Pseudo-fructele de măceș, concentrație record de vitamina C

pseudo-fructele de măceș conțin o cantitate record de vitamina C

Pseudo-fructele de măceș nu ar trebui să-ți lipsească din dulăpiorul de ceaiuri în această perioadă. Află de la dr. farmacist Ovidiu Bojor de ce este bine să consumi măceșe la sfârșit de toamnă și început de iarnă.

Concentrație record de vitamina C

Pseudo- fructele de măceș 'au drept componentă principală acidul ascorbic, adică vitanina C naturală. Conţinutul în vitamina C variază în funcţic de altitudinea la care au crescut. Speciile de la şes au un conţinut între 0,30-0,80 g%, cele din zona colinară şi submontană pot ajunge la 2,5-3,5 g%. Specia folosită pentru culturi, Rosa rugosa conţine până la 5,0 g% acid ascorbic. În mod excepţional, specia Rosa alpina care crește sporadic în zona montană a atins un conţinut de 9 g%, ceea ce reprezintă un record mondial în lumea vegetală', spune specialistul.

Pulpa pseudo-fructelor de măceş mai conţine: pectine, taninuri, zaharuri, acizi organici şi săruri minerale. Culoarea roşie este datorată în bună parte carotenoidelor, licopinei şi beta-carotenului. Mai conţine vitaminele Bl, B2, B3, B4. Fructele propriu-zise (achenele sau mustățile) conţin vitamina E, circa 10% ulei gras, lecitine, zaharuri şi urme de ulei esenţial.

De ce e importantă vitamina C

Măceșele conțin o cantitate mare de vitamina C, substanţă absolut necesară în desfăşurarea normală a celor mai importante procese biologice. Alte funcții ale ei sunt:

  • metabolizarea şi eliminarea substanțelor toxice;
  • contribuie la sinteza noradrenalinei şi a substanţelor intracelulare, cum este, de exemplu, colagenul;
  • are un rol important în răspunsul organismului la stres, la infecțiile bacteriene și virale;
  • antiscorbutică;

De ce e bine să consumi măceșe

Carenţa în vilamina C se constată în special la consumatorii mari de alcool, la fumători şi la cei care au o dietă dezechilibrată, din care lipsesc fructclc şi legumele. Stresul, expunerea îndelungată la frig, exerciţiile fizice intense etc. duc la o creştere a proceselor oxidative. În toate aceste situaţii este absolut necesar un supliment de vitamina C, în special naturală. Studii recente au arătat că lipsa sau carenţa în vitamina C reprezintă un factor de risc în plus în cardiopatia ischemică. Pseudo-fructele de măceș conțin și alte substanțe care ajută la asimilarea vitaminei C în organism. Au, de asemenea, şi acţiune diuretică şi se recomandă şi în afecţiunile hepatice şi renale.

Pseudo-fructele de măceș previn apariția cataractei

'Studii recente au arătat că o carență în vitamina C și faptul că organismul nu mai are o capacitate mare antioxidantă pot duce la apariția cataractei. Dar acidul ascorbic este un bun antioxidant. Acesta se găsește din belșug în pseudofructele de măceș. În acest caz, vitamina C acționează ajutată și de alte substanțe benefice, cum ar fi vitamina A, care îmbunătățește vederea. Vitaminele B1, B2, P au proprietatea de a scădea permeabilitatea şi fragilitatea vaselor capilare. Se administrează sub formă de infuzie (una-două lingurițe de parte cărnoasă uscată, fără anchene). Se beau două-trei căni pe zi. Uleiul rezultat din presarea anchenelor ('mustățile' n.n.) conţine cantităţi apreciabile de vitamina E. Nu prezintă contraindicații.'

Cum consumi măceșele

  • sub formă de infuzie dintr-una sau două lingurițe de parte cărnoasă uscată (fără achene) la o cană cu apă. Se beau 2-3 căni pe zi.
  • se mai pot prepara sub formă de siropuri, pastă sau gemuri;
  • uleiul rezultat prin presarea achenelor conţine cantităţi apreciabile de vitamina E.

Pseudo-fructele de măceș nu au contraindicaţii. Bineînțeles, dacă sunt preparate cu zahăr, sunt contraindicate diabeticilor.

Citește și:

Toamna culegi sănătatea

Sursa foto: 123rf.com