3 remedii naturale pentru tuse seacă recomandate de dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

A început sezonul gripei și al răcelilor. Laringita, guturaiul sau gripa au început să facă primele victime. Printre simptome, tusea seacă este unul dintre cele mai întâlnite și supărătoare. Îți venim în ajutor cu trei remedii naturale pentru tuse seacă.

Remedii naturale pentru tuse seacă: Lichenul de piatră

Lichenul de piatră este recomandat în tratamentul inflamaţiilor căilor respiratorii superioare, în special în faringite, laringite sau în bronşite. Decocturile, infuziile sau gargara se folosesc în guturai, tuse seacă, astm şi în timpul convalescenţei bolnavilor de tuberculoză. Ceaiul este un bun emolient în bronșite.

Se utilizează sub formă de infuzie sau decoct dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi, îndulcite cu miere. Infuzia se prepară dintr-o linguriță cu vârf la o cană cu apă. Se bea cu înghițituri mici în timpul unei zile.

Nu prezintă efecte secundare, nici restricţii în timpul gravidităţii sau alăptării. Nu se cunosc interacţiuni cu medicamentele.

Cum poți trata efectele secundare ale antibioticelor cu remedii naturale

Remedii naturale pentru tuse seacă: Lumânărica

'Datorită mucilagiilor şi saponozidelor, preparatele pe bază de flori de lumânărică au acţiune emolientă', observă dr. farmacist Ovidiu Bojor, adăugând că 's-a demonstrat „in vitro” şi acţiunea antivirală asupra anumitor tulpini gripale de tipul A şi B'. Planta este recomandată în 'stările inflamatorii ale căilor respiratorii, ca tratament simptomatic în guturai, tuse seacă, congestii ale aparatului respirator'.

Se face infuzie dintr-o lingură de flori la o cană cu apă (sau două linguri de flori și frunze). Se beau două-trei căni pe zi, îndulcite cu miere. Decoctul se prepară dintr-o jumătate de linguriță de plantă la o cană cu apă. Se fierbe la foc mic timp de 10 minute. Se lasă 10 minute înainte de a-l strecura.

Nu prezintă contraindicaţii . Nu s-au semnalat nici efecte secundare, restricţii în timpul sarcinii sau lactaţiei şi nici inieracţiuni cu medicamente.

Ce poate ascunde tusea banală

Remedii naturale pentru tuse seacă: Salcâmul

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

'Florile de salcâm sunt indicate în ceaiuri medicinale pentru calmarea tusei. În plus, sunt un neutralizant al acidității gastrice. De aceea, este indicat și persoanelor care suferă de hiperaciditate gastrică sau ulcer gastric pe care alte tratamente antigripale le pot afecta negativ.

Se utilizează numai florile uscate, fără axul inflorescenţei. Se face o infuzie dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi.'

 

Citește în dicționarul medical despre:

Sursa foto: 123rf.com