Ceea ce poți face este să te informezi din timp și din surse sigure și pentru a ști care sunt cele mai bune metode de prevenție și când este cazul să te îngrijorezi. Iată ce este mai important  să știi despre rujeolă și varicelă:

Rujeola

Rujeola, denumită și pojar, este o boală extrem de contagioasă, cauzată de virusul rujeolic, care se răspândește de la o persoană la alta pe calea aerului, prin tuse sau strănut. Produce un grad mare de disconfort și poate duce la complicații grave.

Oricine poate face rujeolă dacă nu a mai contactat virusul înainte, fiind o boală care poate fi prevenită doar prin vaccinarea recomandată în procesul de imunizare din copilărie.

Simptomele bolii includ febră, tuse, senzație de oboseală, durere în gât, nas înfundat, o stare generală de disconfort, ochi sensibili la lumină și care lăcrimează. Erupția cutanată apare după a treia sau a patra zi de la debutul bolii iar petele sunt roșii și ușor inflamate.

Dacă cel mic are aceste simptome, adresează-te medicului astfel încât să poată stabili clar un diagnostic. Acest lucru ajută la prevenirea răspândirii bolii infecțioase la alte persoane. Ia în considerare că cel mai bun mod pentru a-ți proteja copilul este să îl vaccinezi la timp.

Rujeola poate fi severă la orice vârstă iar aceste complicații grave îi pot afecta sănătatea micuțului pe termen lung:

 • Encefalită (inflamația creierului, prezentă la 1 din 1000 de cazuri)
 • Număr scăzut de trombocite

Riscurile grave ale rujeolei asupra sănătății copilului sunt reprezentate de complicațiile acesteia, care apar în 30% dintre cazurile de îmbolnăvire. Una dintre complicații este encefalita. Aceasta reprezintă o inflamație a creierului care apare în urma contactului cu o infecție virală.

Volumul crescut al creierului irită circulația sângelui, iar asta duce la febră, amețeli și durere de cap severă.

Alte simptome ale encefalitei:

 • Sensibilitate la lumină
 • Greață, vărsături
 • Disconfort în zona cefei
 • Letargie
 • Amețeli
 • Stare de leșin, convulsii şi tremor
 • Pierderi ale memoriei
 • Delir

Dacă observați aceste semne, este  foarte important să mergeți cu copilul la medic de urgență pentru a fi consultat și tratat. Cea mai severă formă de encefalită poate duce la comă și chiar la deces, în cazul în care este netratată.

Varicela

Varicela sau vărsatul de vânt este o boală foarte contagioasă, cauzată de virusul varicelo-zosterian și poate apărea în orice stadiu al vieții, dacă nu a fost făcută în copilărie. Boala poate duce la complicații severe sau chiar deces, așa că trebuie tratată în mod serios în toate cazurile, iar imunizarea ajută la prevenirea răspândirii varicelei.

Varicela provoacă o erupție cutanată de pete roșii, care se transformă în pustule umplute cu lichid și provoacă o mâncărime acută. În procesul de vindecare, lichidul din pustule, care la început este limpede, devine închis la culoare iar bubițele formează cruste care se usucă și cad, iar în cele din urma pielea se vindecă.

Boala debutează cu febră ridicată iar bubițele sunt foarte deranjante, așa că așteptă-te ca micuțul tău să fie iritabil în timpul varicelei. La unii copii apar doar câteva bubițe pe piele, în timp ce alții pot avea întregul corp acoperit.

Zonele pe care acestea apar sunt: fața, urechile, scalpul, zona de sub brațe, pe piept, burtă, pe brațe și picioare. Perioada de incubație pentru varicela este între 10 și 21 de zile.

Varicela poate fi severă la orice vârstă, iar aceste complicații grave îi pot afecta sănătatea micuțului pe termen lung:

 • Infecții bacteriene cutanate
 • Pneumonie variceloasă
 • Anomalii fetale, la femeile gravide
 • Deshidratare

Una dintre complicațiile cele mai întâlnite în rândul copiilor este suprainfecția bacteriană a leziunilor cutanate, cauzată de scărpinat. Principala cauză este ruperea bubițelor care permite bacteriilor de sub unghie să infecteze zona de la nivelul pielii. De aceea, o primă măsura de siguranță este tăierea unghiilor micuțului și păstrarea unei igiene stricte.

Infecţiile cutanate netratate la recomandarea medicului se pot agrava. Așadar, consultă medical pediatru și urmărește îndrumările lui pentru o vindecarea completă.

Ar trebui să consulți medical și dacă micuțul are următoarele semne:

 • Peste două zile cu febra mai mare de 39 grade Celsius
 • Mâncărime severă care nu este calmată de tratament
 • Erupție variceloasă la nivelul ochilor
 • Erupție cutanată care durează mai mult de 2 săptămâni

Nu există un tratament specific pentru varicelă, dar există medicamente și produse recomandate de medicul pediatru, care pot ajuta la ameliorarea simptomelor, cum este paracetamolul pentru scăderea febrei și geluri sau soluții pentru a calma mâncărimea și a usca bubițele.

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material realizat împreună cu Secom