Schizofrenia este o boală care afectează modul în care o persoană gândește, simte și acționează. De aceea, într-un episod acut, persoanele cu schizofrenie nu pot face diferența între real și imaginar. Și au nevoie de sprijinul constant al medicului și al familiei. Cele mai comune simptome ale schizofreniei sunt halucinațiile, ideile delirante și dificultatile de organizare mentală. Conf.dr. Maria Ladea spune că este vorba despre o afecțiune complexă a creierului, care afectează aproape 1% din populația globului înainte de vârsta de 60 de ani.

Schizofrenia provoacă mintea

În acest moment nu există niciun tratament care să vindece boala. Dar există planuri de tratament care le pot face pacienților viața mai ușoară. În unele cazuri, pot duce o viață chiar normală, permițându-le să meargă la cursuri sau la serviciu. Tratamentul le permite să fie independenți și să aibă relații sociale pe termen lung. Iar asta se confirmă prin celebritățile care au suferit de această boală, printre care se numără Syd Barret, membru al celebrei trupe Pink Floyd sau genialul matematician John Nash, câștigător al premiului Nobel pentru economie, care a inspirat personajul principal din filmul „O minte sclipitoare” (A Beautiful Mind).

Cu toate acestea, în unele cazuri, pacienții se confruntă cu probleme semnificative asociate cu simptomele bolii. Și, uneori, ajung să refuze tratamentul. Nu există o cauză unică a schizofreniei. Se consideră că diferiți factori care acționează împreună contribuie la dezvoltarea acestei afecțiuni. Se pare că sunt importanți atât factorii genetici, cât și cei de mediu. În mod tipic, schizofrenia este o afecțiune cronică, care durează toată viața. Însă există tratamente care pot fi benefice. Ghidurile clinice recomandă ca pachetul optim de tratament să fie reprezentat de o combinație de medicamente antipsihotice și psihoterapie, psihoeducație și auto-ajutor. Ș

Primele semne impun vizita la medic

Simptomele de schizofrenie pot include halucinații, idei delirante, absența răspunsului emoțional, retragere socială, depresie, apatie și absența energiei sau a inițiativei. Apar tulburări ale gândirii și tulburări de mișcare. Intervin și absența exprimării emoționale, lipsa de motivație. Persoana care suferă are dificultăți privind prioritizarea sarcinilor. Insomniile, scăderea apetitului alimentar, a interesului și a capacității de concentrare se numără și ele printre semne. Unii au sentimente de inutilitate, vinovăție și anxietate. Prin urmare, oricine observă astfel de simptome la oamenii apropiați sau chiar la ei înșiși ar trebui să ia legătura cu specialiștii. Informarea joacă un rol esențial atât în diagnosticarea precoce a bolii, cât și în înlăturarea ideilor preconcepute.

Tratamentul este eficient

Tratamentul le permite persoanelor care suferă de această tulburare să se bucure de o viață mai împlinită, completă. Oamenii pot reveni la locul de muncă sau la studii. Iar traiul independent și reluarea relațiilor sociale pot sprijini procesul de recuperare. Deși schizofrenia nu se vindecă, aceasta poate fi o afecțiune medicală tratabilă și controlabilă. Și sunt disponibile tratamente care le permit persoanelor cu schizofrenie să își țină simptomele sub control și să poată evita recăderile. Tratamentele psihologice, precum terapia cognitivcomportamentală sau psihoterapia suportivă, pot reduce simptomele și pot crește nivelul de funcționare. Adesea, cel mai eficace tratament este reprezentat de o combinație de intervenții farmacologice și non-farmacologice. Din nefericire, fondurile infime alocate psihiatriei în țara noastră nu permit crearea unor condiții optime de tratament pentru pacienții cărora schizofrenia le face viața un calvar. Iar stigmatizarea le îngreunează integrarea socială.

Rolul familiei este crucial

Un nou studiu pan-european, comandat de compania Janssen, subliniază necesitatea unui grad mai mare de educație și a dialogului deschis cu privire la opțiunile terapeutice pentru schizofrenie. În Ziua Mondială a Sănătății Mintale, rezultatele studiului efectuat în 12 țări europene sunt triste. Studiul subliniază principalii factori care afectează liniștea sufletească a aparținătorilor. Printre aceștia se numără: impactul afecțiunii asupra vieții cotidiene, potențialele recăderi/spitalizări și obținerea unui suport în afară de medicație. 94% au afirmat că i-au reamintit persoanei pe care o îngrijesc să își ia medicamentele.

„Îngrijirea unei persoane cu schizofrenie are un impact semnificativ asupra vieții aparținătorului”, afirmă Miia Männikko, Președintele Federației europene a familiilor persoanelor cu tulburări mintale. „Aceste date susțin rezultatele studiului nostru care a subliniat faptul că 1 din 5 aparținători se simt atât de obosiți, încât nu mai pot funcționa adecvat. Este esențial ca aparținătorii să fie educați și în privința opțiunilor terapeutice disponibile, astfel încât aceștia să poată ajuta la susținerea unei decizii informate privind planul de tratament personalizat”.

Pacienții au nevoie de sprijin

Pe de altă parte, pacienții întâmpină probleme în ceea ce privește adaptarea la stilul de viață pe care îl impune o boală psihică. De aceea, cei mai mulți necesită sprijin și consiliere, astfel încât să înțeleagă situația și modalitățile prin care planul lor de tratament îi ajută să aibă o viață mai ușoară. Cu toate acestea, cele mai multe persoane afectate de boli psihice nici nu cunosc variantele alternative de tratament.

„În sprijinul pacienților, dar și al familiilor lor, din anul 2014 există platforma online www.schizofrenia.ro al cărei scop este acela de a oferi informații relevante despre această boală. Platforma este construită de specialiști în sănătatea mintală și este ușor de utilizat. Conține informații despre semnele bolii, opțiuni terapeutice, dar și un modul interactiv unde specialiștii pot răspunde întrebărilor utilizatorilor. Paralel funcționează și o pagină de facebook asociată platformei. În cadrul platformei, o dată cu lansarea campaniei Anti Stigma, a fost creată o secțiune specială dedicată acestui subiect.” spune Conferențiar Doctor Maria Ladea, președinte al asociației Inomedica.

Sursa foto: 123rf.com