(Publicitate) Rujeola: de ce este una dintre cele mai contagioase boli ale copilariei?

(Publicitate) Rujeola: de ce este una dintre cele mai contagioase boli ale copilariei?

Rujeola este o boala acuta contagioasa cauzata de un virus din familia morbilivirus, inrudit cu virusul pestei porcine si bovine. Dar spre deosebire de alte virusuri de acelasi tip, virusul rujeolei nu sufera mutatii. El isi pastreaza aceeasi structura de sute de ani. Sunt descrise cazuri de rujeola inca din secolul al X-lea, boala provocand focare epidemice pe intreg continentul European.

Abia in anul 1963, cercetatorul american John Enders, laureat al Premiului Nobel pentru Medicina, a pus la punct primul vaccin antirujeolic. Datorita proprietatii genetice a virusului de a nu suferi mutatii, tipurile de vaccin dezvoltate inca din anii 60 sunt eficiente si in prezent.

Rujeola poate infecta peste 90% din persoanele vulnerabile

Rujeola se transmite prin tuse, saliva si secretii nazale. Virusul eliberat in aer poate trai aproximativ 2 ore pe diferite suprafete. Rujeola este boala foarte contagioasa. O persoana cu rujeola poate transmite boala unui numar de 20 de persoane neimunizate.

Timp de 10-14 zile dupa infectare, boala este intr-o faza silentioasa, numita perioada de incubatie, fara simptome. Potrivit unui plan de atac redutabil, virusul se cantoneaza la nivelul cailor respiratorii, unde se inmulteste, apoi trece in sange si ajunge la organe interne precum ficatul, splina, sistemul limfatic, plamanii. In aceste moment incep sa se manifeste si simptomele.

Rujeola provoaca febra inalta, tuse uscata, secretii nazale, conjunctivita si uneori diaree. In acest moment, pacientul infectat este extrem de contagios. El prezinta de asemenea un simptom distinctiv – semnul lui Koplik: mici pete rosii sau afte in gura. Dupa 4 zile de febra urmeaza eruptia. Pe piele apar pete rosii, mai intai pe fata, dupa care se extind pe restul corpului. Dupa cateva zile incepe descuamarea, adica desprinderea straturilor superficiale ale pielii.

Imunitate scazuta, risc de complicatii severe

Perioada de convalescenta dureaza cam 10 zile, timp in care pacientul este foarte obosit si slabit. Rujeola este o boala care afecteaza profund imunitatea organismului.

Complicatii precum otita, pneumonia sau alte infectii respiratorii survin in peste 10% din cazuri. Copiii sub 5 ani, copiii malnutriti, indiferent de varsta, cei traiesc in conditii precare, cei cu boli imunosupresoare (leucemie, HIV) prezinta riscul de a dezvolta complicatii severe ale bolii. Cea mai periculoasa complicatie a rujeolei este encefalita, o inflamatie a creierului, care apare la 1 din 1.000 de cazuri. Complicatii grave pot suferi si adultii de peste 20 de ani. Rata de mortalitate in cazul rujeolei se situeaza intre 3% si 6%.

Tratament si preventie

Nu exista un tratament specific pentru rujeola. Este important a se mentine sub control simptomele si prevenirea complicatiilor. Se administreaza antitermice pentru reducerea febrei si produse oftalmice pentru tratarea conjunctivitei. Antibioticele sunt necesare doar in cazul unor suprainfectii bacteriene, precum pneumonia sau otita.

Rujeola este o boala care duce la scaderea poftei de mancare. Copiii sufera adesea de diareea, varsaturi, greata. De aceea, se impun masuri speciale de rehidratare: saruri electrolitice pe cale orala sau intravenoasa, daca deshidratarea este severa. In plus, sunt necesare suplimente de vitamine, in special vitamina A.

Cea mai eficienta metoda de prevenire a rujeolei este vaccinarea. Copiii au nevoie de doua doze de vaccin antirujeolic: prima doza – de la 9 luni, a doua doza – la 5 ani. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda o acoperire vaccinala de 90% in randul populatiei in scopul prevenirii epidemiei de rujeola.

Desi imunizarea a redus dramatic incidenta rujeolei in Europa, boala continua sa se propage cu repeziciune din cauza retincentei fata de vaccinare pe care o manifesta tot mai multi parinti. Recent, OMS avertizeaza ca numarul cazurilor de rujeola a crescut cu 300% in primele 3 luni ale anului 2019, pe fondul scaderii ratei de vaccinare.

La nivel global, rujeola ramane o cauza principala de deces in randul copiilor. Potrivit Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC), aproximativ 160.000 de copii mor in fiecare an din cauza complicatiilor rujeolei.

Mai multe informatii despre bolile copilariei poti descoperi pe site-ul MamiSiCopilul.ro – platforma de informare si educatie pentru sanatate dezvoltata de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este o companie care ofera servicii si solutii integrate pentru piata farmaceutica din Romania. Pediatria reprezinta una dintre principalele arii terapeutice ale GTS Solution, compania dezvoltand o expertiza de 18 ani in domeniul pediatric.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.