Rețete și meniu pentru Moșii de Iarnă. Onorează memoria celor dragi!

Rețete și meniu pentru Moșii de Iarnă

Anul acesta, Moșii de Iarnă se prăznuiesc pe 2 martie. Sâmbăta Morților – Moșii de iarnă și este fixată cu o zi înainte de Duminica Înfricoșătoarei Judecăți când se lasă sec de carne. Din acest moment, creștinii ortodocși nu vor mai consuma carne până la Paști. Pregătește-te să onorezi cum se cuvine memoria celor dragi. Noi ți-am pregătit câteva rețete și meniu pentru Moșii de iarnă.

Preoții recomandă prăznuirea Moșilor de Iarnă în primul rând prin venirea la biserică, la Sfânta Liturghie. Apoi, vom face pomană pentru cei adormiți. Este bine să aduci colac, colivă, vin și lumânări. Cea mai importantă este rugăciunea. Pomana este dorința de a face bine în numele celui decedat. Pe lângă mâncare, poți dărui iconițe, cărți de rugăciuni, dar și alte bunuri de care au nevoie familiile nevoiașe, cum ar fi haine, cărucior pentru bebeluș, obiecte casnice etc. Poți organiza și o masă la care să-i inviți pe cei dragi pentru a-i comemora pe cei adormiți din familia ta. Iată câteva rețete și meniu pentru Moșii de Iarnă.

Moșilor de Iarnă li se mai spune Moșii de piftii. O parte importantă din meniul preparat pentru această sărbătoare erau, bineînțeles, piftie.

Rețete și meniu pentru Moșii de Iarnă: Piftie de porc

Ingrediente:

  • 1 rasol de porc
  • 2 urechi de porc
  • 2 picioare de porc
  • 1 țelină
  • 1 ceapă
  • 2-3 morcovi
  • 5 căței usturoi
  • sare

Mod de preparare:

  1. Pune carnea de porc la fiert la foc mic în apă suficient de multă încat sa acopere ingredientele.
  2. Spumează de câte ori e necesar.
  3. Când furculița intră în carne, adaugă legumele curățate. Lasă în continuare la fiert, la foc mic.
  4. Când carnea se desprinde cu mare ușurință de pe oase, oprește focul.
  5. Scoate carnea și legumele din apă, folosind o spumieră. Lasă-le se răcească.
  6. Între timp, pune usturoiul mărunțit în apa fierbinte. Lasă-l să stea câteva minute.
  7. Dupa ce carnea s-a răcit, cât o poți manevra, desfă-o în bucatele mici. Punele în recipiente.
  8. Adaugă legumele tăiate cuburi mari.
  9. Strecoară zeama și adaug-o peste carne și legume.
  10. Pune la rece cel puțin câteva ore, până când se întărește.

Poți încerca să prepari și piftie de curcan, dacă îți dorești ceva mai dietetic.

Rețete și meniu pentru Moșii de Iarnă: Sarmale

Ingrediente

  • 2 kg varză acră
  • 450 g carne tocată de porc şi de vită
  • 50 g orez
  • 200 g ceapă
  • ulei pentru prăjit
  • 100 g costiţă afumată
  • 2-3 linguri bulion
  • 2 foi dafin
  • sare
  • piper

Mod De Preparare

1. Se curăţă varza de frunzele exterioare şi de cotoare. Se aleg foile în care se va împacheta carnea.

2. Se curăţă ceapa şi se spală. Se taie mărunt. Se pune într-o cratiţă la călit cu ulei şi puţină apă şi se lasă până devine aurie.

3. Se amestecă într-un castron ceapa prăjită şi răcită, cu carnea, piperul, sarea şi orezul, care a fost şi el opărit şi răcit.

4. Se ia compoziţie de mărimea unei nuci şi se pune pe o frunză de varză. Se rulează cu marginile în interior.

5. Frunzele de varză mai mici se opresc şi se toacă solzişori pentru a forma un strat pentru sarmale.

6. Într-o cratiţă înaltă, peste varza tocată se pun sarmalele şi costiţa, iar deasupra un alt strat de varză tocată. Peste ele se toarnă bulionul înmuiat în apă, se pun frunzele de dafin şi câteva boabe de piper. Se lasă la fiert, la foc mic, timp de 2 ore. Din când în când, se mai completează cu apă, să nu se lipească.

Poți încerca să gătești și sarmale în foi de viță. 

Rețete și meniu pentru Moșii de Iarnă: Friptură de porc cu rozmarin

Ingrediente:

  • 1kg mușchi porc
  • 2 căței usturoi zdrobiți
  • 2 linguri rozmarin tocat
  • 1 crenguță rozmarin
  • 250ml vin alb sec

Se încinge cuptorul. Carnea se înțeapă pe toate părțile. Se freacă cu sare, piper, usturoi, rozmarin. Se pune într-o tavă și se bagă la cuptor pentru 20 de minute până se topește grăsimea. Se reduce temperatura de coacere. Se adaugă vinul în tavă și se mai coace timp de o oră și 40 de minute. Se unge din când în când cu sosul din tavă.

Poți servi friptura cu piure de cartofi și murături.

Rețete și meniu pentru Moșii de Iarnă: Plăcinte cu brânză

Pentru aluat:

  • 300 g făină
  • 120 g unt
  • 1 lingura zahar
  • 2 linguri smântâna

Pentru uns:

  • 2 linguri smântâna

Pentru umplutură:

  • 500 g brânză de vaci
  • 2 linguri smântâna
  • 150 g stafide aurii
  • 1 plic zahar vanilinat
  • 3 ouă
  • coaja rasă a unei lamâi sau portocale

Pentru tavă:

  • 1 linguriță de unt
  • 1 lingură faină

Mod De Preparare

1. Pentru aluat, se amestecă faina cu zaharul, smântâna și untul la temperatura camerei. Se framântă până cînd devine un aluat potrivit. Se întind două foi. Una se așază în tava unsă cu unt și tapetată cu făină.

2. Se amestecă gălbenușurile cu brânza, smântâna, zahărul vanilinat și coaja de citrice. Se adaugă albușurile bătute spumă și stafidele.

3. Se toarnă umplutura peste foaia din tavă. Se acoperă cu a doua foaie. Se unge cu smântână. Se la cuptor pentru 30 de minute.

Rețete și meniu pentru Moșii de Iarnă: Plăcintă cu mere

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 500 g făină
  • 200 g unt moale
  • 100 g smântână
  • 1 ou
  • 150 g zahăr
  • 2 fiole zahăr vanilat
  • 10 g praf de copt
  • 1 vârf de cuțit de sare

Pentru umplutură

  • 1, 5 kg mere
  • 3 linguri zahăr
  • 1 linguriță cu vârf scorțisoară pudră

Mod De Preparare

1. Se spală merele și se dau le pe răzătoarea mare. Se călesc într-un vas care nu lipește, cu 3-5 linguri de zahăr. După 5 minute, se adaugă și scorțișoara. Se amestecă ocazional. Când se mai evaporă zeama, se ia de pe foc și se lasă la răcit.

2. Într-n castron mare, freacă untul cu zahărul. Se adaugă esența de vanilie și oul. Se bate ușor până obții un rezultat cremos. Pune și smântâna. Amestecă până la omogenizare.

3. Separat, combină făina cu sarea și praful de copt apoi adaugă peste amestecul cremos de mai sus, amestecând bine cu o lingură de lemn. Când aluatul care se formează se întărește și nu mai merge amestecat cu lingura, frământă cu mâna.

4. Când nu mai e lipicios aluatul, împarte-l în 2 bile egale. Presară făină pe masă și întinde cu făcălețul una din cele 2 bile (cât să-ți acopere tava în care vrei să faci plăcinta cu mere). Pune prima foaie în tava unsa cu unt și tapetată cu făină. Se așează umpltura deasupra.

5. Întinde și a doua bilă de aluat (fix cum ai procedat cu prima) și apoi acoperă cu ea umplutura din tavă.

6. Dă tava la cuptorul preîncălzit timp de 30-35 de minute sau până când observi că s-a copt aluatul.

7. Scoate din cuptor și lasă puțin la răcit. Presară zahăr pudră pe deasupra plăcintei cu mere și porționeaz-o.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com