Atât de puternică, încât Linda Holmes, una dintre cei mai influente voci ale NPR, postul public de radio din SUA și cel mai puternic radio din America de Nord, a ținut să scrie pe Twitter, după vizionare, conform Libertatea: ”COLECTIV este un documentar care te captivează, te înfurie și te inspiră, despre corupția din sistemul spitalicesc din România. Aceasta a fost scoasă la iveală de o anchetă jurnalistică care a urmărit cu perseverență ce s-a întâmplat după incendiul izbucnit în clubului Colectiv din 2015.

Este foarte, foarte bun, chiar dacă este greu de urmărit pe alocuri”.

O bună parte a documentarului ”Colectiv”, prezentat și la Festivalul de Film de la Veneția, cuprinde investigațiile Gazetei Sporturilor de după Colectiv: Hexi Pharma, Secureanu, spitalele Primăriei și altele.

Puține ziare din lume au avut onoarea de a fi, vreodată, subiectul unui film ajuns la un asemenea eveniment. Echipa de jurnaliști de investigație condusă de Cătălin Tolontan, care a realizat anchetele jurnalistice în Gazeta Sporturilor, își continuă acum munca în cotidianul Libertatea.

”Colectiv”, proiectat astăzi în cadrul Festivalului de Filmm de la Toronto (TIFF)

Filmul vorbește despre renașterea implicării civice a românilor în viața publică și despre rolul presei în felul în care statul se comportă cu propriii cetățeni.

Azi, regizorul docmentarului, Alexander Nanau, se întâlnește în Toronto cu publicul, la prima vizionare a filmului ”Colectiv”. Proiecția din cadrul TIFF va avea loc de la ora locală 16.00, într-una dintre sălile complexului Scotiabank Theatre.