Semne de deshidratare? Iată cum te hidratezi corect!

Semne de deshidratare? Iată cum te hidratezi corect!

Consumul de lichide este esențial pentru buna funcționare a organismului, așa că mare atenție la deshidratare.

 

Noţiunea de hidratare corectă este importantă în orice sezon și are legătură cu starea de bine a organismului. Semnalele care îţi dau de înţeles că trebuie să iei măsuri în această privinţă sunt: apariţia unei stări de oboseală, cu tegumente uscate, cu senzaţie de ameţeală când te ridici în picioare, dar şi nuanţarea urinei într-o culoare galben închis-portocaliu. De asemenea, știai că uneori deschidratarea poate fi confundată cu pofta de mâncare? De aceea, este bine ca atunci când simți că îți este foame să bei un pahar cu apă și să aștepți 15 – 20 de minute.

Există 3 tipuri de deshidratare

Deshidratarea poate fi hipertonă, izotonă sau hipotonă şi identificarea acesteia se face numai de către personalul medical specializat. De obicei, apa rezolvă deshidratarea hipertonă, care este prezentă cel mai des în sezonul cald, când se pierde multă apă prin transpirație. Dacă deshidratarea este izotonă, atunci ar trebui consumate soluţii bogate în ioni (Na, K). Iar în cel de-al treilea caz, cea hipotonă, este întâlnită mai ales la persoanele cu afecţiuni cardiace sau renale, apare des setea şi umflarea picioarelor. Rehidratarea se face prin eliminarea surplusului de apă şi completarea rezervelor ionice ale organismului.

Cele mai bune lichide pentru hidratare

Apa minerală plată alături și de cea minerală carbogazoasă sunt lichide bune pentru hidratare. Totodată apa de cocos merită încercată, deoarece are proprietăți hidratante extraordinare. De asemenea, ceaiurile, limonadele (puțin îndulcite) și sucurile de fructe sunt printre lichidele care ajută la o bună hidratare.

Reține!

  • Consumul recomandat general a 2 litri de lichide pe zi este indicat populaţiei adulte și cu o bună stare de sănătate. Intră în calcul şi lichidele nealcoolice ca: ceaiul, supa, ciorba, cafeaua de dimineaţă, lactatele, iaurtul etc..
  • Categoriile speciale de persoane, cum sunt pacienţii cu afecţiuni renale, cardiacii, bătrânii, copiii, trebuie să urmeze indicaţiile medicului pentru un sfat nutriţional adecvat în privința cantității de apă consumate.

 

Credit foto: Shutterstock