Scapi de hernie prin endoscopie

Scapi de hernie prin endoscopie

Durerile cauzate de o hernie de disc sunt insuportabile. Uneori, această afecțiune poate duce și la imobilizare, căci hernia de disc înseamnă că o parte din discul intervertebral se fragmentează și ajunge să comprime rădăcinile nervoase sau măduva spinării aflate în canalul spinal din vecinatatea sa.

Cum știi dacă suferi de hernie de disc?

Simptomele care anunță că este prezentă o hernie de disc pot fi grupate în două grupe:

  1. afectare vertebrală – durere la nivel lombar, caracter violent, continuu, care se accentuează la mers, la schimbarea pozitiei, efort, tuse, strănut etc.
  2. suferință radiculară – durere ce apare de sus în jos, cuprinzând fesa, fața posterioară a coapsei, gamba, piciorul și degetele. La aceste dureri se asociază senzațiile de  amorțire, ințepătură, furnicătură. Ulterior, scade forța musculară, se abolesc sau diminuează reflexele membrelor inferioare sau poate apărea paralizia unor grupe musculare a membrului, foarte rar tot membrul. În cazuri extrem de rare apar probleme la urinare și tulburări de potență sexuală.
Dr. Ovidiu Nicolae Palea, ATI, Terapia Durerii (1)

Dr. Ovidiu Palea este unul dintre puținii specialiști în această procedură și predă discectomia endoscopică la nivel național și internațional, medicilor din Anglia, Columbia, Elvetia, Germania, Grecia sau USA. De asemenea, a efectuat prima intervenție de acest fel în Ungaria, în cadrul Institutului de neurochirurgie din Budapesta.

Cel mai frecvent, hernia apare în regiunea inferioară a coloanei vertebrale – numită regiune lombosacrată, care este supusă unui stres mecanic major. “Frecvent este luată în discuție operația, deși nu este necesară! Avem aceste hernii de ani şi ani de zile, în general fără simptome, iar în momentul în care apar crizele, de cele mai multe ori trec prin repaus SCURT, 2-3 zile maxim şi tratament cu antiinflamatoare. De fapt, riscul ca o hernie să se rupă şi ne paralizeze este extrem de mic. În plus, dacă se rupe un fragment de disc (indiferent de mărimea sa!) nu trebuie scos, pentru că organismul, prin sistemul imun, îl fibrozează la dimensiuni infime.”, atrage atenția dr. Ovidiu Palea, Medic primar anestezie și terapie intensivă, Terapia Durerii, din cadrul Centrului Medical ProVita.

 

Cauza durerii din hernia de disc este, în cele mai frecvente cazuri, doar inflamaţia nervului. Anumite mişcări pot inflama nervul aflat lângă aceste hernii şi, în general, simpla dezinflamare (fie cu medicaţie orală, fie cu infiltraţii ghidate cu raze X),  poate duce la dispariţia simptomelor şi reluarea activităților. Cauza mecanică este un factor major în cazuri foarte rare şi, prin procedee minim invazive percutane (ace de mărimi diverse), aceste discuri se pot decomprima şi retrage în carapacea lor, evitând procedeul chirurgical clasic.

Când trebuie operată o hernie de disc?

“Atunci când avem durere rebelă la tratament, când avem deficit motor în evoluție severă, sub tratament, sau dacă apare incontinenţă urinară sau fecală. Atenţie mare la definiţia deficitului motor, pentru că, de cele mai multe ori, mersul şchiopătat, de exemplu, este rezultatul apărării dureroase şi nu al unui deficit motor real.”, detaliază dr. Ovidiu Palea. Specialiștii efectuează metode de intervenție unice în țară, în funcție de necesitătile reale ale pacienților, printre care: epiduroscopia – cu indicații în sindromul post-laminectomie, hernii mici, stenoze moderate de canal lombar și discectomia endoscopică – cu indicații în hernii mari și fragmente expulzate desprinse din disc, precum și vertebroplastii.

Ce poate face endoscopul

La nivel mondial, interesul pentru intervențiile endoscopice crește spectaculos, datorită rezultatelor pe termen lung, superioare în comparatie cu operațiile clasice, care sunt caracterizate de multe recidive și complicații infecțioase sau fibroze postoperatorii. “Cu toate acestea, în România, aceste metode de tratament sunt foarte rare, deoarece presupun o altă abordare tehnică, implică multă anatomie radiologică 3D și au o curba lungă de învățare!”, explică dr. Ovidiu Palea. Discectomia endoscopică durează doar 2 ore și are numeroase beneficii pentru pacienți: anestezie minimă; nu necesită internare, pacientul pleacă acasă la 1 oră după intervenție; nu se folosește bisturiu, se bazează pe dilatare și extragere; risc minim de infecție, destabilizare postoperatorie sau fibroză posteoperatorie; presupune un minim de sângerare; recuperare rapidă postintervenție; costuri mai mici.

În prezent, din punct de vedere statistic, mai ales în țările industriale, 6 din 10 adulţi cu vârsta de peste 65 ani, aleşi aleator, fără simptome, la un examen de RMN, au hernie de disc!

Sursa foto: stonybrookmedicine.edu