Relația cu tatăl copiilor tăi după ce ați divorțat. Părerea psihologului

Relația cu tatăl copiilor tăi după ce ați divorțat: Treceți peste resentimente

Relația cu tatăl copiilor tăi după ce ați divorțat este dificilă. După ce ai divorțat, ai putea rupe orice relații cu fostul soț. Nu și dacă aveți copii împreună. E posibil să nu mai dorești să ai de-a face cu el, dar nu-l poți rupe pe tată de copilul lui. Pentru fiul sau fiica voastră o relație bună cu ambii părinți este de dorit.

Cea mai delicată 'este perioada imediat următoare divorțului, când fiecare partener e bulversat și preocupat de adaptarea la noua viață', spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu care adaugă: 'Totul intră în rutină atunci când nu mai există resentimente. De obicei, durează ani până când amândoi foștii soți și-au consolidat o nouă relație / căsnicie. Atunci nu se mai gândesc în special la ei înșiși, ci la interesul minorilor'. Relația cu tatăl copiilor tăi după ce ați divorțat poate fi amiabilă.

Citește și: Rolul tatălui în educația copiilor. De ce este atât de important

Relația cu tatăl copiilor tăi după ce ați divorțat: Cei mici au nevoie de el

Probabil că nu mai vrei să ai de-a face cu fostul soț, dar copiii tăi au nevoie de un tată. Dacă acesta nu s-a comportat abuziv cu ei și este un părinte bun, nu încerca să împiedici întâlnirile lor. Nu-l vorbi de rău, pentru că tot cei mici vor suferi. Ei au nevoie să aibă o imagine bună despre el și, în adolescență, să-și facă singuri o părere. Nu este nevoie să dai detalii sordide din problemele voastre maritale, nici să-i încarci cu probleme prea complicate pentru vârsta lor. Este și în interesul tău să ai relații amiabile cu fostul. Dacă ați obținut custodie comună sau el are un orar clar de vizitare agreat prin tribunal, nu ai vrea să nu fie cooperant. Se poate întâmpla să intervină ceva și să dorești să schimbi programul. În cazul în care nu te-ai arătat prea prietenoasă, el va rămâne inflexibil.

Relația cu tatăl copiilor tăi după ce ați divorțat: Nu-i dori răul

Mai ales la început, s-ar putea să-i dorești fostului soț 'tot răul din lume'. Totuși, dacă viața lui se destramă, nici viața copilului vostru nu va fi prea bună. Dincolo de faptul că nu va putea plăti pensia alimentară, cel mic va suferi dacă tatălui nu-i merge bine. Vrei, nu vrei, încearcă să-ți reții dorința de a-i face rău sau chiar de a-i dori răul. Copiii vor simți animozitățile dintre voi și vor suferi. Totodată, gândește-te că dacă trece printr-o perioadă grea nu va fi disponibil sufletește și poate nici material să-și vadă micuțul.

Relația cu tatăl copiilor tăi după ce ați divorțat: Nu-l ponegri

Nu mai căuta să vezi cine e vinovatul din relația voastră, cine nu a făcut ce trebuie și cine a greșit mai mult. Încearcă să te gândești, în primul rând la binele copiilor. Uneori, părinții divorțați au de înfruntat situații dificile, cum ar fi apariția unui nou partener în viața celuilalt. În acest caz, ar fi bine să încerci să analizezi situația cu calm. Nu pune paie pe foc pentru a ponegri părintele vitreg. De cele mai multe ori, este o persoană care nu și-a ales neapărat acest rol, dar care vrea să se achite onorabil de îndatoriri. Nu are rost să-ți împovărezi copilul cu temerile tale. Bineînțeles, dacă ai dovezi că ar putea fi abuzat, este cazul să intervii.

Relația cu tatăl copiilor tăi după ce ați divorțat: Părinți pentru totdeauna

Chiar și după ce copiii împlinesc 18 ani și devin adulți, tot părinții lor veți rămâne. Faptul că între voi nu mai sunt certuri îi va face pe tineri să fie mai relaxați. Vor exista evenimente la care amândoi veți fi invitați să participați. Dacă și după ani de zile, voi nu vă înghițiți și faceți ca orice întâlnire să fie una plină de reproșuri, îi veți pune în încurcătură. Ei vor dori, probabil, ca amândoi părinții să participe la anumite evenimente importante cum ar fi festivitatea de absolvire, nunta sau botezul nepoților voștri.

Relația cu tatăl copiilor tăi după ce ați divorțat: Treceți peste resentimente

Psihoterapeut Cristina Radulescu Ion'Mama divorțată trebuie să permită accesul tatălui în viața minorilor, ba chiar să faciliteze acest lucru. În ceea ce privește copiii, deciziile importante ar trebuie luate împreună, dacă și tatăl colaborează. Cheltuielile trebuie discutate și împărțite. Dacă micuții au nevoie de consiliere psihologică pentru a trece mai ușor peste separarea părinților, atunci amândoi ar trebui să susțină acest lucru. Ceea ce un părinte spune despre celălalt în absența lui trebuie să fie de bun simț și să nu încarce copilul cu un bagaj emoțional nepotrivit pentru vârsta lui. Dincolo de neînțelegerile dintre voi, nu este în interesul lui să devină groapa de gunoi a celor mai murdare gânduri și să fie folosit ca armă de răzbunare. Dacă există resentimente, este de preferat ca întâlnirea dintre foști soți să fie cât mai scurtă și în prezența altor persoane,' spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com