Raport îngrijorător! Un om din cinci moare din cauza alimentației

Obiceiurile alimentare ucid milioane de oameni din toată lumea

Cel mai bogat om din lume, Bill Gates și soția lui Melinda, au finanțat cu zeci de milioane de dolari operațiunile unui centru de cercetare și de studiu din SUA. În fiecare an, centrul găzduit de Universitatea din Washington dă publicității statistici privind evaluarea sănătății la nivel global. Rezultatele, prezentate zilele trecute sunt cutremurătoare. Cel mai de impact a fost studiul privind alimentația. Un deces din cinci la nivel mondial este legat de alimentația necorespunzătoare. Documentul relevă, totodată, și câteva vești bune: scăderea ratei mortalității infantile și prelungirea speranței de viață, la nivel mondial. 

Citește și: Cârnații cabanos au multe calorii și până la 8 E-uri periculoase

Obiceiurile alimentare distrug vieți

Alimentația necorespunzătoare, în special cea săracă în cereale integrale, fructe și legume, nuci, pește și cea prea sărată este asociată cu peste 10 milioane de decese (18,8%) în întreaga lume, în fiecare an. Dintre toate formele de malnutriție, obiceiurile alimentare proaste reprezintă principalul risc de mortalitate, spun autorii. În plus, creșterea glicemiei și a tensiunii arteriale, obezitatea și excesul de colesterol din sânge se numără printre primii zece factori de risc de deces la bărbații și femeile din întreaga lume. „În pofida progreselor înregistrate, ne confruntăm cu o triadă de probleme — obezitatea, conflictele și bolile mintale, inclusiv dependența, care frânează multe națiuni și comunități”, spune dr. Murray. În 2016, au existat 1,1 miliarde de persoane cu boli mintale și dependență. Tulburările depresive majore se situează printre primele zece cauze ale bolii în aproape toate țările, cu patru excepții'.

Obezitatea scurtează viața cu ani buni

Oamenii de stiinta au evaluat impactul obezitatii asupra duratei vietii prin analizarea datelor obtinute in urma a 57 de studii anterioare. Concluzia a fost tristă: există o legătură clară între indicele de masă corporală și mortalitate. Autorii metastudiului au obținut de asemenea date cu ajutorul cărora se poate estima cât de periculos este să ai un excedent de greutate, comparat cu greutatea ideală'. Astfel , s-a luat în calcul, indicele de masă corporală (IMC). Obezitatea moderată' (un IMC  de 30 până la 35) scurteaza viața cu 2-4 ani.
Obezitatea severă (40-45 IMC) scurtează viața cu 8-10 ani.

Citește și: