Regim diabet. Tot ce trebuie să știi despre alimentația unui diabetic. Alimente permise și alimente interzise

regim diabet

Regim diabet. Diabetul zaharat este o boală cronică ce se caracterizează prin creșterea peste normal a concentrației de glucoză din sânge, cunoscută sub numele de hiperglicemie, iar un rol important în prevenția și controlul bolii îl are alimentația sănătoasă și echilibrată.

Potrivit medicilor, tratamentul unui bolnav de diabet zaharat de tip 2 înseamnă 95% dietă și 5% medicamente.Iată mai jos lista exactă a alimentelor permise și interzise în dieta unui diabetic, aceasta având mici diferențe în cazul bolnavului cu o greutate normală și cea a bolnavului obez.

Un bolnav de diabet trebuie să mânânce de cinci ori pe zi, ceea ce presupune trei mese principale și două gustări. Prima masă principală ar trebui sa aibă loc la ora 08.00 dimineața, la ora 11.00 prima gustarea, la ora 14.00 a doua masă principală , la 17.00 a doua gustare și la 20.00 seara sau cu trei ore înainte de culcare să aibă loc a treia și ultima masă.

Regim diabet. Alimente permise pentru diabeticii obezi

Alimente permise, obligatoriu cântărite

  • fructe proaspete ce vor fi consumate în cantitate limitată de doar 500 de grame pe zi, împărțită în două tranșe. Fructele permise sunt mere, fragi, căpșuni, zmeură, vișine, portocale, mandarine, gutui, agrise, avocado, adine, mure, nectaine, kiwi sau grapefruit
  • lactate cu grăsimi sub 3%: lapte, iaurt, caș, urdă, brânză de vaci proaspătă, sana. Acestea se consumă tot în cantitate limitată de 500 de grame pe zi, fiind recomandat să fie mâncate dimineața, 250 de grame și seara, 250 de grame
  • amidonoase: cartofi, orez, griș, paste făinoase, fierte -100 grame se consumă doar la prânz
  • pâine 80 de grame pe zi, împărțită astfel dimneața 20 de grame, prânz 40 de grame și seara doar 20 de grame
  • ouă proaspete: maxim două ouă pe săptămână, fierte tari

A nu se depăși cantitatea de 130 de grame de amidonoase pe zi. Dacă într-o zi se mănâncă 80 de grame de pâine, atunci mai sunt permise doar 50 de grame alimente din categoria amidonoase permise.

Citește și: Obezitate. Simptome, cauze și tratament

Alimente permise în orice cantitate

  • carne slabă (rasol sau pe grătar): pasăre, vacă, vițel, mezeluri de pui sau vită degresate
  • pește (rasol sau pre grătar): proaspăt sau congelat
  • brânzeturi: telemea de vacă
  • grăsimi: unt, untdelemn, fără prăjeli, fără rântaș
  • legume: varză,varză roșie, varză de bruxelles, conopidă, spanac, praz, dovlecei, morcov, țelină, fasole verde, bame, sparanghel, salată, vinete, roșii, lăptuci, urzici, măceșe, ridichii, ciuperci, ștevie, ardei gras, castraveți, untișor (se pot consuma sub formă de supe, ciorbe, salate sau crude. Salatele pot fi acrite cu lămâie sau oțet)

A se consuma doi litri de apă plată pe zi, iar cafeaua și ceaiurile îndulcite doar cu zaharină
Alimente interzise

  • făinurile, biscuiții, zahărul, ciocolata, prăjiturile, bomboanele, dulcețurile, halvaua, rahatul, înghețata, berea, sucurile sau mierea, nucile și alunele și băuturile alcoolice

Regim diabet. Alimente permise pentru diabeticii cu greutate normală

Alimente permise, obligatoriu cântărite

  • fructe proaspete ce vor fi consumate în cantitate limitată de doar 500 de grame pe zi, împărțită în două tranșe. Fructele permise sunt mere, fragi, căpșuni, zmeură, vișine, portocale, mandarine, gutui, agrise, avocado, adine, mure, nectaine, kiwi, grapefruit , caise, cireșe timpurii, pere mici verzi, dude, pepene galben, piersici, papaya
  • lactate cu grăsimi sub 3%: lapte, iaur, caș, urdă, brânză de vaci proaspătă, sana. Acestea se consumă tot în cantitate limitată de 500 de grame pe zi, fiind recomandat să fie mâncate dimineața, 250 de grame și seara, 250 de grame.
  • amidonoase: cartofi, orez, griș, paste făinoase, fierte -100 grame se consumă doar la prânz
  • pâine: 80 de grame pe zi, împărțită astfel dimneața 20 de grame, prânz 40 de grame și seara doar 20 de grame.
  • ouă proaspete: maxim două ouă pe săptămână, fierte tari
  • nuci, alune: 5-10/zi (nerecomandate la bolnavii obezi)
  • băuturi alcoolice (vin alb, țuică coniac): ocazional 50 ml

Regim diabet. Alimente permise în orice cantitate

  • carne slabă (rasol sau pe grătar): pasăre, vacă, vițel, porc, miel (proaspăt sau conservat), suncă Praga, piftie, mezeluri de pui sau vită degresate
  • pește (rasol sau pre grătar): proaspăt sau congelat
  • brânzeturi: telemea de vacă, cașcaval, brânză topită
  • grăsimi: unt, untdelemn, margarină, fără prăjeli, fără rântaș
  • smântănă (cremă)
  • legume: varză,varză roșie, varză de bruxelles, conopidă, spanac, praz, dovlecei, morcov, țelină, fasole verde, bame, sparanghel, salată, vinete, roșii, lăptuci, urzici, măceșe, ridichii, ciuperci, ștevie, ardei gras, castraveți, untișor (se pot consuma sub formă de supe, ciorbe, salate sau crude. Salatele pot fi acrite cu lămâie sau oțet)

A se consuma doi litri de apă plată pe zi, sifon sau apă minerală, iar cafeaua și ceaiurile să fie îndulcite doar cu zaharină.

Citește și: Gust dulce în gură

Alimente interzise

  • făinurile, biscuiții, zahărul, ciocolata, prăjiturile, bomboanele, dulcețurile, halvaua, rahatul, înghețata, berea, sucurile sau mierea.