Cum se serbează cei 40 de mucenici

Măcar o dată pe an, are și bărbatul dreptul la o zi de pomină. Și când e cel mai bun moment, dacă nu la sărbătoarea celor 40 de mucenici, pe 9 martie?!

Data de 9 martie este foarte importantă pentru credincioșii creştini. Se comemorează uciderea celor 40 de mucenici din cetatea Sevastiei, martirizaţi pentru refuzul lor de a renunța la religia creştină. Era în secolul al IV-lea, când creştinii erau pedepsiţi pentru credinţa lor, pe vremea voievodului Agricolae, mare duşman al celor care credeau în Hristos. După 3 zile de la omorârea lor, episcopul Petru a găsit osemintele, luminând în întuneric, pe malul râului în care au fost aruncați. Moaştele s-au păstrat până azi, părticele din ele găsindu-se în multe locuri ale lumii. Și în România ne putem închina la ele la București, la Biserica Antim, Biserica Paraclisului Patriarhiei, Mănăstirea Sf. Nicolae-Mihai Vodă, Biserica Icoanei, Biserica Dichiu, Biserica Negustori.

►Hai, noroc!

Motivul pentru care este așteptată cu nerăbdare în popor această sărbătoare religioasă importantă, mai ales de către bărbați, este tradiția de a se bea 40 de pahare de vin, în unele regiuni chiar 44. De unde diferența? În tradiția creștină, se știe de 40 de sfinți martiri, însă după cea geto-dacică, ar fi fost 44, tot atâția cât și numărul zilelor dintre 9 martie și 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Se spune că, pentru a-ți merge bine, trebuie să-ți lași bărbatul să se îmbete la „Măcinici”. Cei mai curajoși și mai „antrenați” pot bea tărie, nu vin, ca să fie sănătoși și să nu se lipească bolile de ei. Cine nu poate sau nu are voie să bea, trebuie ca măcar să guste puțin vin roșu. De altfel, se spune că aceasta ar fi una dintre ofrandele aduse pentru a căpăta bunăvoinţa celor 40 de sfinţi ucişi la Sevasta, alături de 40 de colaci copţi în cuptor, numiţi simbolic, în funcţie de zonele geografice, mucenici, măcinici, sfinţişori, bradoşi sau boboneţi, modelaţi în forma cifrei 8.

VINE, VINE PRIMĂVARA!

În calendarul popular, ziua celor 40 de sfinți marchează sfârşitul iernii şi începutul primăverii. De aceea, în popor, poartă numele și de „Porneala plugului”, în vechime existând obiceiul ca în această zi ţăranii să pornească la arat. 9 martie este cea care încheie „Zilele Babelor”, motiv pentru care mai este cunoscută și ca Moși. Moșii sunt buni, dezgheaţă pământul, alungă gerul şi cresc iarba verde. Se spune că aşa cum e vremea în această zi, aşa va fi toată primăvara.