Rivalitatea dintre frați la maturitate. Ce spune psihologul despre ea

Rivalitatea dintre frați la maturitate cauzată de resentimente din copilărie

Rivalitatea dintre frați la maturitate poate fi mai puternică decât în copilărie. Nu v-ați înțeles prea bine când erați mici, dar nu credeai că antipatia poate dura sau se poate chiar adânci la maturitate. Rivalitatea dintre frați poate lua proporții odată cu trecerea anilor sau se poate diminua. Depinde și de voi.

Rivalitatea dintre frați la maturitate 'se naște din copilărie și, de cele mai multe ori, este întretinută de către părinți. În anumite cazuri, este stimulată chiar prin stabilirea unui spirit de competitivitate între copii', remarcă psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. Rivalitatea aceasta nu trece tot timpul odată cu anii. În unele cazuri, chiar se intensifică pe măsură ce trece timpul. Ajunși adulți, frații se ceartă mai mult sau chiar se depărtează unii de alții. Disputa unei moșteniri poate fi un prilej de a readuce la suprafață probleme din trecut. Nu este vorba doar de bani sau proprietăți, ci și de a câștiga, postum, aprecierea părintelui.

Citește și: Cearta pe moștenire strică relațiile în familie. Ce să faci ca să o eviți

Rivalitatea dintre frați la maturitate apare atunci când părinții favorizează un copil

Rivalitatea dintre frați la maturitate ar putea să nu fie doar vina voastră, ci și a celor care v-au crescut. Toți părinții își iubesc copiii, dar au și preferați, ceea ce stimulează rivalitatea dintre frați. Alteori, unul se simte nedreptățit, chiar dacă este cel preferat, pentru că nu primește toată atenția pe care el și-o dorește. Un studiu american arată că mai mult de o treime din persoanele care au între 18 și 65 de ani au o relație ostilă sau s-au înstrăinat de frații lor. Totodată, cercetările spun că stilul parental contribuie semnificativ la crearea acestor invidii. Chiar dacă părinții încearcă să nu facă diferențe între copiii lor, totuși favoritismul este o trăsătură comună multor familii. Au fost intervievate 275 de mame care aveau cel puțin doi copii adulți. 70 % au mărturisit că au un preferat. Interesant este că doar 15 % dintre copiii lor au spus că au simțit că au fost tratați în mod egal ca frații lor.

Rivalitatea dintre frați la maturitate cauzată de resentimente din copilărie

O altă cercetare arată că favorizarea unuia dintre copii de către părinți afectează negativ sănătatea mentală a celorlați. Aceștia au resentimente, sunt stresați și poartă pică celor preferați. Impactul poate fi unul de durată și depășește perioada copilăriei. Bineînțeles, afectează relațiile dintre frați. Acestea sunt, oricum, complexe și sunt influențate și de mai alți factori – genetici, evenimente de viață, relațiile cu și dintre părinți, experiențele din afara familiei etc. Dacă ești în aceastră situație, trebuie să înțelegi că favorizarea unuia dintre copii ține și ea de mai mulți factori, mai obiectivi sau mai subiectivi. Poate că sora preferată are anumite trăsături (fizice sau psihice) mai asemănătoare cu ale unui dintre părinți. Poate împărtășesc păreri sau pasiuni comune. Poate, pur și simplu, ea stă mai aproape sau e singura care nu s-a mutat din casa părintească și îi ajută mai mult.

Rivalitatea dintre frați la maturitate. Împăcarea e grea

Încearcă să nu iei personal rivalitatea dintre frați la maturitate. Înțelege că părinții voștri nu-l 'iubesc' mai mult pe fratele tău, ci doar se simt mai apropiați de el din diverse motive. Poate nici nu-și dau seama de asta. Vorbește cu ei despre cum te simți. Alege un moment liniștit, în care niciunul dintre voi nu e nervos. Poate nu te vor înțelege, dar este important să te exprimi. Uneori, o scrisoare poate fi mai potrivită. Chiar dacă nu pare că te-au înțeles, iartă-i din inima ta și încearcă să-i înțelegi tu pe ei. Împacă-te, pe cât posibil, și cu fratele sau sora ta și nu le mai purta pică. Încearcă să găsești alte persoane de suport în viața ta care să-ți acorde dragoste și acceptare. Dacă ai mai mulți copii, încearcă să nu creezi competiție între ei.

Citește și: De ce copiii ajung să nu-și mai suporte părinții la maturitate

Rivalitatea dintre frați la maturitate. Iartă din inimă

'Eu-l nostru are trei instanțe: eu-l de copil, de adult și de părinte. Când suntem invidioși, regresăm la eu-l de copil și nu relaționăm așa cum trebuie. De asemenea, invidia este un sentiment epuizant și care ne face nefericiți mai mult decât orice altceva. Recomand ca frații să facă un pact prin care să se ajute reciproc și necondiționat unul pe celălalt. Fiecare să privească la celălalt cu toleranță și cu empatie. Dacă cel care invidiază îl tratează bine pe cel invidiat, acesta va reacționa binevoitor, iar celălalt va învăța, cu timpul, să nu mai sufere. Fiecare ar fi bine să-și găsească puncte tari pe care să le afirme în raport cu celălalt. De exemplu, sora gătește foarte bine, în schimb fratele ei se pricepe la mașini. Ea poate să-i dăruiască, din când în când o prăjitură, iar el o poate ajuta cu întreținerea autoturismului ei. Petreceți timp împreună, fie singuri, fie alături de familiile voastre (soți, copii). Puteți chiar să planificați un concediu împreună. Recomand partenerilor ai căror soți / soții au asemenea probleme să-i sprijine și să-i învețe să vadă lucrurile frumoase din relația cu fratele / sora,' spune psihoterapeutul Cristina Ion- Rădulescu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com