Profită de sursele excelente de proteine!

Profită de sursele excelente de proteine!

Sursele de proteine sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului, reduc riscul de apariție al bolilor de inimă și ajută și la pierderea greutății.

 

Proteina reprezintă un macro-nutrient compus din aminoacizi, însă pentru că organismul produce un număr limitat de aminoacizi, trebuie să completezi necesarul cu surse de proteine animale și vegetale. Iar dacă nu ai prea mult timp liber, iar gătitul nu este punctul tău forte, conservele te pot scoate din încurcătură, pentru că sunt o opțiune sănătoasă și versatilă.

Fasole și linte

Fasolea conține o cantitate importantă de proteine, dar și acid folic, fier, magneziu, fosfor și fibre dietetice, care ajută în lupta cu kilogramele prin reglarea nivelului de zaharuri din sânge și menținerea stării de sațietate. Valoarea nutrițională a fasolei proaspete echivalează și cu cea a cele la conservă, care poate fi adăugată în supe și tocănițe. Și lintea conservată este o sursă de proteine accesibilă ca preț, bogată în nutrienți, care poate fi folosită la prepararea oricărei salate.

Porția de pește

Nutriționiștii recomandă consumul de pește de aproximativ trei ori pe săptămână. Îl poți încerca în varianta de friptură sau din conserve, pe care le poți consuma alături de garnitură sau în prepararea unor rețete mediteraneene. Carnea de pește este o sursă excelentă de proteine, dar și de acizi grași esențiali omega 3, vitamine (A, B12, D, E) și minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu). Peștele reprezintă alternativa ideală pentru alte tipuri de carne, un aliment perfect dacă vrei să slăbești sau dacă îți dorești o alimentație echilibrată din punct de vedere nutrițional.

Alune, nuci și semințe

Arahidele și nucile de pin conțin cele mai mari cantități de proteine comparativ cu legumele sau alte tipuri de nuci și alune. Untul de arahide este o gustare foarte sățioasă, așa că te vei sătura cu doar câteva lingurițe. Proteinele pe care le conține sunt folosite de organism pentru menținerea masei musculare, fiind recomandat persoanelor foarte active sau sportivilor. Și migdalele, nucile pecan sau fisticul sunt surse importante de proteine vegetale. Cât despre semințe, cele mai nutritive sunt susanul, dovleacul și floarea soarelui. Le poți consuma ca atare sau în diferite salate, gustări și sosuri, cărora le vor îmbogăți gustul și aroma.

Carnea de vită

Carnea roșie, de vită. este o sursă excelentă de proteine, dar ai grijă să o consumi cu moderație. Asigură-te că alegi părțile mai slabe și nu depășești o cantitate zilnică de 150 de grame. Carnea de vită, care poate fi consumată și din conservă, ajută la reducerea tensiunii arteriale, scade riscul apariției bolilor de inimă și a accidentelor vascular cerebrale. Conține vitamina B, care contribuie la formarea celulelor roșii, zinc și magneziu, indispensabile proceselor metabolice și imunității, acid linoleic conjugat, care scade nivelul colesterolului, impiedicând absorbția grăsimilor și creatină, esențială în dezvoltarea masei musculare.

Soia

Proteinele din soia ajută la scăderea colesterolului, așa că dacă introduci în meniul zilnic acest aliment, vei beneficia de o inimă sănătoasă și un risc mai mic de accident vascular cerebral. Aceasta conține nu doar proteine, dar și minerale, vitamine și fibre. Izoflavonii, compușii principali ai produselor din soia, au efecte antioxidante, pot distruge complet radicalii liberi și previn, astfel, îmbătrânirea prematură a organismului. Soia este considerată de către specialiști varianta vegetală a cărnii de pui, așa că o poți adăuga într-o mulțime de preparate culinare.

Credit foto: Shutterstock