Rutina de seară pe care orice școlar ar trebui să o aibă este absolut necesară pentru copiii de orice vârstă. Astfel, orice s-ar întâmpla, a doua zi sunt pregătiți să meargă la școală sau la grădiniță. Chiar dacă e tentant și pentru tine, ca mamă, să încalci regulile, ar fi bine să nu o faci. Lipsa de consecvență nu este utilă nici pentru tine, nici pentru cel mic.

Citește și: Pleci la muncă în străinătate. Ce faci cu copilul?

Rutina de seară pe care orice școlar ar trebui să o aibă. Ce poate face micuțul singur

Cu cât începi mai devreme rutina de seară, cu atât va fi mai ușor. ”Dacă la început, depinde în totalitate de tine să-i impui ceea ce să facă, începând cu clasa întâi și a doua, ar trebui să existe deja și activități pe care copilul să le îndeplinească singur. De exemplu, pregătitul ghiozdanului și al sacului pentru sport, dușul, aranjatul biroului, făcutul patului pentru culcare, pregătirea pijamalei, a uniformei pentru a doua zi, pusul telefonului la încărcat dacă are unul, setarea alarmei pentru trezire etc. – toate aceste activități pot fi lăsate în grija celui mic”, este de părere psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Rutina de seară pe care orice școlar ar trebui să o aibă. Consecvența e cheia succesului

Copilul trebuie să aibă aceeași rutină în fiecare seară și aceeași oră de trezire în fiecare dimineață. Specialistul îți propune: ”înainte de culcare, petrece timp cu micuțul analizând ce a fost bun în ziua care a trecut. Vedeți și ce dificultăți are pentru ziua care urmează și ajută-l să descopere ce resurse îi sunt necesare pentru a face față cu brio. Dă-i exemple de situații în care a dat dovadă că le poate depăși. Ajută-l și să se bucure de momentele petrecute înainte de culcare”.

Citește și: Idei de pachet gustos și sănătos pentru școală

Rutina de seară pe care orice școlar ar trebui să o aibă. Ora ideală pentru stingere

În ce privește ora ideală pentru stingere, specialistul spune că ”orele de culcare variază destul de mult de la copil la copil, în funcție de vârsta și particularitățile lui, dar, mai ales, de la familie la familie, întrucât micuțul își însușește obiceiurile adulților. O variabilă importantă este și ora de trezire, dar și dacă doarme sau nu la prânz. În general, la 10 ani se va culca la ora 22, nu mai târziu”.

Citește și: Cum să-ți determini copilul să iubească școala și să aibă note mari

Rutina de seară pe care orice școlar ar trebui să o aibă. De ce este atât de important ce face seara

”Seara, când vine ora de culcare, fă în așa fel ca în casă să fie o lumină difuză. Dă sonorul radioului mai încet. Citește împreună cu micuțul sau motivează-l să citească singur. Evitați să vă uitați la televizor, laptop, tabletă, telefon etc. seara înainte de culcare. Nu-i da ciocolată, ceai verde sau negru și nu mâncați mai târziu de ora 19.30. În caz că îi e foame, oferă-i un iaurt, o sana sau lapte cald cu o linguriță de miere. Acesta din urmă ajută la liniștire, în timp ce un stomac plin chinuie organismul în timpul somnului și induce vise urâte. Seara, nu ar trebuie să existe deloc certuri, amenințări, critici și reproșuri. Acest moment trebuie să fie pentru împăcare și pentru liniștire,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com