rămășițele pământești ale sfintei la Mânăstirea „Sfânta Tecla', din localitatea Predești, la 11 km de Craiova.

Sursa foto: wikimedia.org