În ultima miercuri a lunii mai, în fiecare an, se sărbătorește Ziua Mondială a Sclerozei Multiple. Anul acesta, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune împreună cu Asociația de Scleroză Multiplă București au tras un semnal de alarmă cu privire la scleroza multiplă.

Scleroza multiplă cere sacrificii

Scleroza multiplă afectează predominant persoanele tinere, cu vârste cuprinse între 20 – 40 de ani, fiind considerată cea mai invalidantă boală a adultului tânăr. Femeile au de suferit într-o proporție de două-trei ori mai mare decât bărbații. Din cauza simptomelor, suportul familiei este foarte important, iar în cazurile care ajung la invaliditate, acest suport este vital. Nu putem ignora nici cazurile care deși sunt ușoare, pacientul nu se poate descurca fără ajutorul celor apropiați în realizarea unor activității uzuale: toaleta zilnică, pregătirea mâncării sau simple cumpărături. Toate aceste activități ale vieții zilnice pot reprezenta o adevărată provocare pentru pacientul care suferă de scleroză multiplă. De aceea, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune împreună cu Asociația de Scleroză Multiplă București încearcă să ne facă să înțelegem că această boală nu ar trebui să fie o povară, în ciuda neajunsurilor pe care le cauzează.

Când ne îngrijorăm?

Printre simptomele sclerozei multiple putem enumera: deficite motorii ale membrelor care pot duce la paralizii grave şi ireversibile, tulburări de vedere, tulburări de coordonare, alterarea simţurilor, oboseală, diminuarea capacităţii de concentrare, a capacității de a vorbi şi de a înghiţi, dificultăți de control a vezicii urinare, tulburări sexuale şi deteriorarea funcţiilor cognitive. „Scleroza multiplă este o afecțiune complexă iar simptomele acestei boli impun limitări ale stilului de viaţă, pot afecta calitatea vieţii, mai ales la pacienţii tineri şi pot duce la depresie, anxietate, teama de singurătate, dizabilitate permanentă sau de pierdere a familiei. De aceea această boală trebuie abordată multidisciplinar iar colaborarea dintre medic, familie, psiholog și kinetoterapeut pot duce la îmbunătățirea vizibilă a calității vieții pacienţilor”, a declarat Rozalina Lăpădatu, preşedinte Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA).

Sursa foto: 123rf.com