Remedii populare pentru păr care nu fac decât să îl distrugă

remedii populare care distrug parul

Poate că ai auzit și tu ce minuni face berea sau praful de copt pentru păr. Le-ai încercat? Mai bine nu, spun dermatologii. Pentru că multe remedii populare de pe vremea bunicilor noastre nu au deloc efecte bune asupra părului.

 

Acum vreo 30 de ani le auzeam de la bunica, azi le găsim pe internet. E plin de remedii populare naturale care chipurile ar face minuni pentru păr. Dar nu sunt decât mituri, transmise de tot felul de persoane care habar nu au de chimie, de anatomie și medicină.

Berea face minuni pentru păr? Nu prea!

Ai încercat vredată să te clătești pe cap cu bere, după ce te-ai spălat bine cu șampon. Dacă nu, nu ai pierdut nimic! Se spune că berea repară firele de păr deterioarate, hidratează pielea capului și previne pierderea firelor de păr. Cât sunt de adevărate toate aceste promisiuni? Niciuna! Berea conține alcool care usucă și pielea și firele de păr.

De asemenea, berea conține sare, care nici ea nu este bună pentru pielea sensibilă a capului. Iar asupra firelor de păr despicate, singurul remediu cu adevărat eficient este foarfeca. Firele de păr sunt materii moarte și nu se pot regenera la vârfuri, indiferent ce ai folosi.

Ouăle, în top printre remediile populare

Masca de ouă pentru părul deteriorat? Mai bine nu!

Se crede că oul crud, mai ales albușul, poate reface firele de păr deteriorate la vârfuri. Se mai spune că masca pe bază de ou crud face părul mai lucios, mai fin și îl hrănește. Cu ce? Ei bine, dermatologii spun că ouăle nu au niciun efect asupra părului.

Proteinele din ou nu pătrund în structura firelor de păr. Astfel că masca este inutilă. Te mai poți trezi și cu un miros neplăcut de ou crud, dacă nu o îndepărtezi cu un șampon delicat.

Praful de copt, un miracol universal, dar nu și pentru păr

Poate că unele remedii pe bază de praf de copt au efecte benefice pentru organism, dar în niciun caz pentru podoapa ta capilară. Ține minte că Ph-ul prafului de copt este 9, cel al pielii este 5,5 iar al părului uman este 3,7. Dacă te speli pe cap cu soluții cu un Ph mai ridicat, acestea nu fac decât să îl usuce și să grăbească ruperea firelor de păr.

Părul tău va fi mai fragil și se va rupe ușor la periat. Pe de altă parte, folosind o substanță alcalină să cureți pielea capului, nu vei face decât să favorizezi producția de sebum și părul tău va arăta mult mai gras. Așa că folosește un șampon delicat, cu un Ph apropiat de cel al pielii.

Gazul, un adevărat pericol pentru sănătate

În vremurile în care oamenii se infestau ușor cu păduchi și pureci, gazul… gazul acela simplu pe care îl puneau și în lampă, era o soluție rapidă să scape de paraziți. Dar acesta era singurul beneficiu. Credința conform căreia gazul ar face părul să crească mai des și mai lucios nu este decât un mit.

Ține minte că gazul este un produs deosebit de toxic și pătrunde ușor în organism prin piele. Gazul provoacă nu doar arsuri și iritații severe, care se vindecă greu, dar și amețeli, dureri de cap, confuzie, probleme digestive sau arsuri în coșul pieptului.