Pekeapoo (sau Peekapoo cum li se mai spune) se numără printre cele mai noi rase de câini frumoși, cuminți, ușor de dresat și foarte atașați de stăpânii lor. Au un temperament ponderat, pot fi foarte ascultători dacă au fost dresați corect de mici și se adaptează ușor la traiul într-un apartament restrâns.

Această rasă nouă, obținută din încrucișarea unui pechinez cu un poodle de statură mică poate avea fie blănița ondulată a celui din urmă, fie blana cu fir puțin mai lung și drept a unui pechinez. Au ochișorii alerți și vioi, o mutriță foarte simpatică și expresivă și pot fi deosebit de inteligenți.

Câini frumoși, micuți, dar curajoși

Pekeapoo nu moștenește doar calitățile pechinezilor, ci și micile lor defecte. Sunt câini curajoși, mândri și jucăuși. Se plictisesc ușor, dacă nu sunt incluși în programul stăpânilor și au nevoie de cineva care să fie mai tot timpul pe acasă.

Oricât ar fi de simpatici, nu sunt prea prietenoși cu alte animale și nici cu copiii mici, pe care îi văd ca pe niște concurenți la afecțiunea stăpânilor. Acești câini sunt mai degrabă potriviți pentru persoanele singure, care au program lejer și care își pot petrece mult timp cu ei.

Nu au nevoie de multă mișcare și nici nu suportă plimbările lungi și obositoare. Dar au și ei nevoie aproape zilnic să iasă la aer și să descopere lumea din jur. Sunt foarte atașați de stăpânii care îi iubesc și au mare grijă de ei. Ba chiar au curajul să atace câini mai mari, dacă simt că stăpânul lor este în pericol.

Cum trebuie îngrijiți

Este bine să adopți un astfel de câine dacă ai deja copii mari, care iubesc animalele și știu cum să le îngrijească. Fiind mici de statură și destul de fragili, acești câini pot fi răniți de copiii mai mici, care nu știu să le poarte de grijă.

Au o rezistență medie la boli, scrie vetstreet.com, astfel că în cea de a doua parte a vieții pot apărea afecțiuni destul de grave precum obezitatea, probleme de digestie, boli ale rinichilor sau ale aparatului excretor. Dar toate acestea pot fi prevenite, dacă sunt hrăniți corect și dacă sunt îngrijiți.

Pekeapoo trăiesc doar în casă, nu pot fi câini de curte, deoarece nu rezistă la frig și umezeală. Au nevoie de un anumit confort și nu suportă atmosfera rece, decât pentru plimbări scurte. Cu nasul lor turtit pot avea probleme de respirație, dacă răcesc, și sforăie adesea când dorm.

Crescătorii care au obținut această rasă îi fac adesea reclamă susținând că nu vei face alergie la blana lor. În realitate, nu există studii aprofundate prinvind alergia la blana de câine, mai ales că, de fapt, facem alergie la mătreața lor, și nu la firul de blană. Este adevărat că persoanele alergice au reacții mai puțin severe la anumite rase, iar printre acestea se numără și Pekeapoo, dar nu este un câine complet inofensiv din acest punct de vedere.