Quinoa, o sursă bună de proteine. 9 beneficii pentru organism și cum o consumi

Quinoa, o sursă bună de proteine. 9 beneficii pentru organism și cum o consumi

Quinoa este o pseudocereală bogată în proteine și o sursă bună de aminoacizi care nu pot fi sintetizați de organism. Află mai multe informații interesante despre quinoa.

De câțiva ani încoace, lumea a dezvoltat o obsesie intensă pentru quinoa. A început să apară pe din ce în ce mai multe meniuri, dar încă există mulți oameni care nu știu cu exactitate ce este, darămite de ce este sănătoasă. Considerată un „super aliment', quinoa a devenit un înlocuitor sănătos pentru orez și paste făinoase, dar și o sursă de proteine și alți nutrienți pentru vegetarieni.

Quinoa a apărut în urmă cu circa 7000 de ani în zona munților Anzi din America de Sud. Vechii incași considerau că quinoa este mama tuturor cerealelor sau „chisaya mama', iar plantațiile de quinoa erau considerate sacre.

Chiar dacă incașii o numeau cereală, în prezent știm că ea este de fapt o pseudo-cereală. Din planta de quinoa se mănâncă semințele, care au calități nutritive deosebite.

Quinoa este o formă interesantă de pseudocereală care nu este din punct de vedere tehnic o grăunță sau o cereală tradițională.

Quinoa este legată de spanac și de sfeclă, și este un aliment major în America, Europa, China și Canada, în ciuda faptului că trebuie importată.

Quinoa este extrem de valoroasă deoarece este o sursă de hrană bogată în nutrienți și poate fi folosită ca multe cereale comune.

Are un conținut foarte scăzut de grăsime și poate fi adăugat la dietele din întreaga lume ca alternativă sănătoasă față de multe alimente similare.

Aronia, fructele puțin cunoscute care fac minuni pentru sănătate

 

Ce este quinoa


Quinoa este o cereală care a fost cultivată în Anzi în ultimii 7.000 de ani.

Planta a fost cultivată la altitudini cuprinse între 2.000-4.000 de metri în munții Anzi, unde în fiecare an împăratul incan semăna primele semințe.

A fost o plantă foarte importantă pentru incași, deoarece era unul dintre cerealele lor de bază, cu excepția porumbului.

Este cultivat în principal în America de Sud, Ecuador, Peru, Columbia și Bolivia.

Quinoa este o cereală dicotiledonată care atinge la maturitate 1,2 m. Frunzele au formă lobară de culoare verde, roșie sau violet. Semințele sunt mici, având un diametru de 2 mm, culoarea variind de la alb și negru la roșu.

  • Boabele albe de quinoa (numite și quinoa de fildeș) sunt cele mai răspândite și fierb cel mai ușor.
  • Boabele roșii de quinoa nu își pierd forma la fierbere, fiind de aceea preferate pentru salate sau alte rețete unde textura contează mai mult.
  • Boabele negre de quinoa au un gust specific, diferit de cel al boabelor albe sau roșii, cu nuanțe pământii și necesită un timp mai mare pentru gătit (aproximativ 20 minute).

Cele trei sortimente de quinoa, pe alb, roșu și negru. au un gust asemănător, amărui și în același timp ușor dulceag, cu o tentă de nucă. Quinoa de culoare neagră este mai dulceagă decât celelalte sortimente. Din cauza învelișului amărui de saponină, gustul acestor semințe diferă în funcție de cât de bine le speli înainte de a fi preparate.

Surse de proteine pline de savoare, semințele de quinoa pot fi consumate în preparate variate și au o mulțime de beneficii pentru organism. În plus, vegetarienii și cei care se feresc de gluten le pot alege cu încredere.

Cerealele pot fi consumate întregi, precum și sub formă de făină.

Quinoa este bogată în fibre, magneziu, complexul de vitamine B, fier, potasiu, calciu, fosfor, vitamina E și antioxidanți. Ea mai conține toți cei nouă aminoacizi esențiali, fiind cea mai bogată dintre cereale.

Recent, guvernul peruan a oferit stimulente fermierilor pentru a crește producția de quinoa și alte culturi similare datorită calităților nutriționale deosebite.

Anul 2013 a fost Anul Internaţional al Quinoa, desemnat de către Food and Agriculture Organization of the United Nations pentru că este pur şi simplu mama tuturor cerealelor şi are potenţial să salveze planeta de la foamete.

5 fructe care îngrașă! Află pe care să le eviți

 

Valori nutriționale Quinoa


Quinoa este una dintre cele mai nutritive cereale cunoscute la această oră. Cu toate acestea, nu este un aliment popular în România şi se găseşte doar la magazinele naturiste şi bio din ţară. Quinoa se găseşte sub formă de seminţe, faină, paşte, lapte şi fulgi.

Beneficii ale quinoa:

Quinoa este bogată în proteine esenţiale pentru dezvoltarea şi regenerarea ţesuturilor. Este o cereală indicată pentru vegetarieni întrucât reprezintă o sursă bogată de mangan, magneziu, fier, cupru şi fosfor. Quinoa este bogată în grăsimi esenţiale, vitamine şi minerale, furnizând aproape de patru ori mai mult calciu decât grâul, plus fier, complexul de vitamine B şi vitamina E. Vitaminele ajută organismul să funcționeze corect și sunt părți esențiale ale oricărei diete.

Este, de asemenea, o bogată sursă de fitonutrienți și flavonoide cum ar fi kaempferol și quercetin, precum și triptofan, care are propriile lor beneficii foarte speciale pentru sănătate, care adaugă la cererea de quinoa.

Pentru că este o sursă importantă de magneziu, quinoa ţine departe bolile de inimă, relaxează vasele de sânge, elimină migrenele şi ameţelile.

În plus, dacă ar fi să o comparăm cu orezul sau grâul, quinoa este mult mai saţioasă şi este indicată mai ales în curele de slăbire. Luptă foarte bine împotriva obezităţii şi vă ajută să vă menţineţi greutatea sub control.

Conține și componente proteice și aminoacizi vitali pe care organismul are nevoie.

Quinoa are chiar urme de calciu, sodiu și seleniu. Fiind bogată în calciu, quinoa ajută la dezvoltarea sănătoasă a dinţilor şi a sistemului osos. Şi având în vedere că nu conţine gluten, această cereală poate fi consumată şi de persoanele alergice la grâu.

S-a demonstrat ştiinţific că aceasta cereală ajută la menţinerea sănătoasă a pielii în sensul în care previne îmbătrânirea prematură a epidermei. Totul datorită contintului ridicat de lizină (aminoacid indispensabil creșterii). Lizina are un rol cheie în sintetizarea substanţelor: elastină şi colagen. Elastina este responsabilă de moliciunea pielii şi de rezistenţa ei. Cu cât îmbătrânim, pielea tinde să îşi piardă elastina, dar se poate contracara acest efect cu o dietă potrivită şi cu îngrijirea pielii. Consumul de quinoa este o metodă naturală de a proteja pielea de orice operaţie estetică.

Alte beneficii:

  • datorită conţinutului ridicat de fibre, quinoa tonifică colonul
  • stimulează organismul şi îl pregăteşte pentru efort (este consumată, în special, de sportivi şi este recomandată în cazul copiilor, pentru o dezvoltare armonioasă)
  • consumul de quinoa normalizează cantitatea de zahăr din sânge
  • împiedică formarea cancerului la san
  • îmbunătăţeşte memoria (este bogată în vitamina B9, care întârzie îmbătrânirea creierului)

Quinoa este considerată o mâncare minune esențială, deoarece nu numai că are o cantitate enormă de vitamine și minerale, ci și compuși organici și alți nutrienți care pot avea un impact enorm asupra sănătății noastre.

Conține cantități semnificative de tiamină, riboflavină, folat și vitamina B6. Acest lucru face din ea mâncarea perfectă pentru a ajuta la reglarea funcțiilor interne și a metabolismului corpului, datorită numărului mare de vitamine complexe B pe care le conține.

Acaesta este consumată în întreaga lume în număr tot mai mare, deoarece este hrănitoare și foarte versatilă.

Quinoa este o sursă importantă de vitamine, minerale și compuși organici. Deși are un conținut de 64% de carbohidrați în stare crudă, procentele se mai atenuează prin gătire, quinoa preparată având 73% apă, 21% carbohidrați, 4% proteine, 2% grăsimi și 120 calorii la 100 g.

Substanțelor nutritive conținute în quinoa:

  • Calorii
    • Calorii 120 (502 kJ) 6%
    • Din Carbohidrați 85 (356 kJ) 71%
    • Din Grăsimi 17 (72 kJ) 14%
    • Din Proteine 18 (74 kJ) 15%
    • Din Alcool 0 (0 kJ) 0%
  • Carbohidrați
    • Carbohidrați 21.3 g 7%
    • Fibre 2.8 g 11%
    • Amidon 17.6 g
    • Zaharuri 0.9 g
  • Grăsimi și Acizi grași
    • Grăsimi 1.9 g 3%
    • Grăsimi Saturate 0.2 g 1%
    • Grăsimi Mononesaturate 0.5 g
    • Grăsimi Polinesaturate 1.1 g
    • Acizi grași Trans 0 g
    • Acizi grași Trans-monoenoic 0 g
    • Acizi grași Trans-polienoic 0 g
    • Acizi grași Omega-3 0.1 g
    • Acizi grași Omega-6 1 g
    • Acizi grași Omega-9 0.5 g
  • Steroli
    • Colesterol 0 mg 0%
    • Fitosteroli 0 mg
  • Proteine și Amino Acizi
    • Proteine 4.4 g 9%
  • Vitamine
    • Vitamina A 5 IU 0%
    • Vitamina C 0 mg 0%
    • Vitamina D 0 IU 0%
    • Vitamina E (Alfa Tocoferol) 0.6 mg 3%
    • Vitamina K 0 mcg 0%
    • Tiamina 0.1 mg 7%
    • Riboflavina 0.1 mg 6%
    • Niacina 0.4 mg 2%
    • Vitamina B6 0.1 mg 6%
    • Folați 42 mcg 11%
    • Vitamina B12 0 mcg 0%
    • Acid Pantotenic 0 mg 0%
    • Colina 23 mg
    • Betaina 0 mg
  • Minerale
    • Calciu 17 mg 2%
    • Fier 1.5 mg 8%
    • Magneziu 64 mg 16%
    • Fosfor 152 mg 15%
    • Potasiu 172 mg 4%
    • Sodiu 7 mg 0%
    • Zinc 1.1 mg 7%
    • Cupru 0.2 mg 10%
    • Mangan 0.6 mg 32%
    • Seleniu 2.8 mcg 4%
    • Fluor 0 mcg
  • Altele
    • Alcool 0 g
    • Apî 71.6 g
    • Cenușă 0.8 g
    • Cafeină 0 mg
    • Teobromină 0 mg

Quinoa în alimentația copiilor

Quinoa poate fi introdusă în alimentația copilului începând cu vârsta de 8 luni, deşi mulți copii tolerează aceste alimente și înainte de 8 luni. Ușor de digerat, dar sățioasă, quinoa este un ingredient potrivit, ce poate fi introdus cu succes în piureurie copiilor.

Chiar dacă vorbim despre un aliment sănătos și cu puține contraindicații, este de preferat să discuți cu medicul decizia de a introduce quinoa în alimentația bebelușului. Pediatrul este cel mai în măsură să-ți răspundă la această întrebare, dar și să-ți ofere indicații cu privire la modul de gătire, asocieri potrivite și cantități.

Cumpărați quinoa fără gluten și astfel vă asigurați că nu aveți nici un fel de probleme alergene.

Quinoa este potrivită și pentru prepararea unor deserturi sănătoase, iar copiii o vor adora cu siguranță.

Rețete cu quinoa pentru bebeluși:

  • Piure de mere cu quinoa

Pune la fiert un măr decojit tăiat cubulețe iar după 5 minute de fierbere adaugă 100 g quinoa. Mărul poate fi înlocuit de pere sau alte fructe preferate ale celui mic.

  • Făină de quinoa cu lapte (în locul grișului cu lapte)

Pune în tigaie 100 g de quinoa și amestecă în continuu timp de un minut pentru a evita prăjirea. După răcire dă boabele printr-o râșniță de cafea sau prin blender până se obține făina. Pune laptele la fiert și adaugă făina de quinoa de mai devreme. Închide focul, ia vasul de pe foc și apoi adaugă miere sau sirop de arțar după gust.

  • Piure de cartofi și quinoa

Fierbe cartofii pentru piure normal și scurge apa la urmă. Prepară făină de quinoa și fierbe 2-3 linguri în 100 ml de lapte. Adaugă rezultatul peste cartofi și adaugă puțin unt și sare după gust.

Quinoa este un aliment bogat în vitamine și minerale, hrănitor și ușor de preparat. Alege-l dacă vrei o alternativă mai sănătoasă la orez sau cartofi.

Oul, la fel de nociv precum fumatul? Află ce spun medicii

 

Câte calorii are quinoa


100 de grame de quinoa conțin numai 120 de calorii și 2 grame de grăsime.

Persoanele care vor să slăbească sau să-ți mențină greutatea o pot integra în alimentația lor.

În combinaţie cu legumele, tofu, carne pe grătar şi verdeţuri quinoa poate să devină un preparat interesant pe care te poţi baza atunci când vrei să slăbeşti.

 

Quinoa, o sursă bună de proteine. 10 beneficii pentru organism și cum o consumi


1.Protejează rinichii și ficatul

Are proprietăți antioxidante care ajută la protejarea inimii, a ficatului, a rinichilor, a plămânilor și a pancreasului împotriva stresului oxidativ.

În comparație cu alte pseudocereale, cum ar fi amarantul, are activitate antioxidantă mai mare.

Unii dintre antioxidantii gasiti in el includ fenoli totali, polifenoli si antocianine.

Zincul din quinoa ajută atât la prevenirea bolilor de ficat cât și la funcționarea normală a acestui organ.

Potrivit doctorilor, deficiențele de zinc au fost observate la majoritatea pacienților cu boli de ficat.

2. Sursă bună de proteine

Planta are o valoare ridicată de proteine și este o sursă de aminoacizi esențiali, cum ar fi lizina, metionina și triptofanul, care nu pot fi sintetizate în organism.

Quinoa este bogată în proteine de calitate datorită celor nouă aminoacizi pe care îi conține, iar echilibrul proteinelor este similar cu cel al laptelui.

Este o sursă bună de riboflavină, care ajută la reducerea frecvenței durerilor de cap, a migrenelor, prin accelerarea metabolismului energetic din creier și din celulele musculare.

De asemenea, are proprietăți antiseptice, crește nivelul energiei, nu îngrașă, nu conține gluten, este recomandată celor care suferă de boala celiacă și copiilor care suferă de autism.

Este un carbohidrat inteligent, are un indice glicemic scăzut, conține elemente care formează alcalinitate, acțio­nează ca un prebiotic, se digeră ușor, nutrienții se absorb rapid și optim.

Totodată, quinoa este bogată în vitamina C, calciu, fier, mangan, magneziu, niacină, tiamină, carbohidrați, grăsimi, proteine, fibre. Este una din puținele plante considerate furnizor complet de proteine și cuprinde toți aminoacizii esențiali.

Dacă vrei sa slăbești și să-ți detoxifici organismul de grăsimile rele, înlocuiește carnea cu minunatele boabe de quinoa.

Nutriționiștii sunt de părere că boabele de quinoa conțin proteine mai bune decât cele care se găsesc în carne, deci sunt indicate în dietele persoanelor care doresc să aibă o alimentație sănătoasă sau a celor care adoptă un regim vegetarian.

Potrivit specia­liștilor, conține mai multe proteine comparativ cu alte cereale, de aceea a fost propus de NASA ca aliment ideal pentru lunga durată a zborurilor spațiale.

Semințele de quinoa sunt indicate în afecți­uni cardiovasculare, renale, digestive, în stimularea sistemului imu­nitar și a ficatului, în caz de alergii, ajută la întărirea oaselor și a car­tilajelor, la îmbunătățirea auzului și a respirației.

Quinoa se comercializează sub formă de se­mințe, făină, paste, lapte sau fulgi.

3.  Quinoa reglează nivelul de glucoză din sânge

Quinoa are avantajul de a aduce zahărul din sânge la concentraţia normală fără efecte adverse.

Creşterea glicemiei (concentraţia de glucoză din sânge şi urină) peste 110 mg la o sută de mililitri de sânge poate duce la dezechilibre importante în organism, care produc apariţia unor afecţiuni precum diabetul zaharat.

Hiperglicemia poate fi tratată cu ajutorul plantelor, legumelor și legumelor, dar şi al produselor apicole.

Quinoa este bogată în fibre care ajută la menţinerea unei bune funcţionări a sistemului cardiovascular, reducerea riscului unor tipuri de cancer şi aduce beneficii sistemului digestiv.

În plus, are şi cantităţi semnificative de magneziu, fier, calciu, potasiu şi cupru. Acest amalgam de nutrienţi oferă „dreptul' seminţelor quinoa de a intra în categoria acelor alimente care scad glicemia.

Semințele de chia țin sub control diabetul. Află 9 beneficii uimitoare pe care le au aceste semințe

4. Conține calciu

Cantitatea de calciu din quinoa este similară cu cea a produselor lactate, dar s-a subliniat că cei care nu tolerează produsele lactate pot să o mănânce.

Pentru vegani, persoane cu intoleranță la lactoza sau pur și simplu pentru oameni care caută și alte surse de minerale esențiale pe lângă cele din lactate, quinoa reprezintă o sursă vegetală grozavă de calciu.

Calciul ajută la construcția și menținerea sănătății oaselor și dinților, ajută la reglarea contracțiilor inimii și facilitează funcționarea nervilor și mușchilor.

200 de grame de quinoa gătită conțin aproximativ 30 mg de calciu. Quinoa conține și cantități impresionante de potasiu, magneziu și zinc, minerale esențiale pentru sănătatea inimii, a nervilor și funționarea mușchilor.

Completarea unei diete pe bază de lapte sau brânză cu quinoa poate fi o opțiune pentru a susține dezvoltarea armonioasă a oaselor la copii dar și pentru a preveni osteoporoza la adulți datorită conținutului de mangan, magneziu și fosfor.

5. Previne bolile cardiovasculare

Datorită conţinutului bogat de proteine şi prezenţei celor nouă aminoacizi esenţiali, consumul de quinoa a crescut semnificativ în ultimii ani.

Studiile au arătat că pe măsură ce consumul de cereale integrale precum quinoa creşte, riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, hipertensiune sau cancer de colon scade.

Este o pseudocereală care conține proteine de înaltă calitate și carbohidrați cu valoare scăzută glicemică, acizi grași omega-3 și omega-6, antioxidanți.

Fibrele prezente în quinoa ajută la păstrarea unui sistem digestiv sănătos, la scăderea tensiunii arteriale şi la prevenirea bolilor de inimă şi a diabetului. De asemenea, acestea pot scădea colesterolul şi nivelul de glucoză.

Vitamina B2 sau riboflavina contribuie la îmbunătăţirea metabolismului energetic şi la producerea energiei din interiorul celulelor.

Manganul din componenţa acesteia constituie antioxidantul ce protejează eritrocitele de factorii dăunatori precum radicalii liberi şi previne deteriorarea mitocondriei.

Lizina contribuie la dezvoltarea şi repararea ţesuturilor.

Fierul menţine globulele roşii sănătoase şi stă la baza formării hemoglobinei. Deopotrivă, acesta contribuie la contracţia muşchilor, prin realizarea transportului de oxigen de la o celulă la alta şi ajută metabolismul energetic.

Magneziul ajută la diminuarea durerii provocate de migrene şi la detoxifierea organismului. Mai mult, acesta reprezintă o substanţă importantă pentru transmiterea impulsurilor nervoase şi în reglarea temperaturii corpului.

Acizii graşi Omega 3 contribuie la păstrarea sănătăţii inimii.

6. Îmbunătățește procesul digestiv

Quinoa conține fibre insolubile, având cea mai mare cantitate din toate cerealele, care ajută la îmbunătățirea procesului digestiv și facilitează mișcările intestinale mai sănătoase.

Este recomandată pentru alimentaţia zilnică în caz de constipaţie, balonare şi gaze.

De asemenea, quinoa poate fi consumată şi de diabetici – menţine sub control nivelul de glucoză.

7. Reduce riscul de aparitie a calculilor biliari

Fibra găsită în quinoa ajută și la reducerea riscului de apariție a calculilor biliari.

Consumul de quinoa ajută la reducerea secreției de suc în bilă, care ajută la formarea pietrelor biliari.

Quinoa conține și potasiu, o substanță cu rol în inhibarea depunerii de acid uric la nivelul rinichilor.

Administrarea de potasiu pe o perioadă de șase luni a avut ca rezultat dizolvarea aproape completă a pietrelor la rinichi.

Uleiul de pește și beneficiile sale – 10 motive pentru care să-l consume familia ta

8. Quinoa este o sursă bună de magneziu și fier

Ştim că fierul este esenţial pentru organism, ajutând la îndeplinirea celor mai importante funcţii, precum formarea hemoglobinei şi transportarea sângelui oxigenat.

Mai mult, persoanele care sunt predispuse la carenţă de fier trebuie să mănânce cât mai des alimente bogate în fier, cea mai bună opţiune fiind quinoa.

Magneziul este unul dintre oligoelementele găsite în această pseudocereală.

Aportul alimentar de magneziu oferă beneficii, inclusiv controlul astmului, creșterea sănătății osoase, reducerea riscului de osteoporoză, creșterea sănătății inimii și reglarea nivelului zahărului din sânge.

O ceaşcă de quinoa (250 grame) conţine o treime din necesarul zilnic de magneziu. Acest mineral este esenţial pentru îndeplinirea funcţiilor a 300 de enzime.

Cu toate acestea, multe persoane se confruntă cu deficienţă de magneziu, care poate cauza: spasme musculare, probleme cardiovasculare, diabet, migrene, osteoporoză, hipertensiune arterială.

Pentru a evita neplăcerile pe care le poate provoca carenţa de magneziu, alege să incluzi în alimentaţie quinoa şi alimentele care conţin fier şi magneziu.

9. Controlează apetitul

Un studiu a constatat că o cantitate mare de grâu, ovăz, spaghete, orez și spaghete de ovăz au indus consumul mai mare de mâncare.

Pe de altă parte, alternative, cum ar fi pseudo-cerealele quinoa și amarant, nu au determinat o poftă de mâncare mai mare.

Acest lucru este deosebit de important pentru cei care doresc să-și controleze dieta și care doresc să piardă în greutate.

Consumul cerealei va reduce aportul excesiv de alimente, promovând astfel o greutate mai sănătoasă.

Slăbirea presupune consumul unui număr mai mic de calorii decât acela al caloriilor arse de organism. Quinoa are o serie de beneficii în acest sens.

Mai întâi, are un conținut important de proteine care accelerează metabolismul și suprimă apetitul. De asemenea, fibrele dau senzația de sațietate, iar quinoa ca atare are un conținut caloric redus (120 calorii la 100 g).

Quinoa conține acizi grași omega 3 de tipul ALA (acid alfa-linolenic). Studiile au arătat că o dietă bogată în astfel de acizi grași ALA reduce colesterolul rău' și reglează tensiunea arterială.

Potrivit oamenilor de știință, consumul de alimente bogate în acizi grași ALA (deci și quinoa) este mult mai benefic decât consumul suplimentelor alimentare bazate pe acizi grași ALA.

10. Reduce inflamațiile și este benefic pentru metabolism

Studiile au arătat potențialul rol prebiotic al quinoa, contribuind astfel la îmbunătățirea sănătății gastrointestinale prin reglarea nivelului de bacterii bune din flora intestinală.

Potrivit doctorilor, butiratul conținut în quinoa contribuie la tratarea inflamațiilor apărute de-a lungul intestinului (de exemplu, boala inflamatorie intestinală, colita ulceroasă sau boala Crohn) și la prevenirea răspândirii infecției.

Există mai multe studii atât pe oameni cât și pe rozătoare care demonstrează beneficiile quinoa pentru metabolism.

Studiile pe oameni au arătat că înlocuirea pâinii albe și a pastelor cu quinoa reduce nivelul zahărului din sânge și reglează insulina și nivelul trigliceridelor.

În cazul studiilor pe rozătoare, cercetătorii au arătat că introducerea quinoa într-o dietă zilnică bogată în fructoză neutralizează efectele negative ale fructozei asupra metabolismului nutrienților.

 

Indicații, contraindicații și efecte secundare în consumul de quinoa


Semințele de quinoa sunt indicate în:

  • Afecțiuni cardiovasculare
  • Afecțiuni renale
  • Afecțiuni digestive
  • Lipsa vitaminelor
  • Un necesar cognitiv superior
  • Un ficat leneș
  • Stimularea sistemului imunitar
  • Alergii
  • Puls slab
  • Lipsa mineralelor
  • Îmbunătățirea auzului și a respirației
  • Întărirea oaselor și a cartilajelor
  • Probleme urinare
  • Păr și ten lipsite de vitalitate

Semințele de quinoa trebuiesc consumate cu grijă, pentru că:

  • Ingerate în cantități mari, pot provoca balonare și probleme digestive
  • Pot interfera cu absorbția nutrienților
  • Pot crește efectele medicamentelor luate pentru tensiunea arterială.
  • Pot crește activitatatea medicamentelor luate pentru inimă sau diabet.
  • Pot apărea posibile iritații ale stomacului
  • Poate avea un efect alergenic
  • Nu există studii suficiente care să arate cum afectează quinoa mama gravidă, fătul și alăptarea.

În general, nu există efecte adverse atunci când vine vorba de quinoa. Probleme apar în cazul alergiilor sau al sensibilității.

Alergiile la quinoa se manifestă prin dureri de stomac și mâncărimi ale pielii. Dacă ai aceste simptome întrerupe consumul de quinoa.

De asemenea, dacă ai o toleranță redusă pentru saponine este recomandat să lași quinoa 30 minute în apă înainte de gătire.

Majoritatea tipurilor de quinoa nu au gluten, însă există varietăți cu o cantitate minimă care poate declanșa boala celiacă.

Pentru a evita acest incident, uită-te cu atenție pe etichetă și dacă se spune că pot exista urme de gluten alege un alt sortiment.

Quinoa conține oxalați și saponine. Dacă ai o sensibilitate la aceste substanțe ar trebui să eviți quinoa.

Primele semne ale unei intoxicații' cu quinoa sunt durerile de stomac și iritațiile intestinale.

Evită quinoa dacă ai o boală cronică sau dacă iei medicamente pentru reducerea nivelului de trigliceride (quinoa scade nivelul trigliceridelor și în combinație cu medicația poate pune viața în pericol).

De asemenea, quinoa ar trebui evitată pe durata sarcinii și în perioada de alăptare.

 

Tipuri de produse care se prepară din quinoa:


Cereale

Rețeta de cereale cu quinoa este una simplă și se prepară în doar câteva momente. Aveți nevoie de ½ ceașcă de quinoa, 1-2 lingurițe de miere, 1 lingură ulei de cocos, 2 mere, 1 lingură scorțișoară, chipsuri de cocos și unt de cacao. După gust, puteți adăuga și ciocolată albă. Quinoa se fierbe cu o ceașcă de apă până se înmoaie boabele, iar feliile de măr cu scorțișoara se încing în tigaia cu ulei de cocos. Amestecați ingredientele și veți obține una dintre cele mai bune budinci cu cereale din quinoa pe care ați gustat-o.

Fulgi

Fulgii de quinoa sunt adeseori adăugați la finalul mâncărurilor pentru a îngroșa amestecul și a îi da un plus de savoare. Ei se deosebesc de alte produse de acest tip prin capacitatea mare de rehidratare.

Lapte

Lipsit de gluten, laptele de quinoa este bogat în calciu și alți nutrienți necesari corpului. Este ușor de digerat și sărac în calorii. Se recomandă celor care suferă de boala celiacă. De asemenea, acesta conține TOȚI aminoacizii necesari.

Paste

Pastele de quinoa au o valoare nutrițională net superioară celor făcute din grâu. Mai mult, acestea nu se lipesc între ele la fierbere și au un gust deosebit, care va fi pe placul oricărui membru al familiei. De obicei, se găsesc în combinație cu alte condimente, precum busuiocul, sfecla roșie sau usturoiul. Majoritatea sunt produse după toate normele agriculturii ecologice.

Făina

Făina de quinoa este și ea foarte bogată în nutrienți și mult mai bine tolerată de organism decât cea de grâu. Din ea se pot face brioșe, pâine, clătite și chiar gogoși. Având mult magneziu, fier, fibre și zinc, ea este net superioară altor cereale.

 

Comercializare și depozitare:


Quinoa a devenit în ultima perioadă un produs foarte popular. Ea nu lipseşte din alimentaţia multor vedete, fiind înlocuitorul perfect pentru orez.

Popularitatea quinoa este de dată recentă și se datorează studiilor efectuate pe boabele de quinoa care au scos în evidență calitățile ei: foarte hrănitoare, benefică pentru sănătatea umană, în special pentru rinichi și problemele sistemului circulator cauzate de colesterolul crescut.

Comercializare:

Quinoa este gîsită în două variante: quinoa integrală sau pe cea sub formă de făină și se comercializează în România în special în magazinele cu produse bio sau naturiste, în pungi de 500 de grame cu prețuru cuprinse între 16 și 35 de lei.

Asigură-te că nu există găuri în pachetul de quinoa deoarece umezeala poate pătrunde şi poate afecta prospeţimea sa.

Ea se mai poate găsi și vărsată în magazinele de condimente și mirodenii, și pe rafturile super și hipermarketurilor în secțiunea de mâncăruri și alimente naturale sau bio.

Depozitarea

Seminţele de quinoa încolţesc repede dacă sunt păstrate în condiţii de umiditate, așadar, asigură-te că le depozitezi într-un recipient, într-un mediu uscat, iar pungile să fie bine sigilate, departe de lumină și de umiditate.

Dacă quinoa este lăsată la frigider acesta rezistă până la șase luni.

 

Quinoa – sfaturi rapide de servire


Quinoa trebuie spălată bine pentru că are un strat de saponină care o face amăruie.

Înainte de a o găti, trebuie să vă asigurați că stratul de saponină al semințelor a fost înlăturat.

Această saponină poate da un gust amar la quinoa dacă nu este clătită în mod corespunzător.

O cană de quinoa va fi fermentata în 3 căni de apă călduță la care adăugăm 1 lingură de zeamă de lămâie sau oțet (doar una din ele).

Se lasă la fermentat într-un borcan acoperit cu capac sau într-un castron acoperit cu un prosop de bucătărie, pentru cel puțin 12 ore.

După ce a fermentat, se fierbe în apa în care a stat la fermentat sau supă de legume, pentru 1-1.5 ore la foc mic. De îndată ce dă în clocot, este bine să îndepărtați spuma, pentru că acolo se adună multe impurități.

De ce este atât de important să fermentăm pseudocerealele?

Pentru că ele, ca și toate cerealele clasice, leguminoasele, semințele și nucile conțin anumiți antinutrienţi (în special acid fitic) care îngreunează digestia și împiedică absorbția de minerale importante precum cupru, magneziu, calciu, fier și zinc, ducând astfel la carențe periculoase.

Enzimele neutralizează acidul fitic. Simpla înmuiere în apă cu lămâie peste noapte crește foarte mult valoarea lor nutritivă. De asemenea, în timpul fermentării, proteinele existențe în pseudocereale devin mai ușor de digerat și de absorbit.

Quinoa se poate folosi în aceleași rețete în care în mod normal am folosi orez.

 

Cum poate fi consumată Quinoa


Quinoa fiartă

Quinoa poate fi gătită mult mai ușor și mai rapid decât orezul sau alte cereale. La fel ca la orez, 1 ceașcă de quinoa are nevoie de aproximativ 1/2 căni de apă pentru fierbere. Este recomandat să curățați quinoa înainte de a o găti, pentru a-i îndepărta învelișul, denumit saponină.

Acest înveliș este, de obicei, înlăturat înainte de ambalare, însă, pentru siguranță, ar trebui să treceți și prin acest pas, întrucât, odată gătită quinoa, saponina poate lăsa un gust amar. După înmuiere și clătire, poate fi fiartă în apă.

Se fierbe timp de 15 minute, apoi se adaugă un vârf de sare pentru a fi preparată.

Față de celelalte cereale integrale, quinoa are un gust bun pe cont propriu. Quinoa are un gust pământiu, asemănător nucilor sau alunelor de pădure.

Pentru a-l maximiza, puteți adăuga o urmă de ulei de măsline, sare de mare și zeamă de lămâie sau puțin usturoi și sunteți gata, sau, pentru cină, puteți adăuga puțină drojdie naturală sau parmezan și finalizați seara atât într-un mod gustos, cât și sănătos.

Rețetă de ciorbă cu quinoa și pui

Alternativă pentru cușcuș și orez

Quinoa este un ingredient versatil și o alternativă la cușcuș, alături de orez și de alte cereale. Când sunt fierte, seminţele de quinoa seamănă cu orezul. Pot fi expandate, transformate în fulgi sau făină, devenind opţiunea ideală de gluten-free, pentru copt sau gătit.

Seminţele expandate pot fi utilizate în musli sau la realizarea batoanelor cu cereale și sunt ideale pentru preparatele vegetariene, fiind surse de proteine pline de savoare.

 

Rețete cu quinoa


Quinoa poate fi consumată de întreaga familie, fie ca un fel principal de mâncare, fie sub formă de desert.
Păstrează quinoa fiartă într-o caserolă la frigider ca să prepari rapid un prânz sau o cină!

Ai toate motivele să foloseşti această pseudocereală şi îţi recomandăm 10 rețete inedite cu quinoa:

1. Salată de vară cu quinoa

Ingrediente:

  • 300 g quinoa gătite (trebuie să fie la temperatura camerei la prepararea salatei)
  • 100 g roșii tăiate
  • 50 g frunze de spanac
  • 50 ml dressingul preferat
  • 30 g mozzarella mărunțită
  • 20 g migdale sau nuci mărunțite
  • 100 g carne de pui la grătar
  • sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Gătește quinoa în avans punând două căni de apă la o cană de quinoa la foc mediu pentru 20 minute – trebuie lăsată la răcit timp de 2-3 ore.
  2. Adaugă toate ingredientele peste quinoa, amestecă bine.

2. Quinoa cu brânză

Ingrediente:

  • 200 g quinoa
  • 2 dovlecei dați pe răzătoare
  • 200 g brânză feta
  • 2 linguri roșii uscate tocate mărunt
  • 2 ouă
  • 3 linguri pesmet
  • 2 linguri mărar tocat
  • 1 cățel de usturoi pisat
  • ulei de măsline
  • sare și piper după gust
  • Sos: un castravete murat tocat, 4 linguri iaurt, 1 cățel usturoi pisat, o lingură mărar, sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Prepară quinoa clasic – pune într-o oală quinoa și 400 ml apă. Lasă pentru 20 minute la fiert sau până se înmoaie.
  2. Amestecă quinoa, dovlecelul, brânza, usturoiul, roșiile, mărarul, pesmetul, și sarea și piperul.
  3. Formează chifteluțe din acest amestec și pune într-o tigaie, la foc mediu.
  4. Lasă câte 5 minute pe fiecare parte.
  5. Repetă procesul până la terminarea compoziției.
  6. Servește chiftelele acoperite de sos.

3. Smoothie cu zmeură și quinoa

Ingrediente:

  • 70 g quinoa gătită și răcită (quinoa + 150 ml apă fiert pentru 20 minute)
  • un iaurt grecesc
  • 200 g zmeură sau alt fruct preferat
  • 150 ml lapte
  • opțional, 2 cuburi de gheață

Mod de preparare:

  1. Pune toate ingredientele la blender și amestecă până la omogenizare
  2. Servește cu gheață.

4. Salată de quinoa cu fasole roșie

Ingrediente:

  • 50g quinoa
  • 1 conservă de fasole  roşie
  • 1 legatură de pătrunjel
  •  2 fire de ceapă verde
  • 1 vârf de chimion
  • Zeamă de lămâie
  • ulei de măsline
  • sare şi piper proaspăt râşnit

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiţă, se pune quinoa cu apă şi se lasă la fiert  aproximativ 15 minute, până ce se umflă şi se înmoaie.
  2. Quinoa reţine multă apă, aşa că aveţi grijă să o scurgeţi dupa ce s-a fiert.
  3. Se taie mărunt ceapa verde şi se toacă pătrunjelul.
  4. Într-un bol încăpător se pune quinoa cu verdeaţa şi fasolea roşie.
  5. Se adaugă chimionul, apoi stoarce puţină zeamă de lămâie, se toarnă uleiul de măsline.
  6. Se asezoneazăă cu sare şi piper proaspăt râşnit.

5. Mini-pizza cu quinoa

Ingrediente:

  • 100 g quinoa gătită (quinoa + 200 ml apă pentru 20 minute la fiert)
  • 200 g spanac proaspăt tocat
  • 400 g pastă de tomate
  • 3 căței de usturoi pisați
  • o ceapă mică tocată picant
  • 1 linguriță oregano
  • 1 linguriță măghiran
  • 1 linguriță busuioc
  • 1 linguriță pătrunjel tocat
  • 1/2 linguriță chimen
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 100 g mozzarella
  • boabe de porumb
  • 30 g ardei roșu și verde
  • 50 g ciuperci tăiate mărunt
  • sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 175 grade Celsius.
  2. Unge câteva forme de brioșe cu ulei.
  3. Pune într-un vas mic usturoiul, ceapa, pasta de tomate și puțin ulei de măsline.
  4. Adaugă condimentele, sarea și piperul.
  5. Amestecă bine apoi adaugă quinoa și spanacul.
  6. Compoziția se împarte în aproximativ 48 părți pentru brioșe.
  7. Dă-le la cuptor pentru 15 minute.
  8. Scoate-le și pune mozzarella, porumbul, ardeiul, ciupercile și alte ingrediente preferate.
  9. Mai lasă la cuptor circa 10 minute sau până când brânza presărată deasupra devine aurie.

6. Quinoa cu pui și legume

Ingrediente:

  • 1 ceaşcă de quinoa (100 g)
  • 3 ceşti de apă plată
  • Sare, piper
  • 1 ardei gras verde
  • 1 ardei gras roşu
  • 1 ardei gras galben
  • 1 morcov
  • ½ – 1 dovlecel
  • 2 roşii
  • Câteva fire de ceapă
  • 1 piept de pui

Mod de preparare:

  1. Ia o ceaşcă de quinoa şi clăteşte bine cu o sită foarte deasă.
  2. Pune la fiert cu 3 ceşti de apă plată (măsurând cu aceeaşi ceaşcă). Ar fi indicat să foloseşti apă plată pentru că quinoa absoarbe apa. Adaugă şi un praf de sare.
  3. Lasă la fiert până este fiartă şi a absorbit toată apa.
  4. Spală pieptul de pui, taie-l în cubuleţe şi căleşte-le un pic pe foc.
  5. După aceea adaugă şi legumele tăiate în funcţie de preferinţă: ardeii graşi, morcovul, dovlecelul, roşiile, ceapa.
  6. Lasă împreună câteva minute şi adaugă sare şi piper, după gust.
  7. Serveşte quinoa cu acest mix de legume şi piept de pui.

7. Quinoa cu somon

Ingrediente:

Pentru quinoa:

  • 1 cană quinoa
  • sare
  • 3/4 cană castraveţi tăiaţi felii subţiri
  • 1 cană roşii cherii tăiate pe jumătate
  • 1/4 cană ceapă roşie tocată fin
  • 4 frunze de busuioc, tocate
  • zeama de la o lămâie

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiţă medie cu capac, pui o cană de quinoa, 2 căni de apă şi puţină sare şi laşi să fiarbă. Acoperi şi dai focul un pic mai mic, lăsând 20 de minutesau urmezi instrucţiunile de pe ambalaj.
  2. Închizi focul şi laşi deoparte 5 minute înainte de a servi. Poţi afâna cu furculiţa, apoi. Chiar înainte de a servi amesteci cu castraveţii, roşiile, cepa, busiocul şi zeama de lămâie. Între timp, prepari somonul.
  3. Într-un vas mai mic, amesteci sarea, piperul, chimenul şi boiaua. Pui foaie de copt sau ungi cu puţină grăsime o tigaie sau un vas termorezistent. Pui fileurile de peşte în vas. Pui câte jumătate de linguriţă din amestecul de condimente pe fiecare bucată de peşte. Pui feliile de lămâie pe fiecare farfurie, lângă peşte.
  4. Laşi la cuptor, la foc mediu, timp de 8-10 minute, sau până când s-a pătruns carnea. Presari pătrunjel şi serveşti cu quinoa şi felii de lămâie.

8. Clătite cu quinoa

Ingrediente:

  • 120 ml lapte vegetal (nuci, migdale, caju etc.)
  • o lingură de suc proaspăt de lămâie
  • o linguriță praf de copt
  • 185 g de făină de quinoa
  • opțional, afine și sirop de arțar

Mod de preparare:

  1. Făina de quinoa se prepară foarte simplu.
  2. Adaugă 185 g de quinoa într-o tigaie.
  3. Lasă aproximativ un minut și folosește o lingură din lemn pentru a te asigura că boabele nu se ard.
  4. După răcire pune boabele la blender sau la o râșniță de cafea și macină până obții quinoa pudră.
  5. Pentru clătite este nevoie să pui toate ingredientele (inclusiv făina de quinoa) la blender.
  6. După obținerea unui amestec omogen, poți trece la pasul următor.
  7. Pune o tigaie nonaderentă pe foc mediu. Pune câteva picături de ulei.
  8. Adaugă aproximativ 100 ml din compoziția de mai devreme și lasă pentru 2-3 minute, întoarce pe cealaltă față și mai lasă 2-3 minute.
  9. Verifică din când în când pentru a nu se arde.
  10. Ia clătita de pe foc și repetă procesul până la terminarea compoziției.
  11. Decorează cu miere, dulceață, sirop de arțar, fructe sau înghețată.

9. Supă cremă cu quinoa

Ingrediente:

  • 1/2 țelină medie
  • 4 morcovi tăiați mărunt
  • o ceapă albă și una roșie, tăiate mărunt
  • 3 ardei capia
  • 4-5 buchețele broccoli
  • 50 g quinoa
  • 300 g roșii proaspete (fierte înainte de prepararea supei)
  • sare și piper după gust
  • opțional, felii de lămâie.

Mod de preparare:

  1. Fierbe quinoa în mod clasic – quinoa cu 200 ml apă, lăsate la fiert 20 minute.
  2. Separat, pune la fiert morcovul cu țelina.
  3. Într-un al treilea vas pune broccoli, ceapa, și ardeiul roșu cu puțin ulei.
  4. După fierbere, adaugă roșiile, sarea și piperul.
  5. Adaugă cele de mai sus peste amestecul de morcovi și țelină.
  6. Amestecă cu blenderul vertical mixul de la punctul 5.
  7. Se servește imediat după preparare cu câteva felii de lămâie.

10. Cartofi dulci cu pui și quinoa

Ingrediente:

  • 100 g quinoa gătită (o parte quinoa la două părți apă fierte pentru 20 minute la foc mediu)
  • 100 ml supă de pui
  • 100 ml lapte
  • 50 g făină
  • 200 g piept de pui
  • 70 g brânză cheddar
  • 100 g cartofi dulci
  • 50 g praz tăiat mărunt
  • câteva frunze de busuioc tocate mărunt

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 190 grade Celsius.
  2. Într-o oală încăpătoare adaugă supa și făina și amestecă timp de un minut.
  3. Adaugă laptele și lasă amestecul să se îngroașe (3-5 minute).
  4. Amestecă sosul din oală cu prazul, carnea, quinoa, cartofii și busuiocul.
  5. Pune rezultatul într-o tavă pentru cuptor.
  6. Presară brânză deasupra compoziției.
  7. Lasă preparatul la cuptor aproximativ 50 minute sau până capătă o nuanță aurie.
  8. Se consumă imediat după preparare.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto