Respirația miroase rău dimineața? Fugi la medic!

respirația miroase rău

Respirația miroase rău dimineața, de obicei. Ai putea spune asta, deși e un concept greșit. E drept că, peste noapte, bacteriile se simt confortabil în gură, având mediu propice. Însă, dacă se respectă regulile de igienă, nu ar trebui să se întâmple asta. Decât numai dacă există anumite probleme.

Respiraţia miroase rău de dimineaţă. Izul neplăcut ne face să ne acoperim rapid gura. Mai ales când trecem pe lângă alte persoane. Iar această situaţie este de neînţeles pentru mulți. Căci ei cred că, dacă îşi îngrijesc dantura şi respecta sfaturile medicului stomatolog ar trebui să scape de această problemă.

De ce respirația miroase rău?

„Halena sau respiraţia greoaie de dimineaţă este o problemă comună care afectează 80% din populaţia ţării. Cei care au o astfel de respiraţie se simt jenaţi şi evită să vorbească cu alte persoane pentru a nu produce neplăceri. Cauzele acesteia diferă şi nu sunt neapărat la nivelul gurii, ci pot avea la bază şi alte probleme generale de sănătate.”, explică dr. Andra Custură, medic stomatolog, Andra Smile. Atât la nivel naţional, cât şi internaţional, conform Academiei de Stomatologie Generală, pentru 80 de milioane de oameni respiraţia miroase rău. Fie dimineaţa, fie oricând, din cauza alimentelor picante.

Saliva influențează respirația

Persoanele care au o gură uscată şi consuma des medicamente sunt mai predispuse. Și respirația miroase rău. „În primul rând, cei cu o igienă orală deficitara vor suferi de respiraţie neplăcută. Mai repede decât cei care îşi îngrijesc corespunzător dantura. Respiraţia urât mirositoare dimineaţă este, în mare parte, atribuită lipsei de salivă. În timpul zilei, gura produce o cantitate semnificativă de salivă. Dar în timp ce dormim, producţia de salivă se reduce seminificativ. Iar acest lucru creează acea respiraţie greoaie.”, afirmă dr. Andra Custură.

Saliva este necesară pentru a elimina particulele de alimente rămase în gură. Altfel ar persista şi ar colecta bacterii. O scădere a producţiei de salivă creşte probabilitatea de uscăciune a gurii. Asta permite bacteriilor să se înmulţească. Și produc compuşi volatili de sulf, cauzatori ai mirosului neplăcut.

Și somnul contează

Felul în care dormim poate afecta, de asemenea, intensitatea şi frecvenţa respiraţiei dimineaţa. Sforăitul sau respirarea pe gură poate creşte riscul apariţiei mirosului neplăcut dimineaţa. Poziţia de dormit este foarte importantă. O persoană cu probleme de respiraţie trebuie să stea într-o poziţie favorabilă. În general, trebuie să evite dormitul pe spate.

„Cele mai multe persoane dorm cu gura deschisă. Astfel se reduce cantitatea de salivă. Prin urmare, se creează un mediu propice pentru bacteriile care cauzează respiraţia neplăcută. Practic, în momentul în care se reduce cantitatea de salivă din cavitatea bucală, se reduce capacitatea gurii de a lupta împotriva bacteriilor care cauzează respiraţia urât mirositoare.”, spune dr. Andra Custură.

Bolile dau miros

Starea de sănătate anunță că respirația miroase rău. În timp ce respiraţia urât mirositoare nu are nimic de-a face cu vârsta, bacteriile care o cauzează pot avea mai multe implicaţii. Sunt efecte secundare ale afecţiunilor dentare. Acest lucru sugerează că sănătatea orală este puternic conectată la alte probleme de sănătate.

„Principala cauză a respiraţiei urât mirositoare sunt problemele parodontale, cum ar fi gingivita şi periodontita. Care s-a dovedit că influenţează apariţia unor boli de inimă şi a accidentului vascular cerebral. Toxinele din bacteriile orale sunt eliberate în fluxul sangvin. Și pot provoca un adevărat haos în anumite părţi ale corpului. Boli cardiovasculare, cancer oral, Alzheimer, probleme digestive, toate au ca efect respiraţia neplăcută.”, spune dr. Andra Custură.

Cum prevenim halena

Multiplele cauze ale respiraţiei neplăcute îngrădesc posibilitatea ca noi să putem preveni această afecţiune. Însă există conexiuni care elimină riscul apariţiei respiraţiei de dimineaţă. „Îngrijirea corespunzătoare a danturii şi a cavităţii bucale este cea mai importantă. Periajul, folosirea atei dentare şi curăţarea limbii înainte de culcare ajuta la curăţarea gurii şi la eliminarea particulelor alimentare. Astfel că bacteriile nu îşi pot crea un mediu pentru a ataca sănătatea noastră. Dacă aceste reguli sunt respectate, vom înlătura şi alte cauze şi afecţiuni care au ca efect respiraţia neplăcută.”, explică dr. Andra Custură.

Sursa foto: 123rf.com