Dr. Alina Suru, specialist dermatolog, spune că, deși cazurile benigne sunt frecvente în această perioadă de viață, formele de manifestare a acestor erupții pot provoca o mare anxietate tinerilor părinți. De aceea, este important să se facă distincția dintre dermatozele benigne tranzitorii și alte boli severe ale pielii. Citește despre care sunt problemele pielii la nou născuți.

Citește și: 10 cele mai bune uleiuri naturale pentru masaj la bebeluși

Problemele pielii la nou născuți: Milia

Milia este o modificare a pielii întâlnită frecvent la aproximativ jumătate dintre nou-născuții sănătoși de obicei la naștere, deși debutul ei poate fi întârziat la nou-născuții prematur.“Milia se manifestă prin apariția unor mici chisturi superficiale galbene/albe, pline de cheratină ce apar de obicei pe tegumentul facial. Tratamentul afecțiunii nu este necesar deoarece aceste leziuni au tendința de a se vindeca spontan”, explică specialistul dermatolog.

Citește și: 6 lucruri interesante despre pielea bebelușului tău

Problemele pielii la nou născuți: Miliaria

Miliaria afectează până la 40% dintre sugari și apare de obicei în prima lună de viață. La fel ca și milia, miliaria rezultă din imaturitatea structurilor pielii, însă cele două sunt entități distincte din punct de vedere clinic.

“Tipul cel mai frecvent la nou-născuți este miliaria cristalină, care se caracterizează prin mici vezicule neinflamatorii ce afectează canalele glandei ecrine la nivelul stratului cornos. Erupția este reprezentată de vezicule de 1 până la 2 mm fără eritem înconjurător. Fiecare veziculă evoluează cu ruptură urmată de descuamare și poate persista de la ore până la zile. Miliaria rubra se caracterizează prin mici papule inflamatorii și pustule. Obstrucția în acest tip de miliaria apare în mijlocul epidermului. Afectează cel mai adesea pe fruntea și trunchiul superior. Pentru a evita retenția transpirației, minimizarea supraîncălzirii este cea mai bună metodă de prevenire”, recomandă dr. Alina Suru.

Problemele pielii la nou născuți: Acneea neonatală

Acneea neonatală este o erupție acneiformă benignă, auto-limitată,care se dezvoltă în primele 30 de zile de viață. Între 2 și 4 săptămâni de viață apar multiple papule discrete ce se dezvoltă în pustule și se vindecă spontan. Acneea neonatală trebuie distinsă de acneea infantilă.

„Acneea nu este neobișnuită la nou-născuți, estimându-se că aproximativ o cincime dintre ei prezintă această problemă în prima lună de viață ca rezultat al hormonilor maternali care circulă în corpul bebelușului după naștere. Erupțiile cutanate apar mai ales pe nas și frunte și de obicei dispar singure în primele câteva luni”, spune specialistul dermatolog.

Problemele pielii la nou născuți: Acrocianoza

Acrocianoza reprezintă o colorare albastră a extremităților bebelușului (urechi, mâini, picioare), care se estompează odată încălzirea acestor zone sau atunci când nou-născutul se oprește din plâns. Această afecțiune se explică prin instabilitatea și imaturitatea sistemului vasomotor la bebeluși și sugari.

“Prin plâns sau pierdere de căldură părțile acrale devin colorate în mod simetric, albastru, ca urmarea a reducerii aportului de sânge (și deci de oxigen) către aceste zone. Nu existaă alte modificări cutanate, inclusiv edeme. Acrocianoza trebuie diferențiată de cianoza centrală, care este asociată cu boli cardiovasculare și ale sistemului respirator”, atenționează specialistul dermatolog.

Problemele pielii la nou născuți: Dermatita de scutec

Dermatita de scutec este una dintre cele mai comune afecțiuni ale pielii la sugari și bebeluși și reprezintă o iritare a pielii în zona acoperită de scutec sau pe lângă scutec. Există diferite cauze ale dermatitei de scutec, dintre care urinarea, frecarea zonei, defecația, însă cel mai important factor este umezeala, prin care funcția de barieră a pielii este distrusă, iar penetrarea iritanților devine mai ușoară.

Așadar, deși există problemele pielii la nou născuți pot fi numeroase. Există o varietate de probleme dermatologice care pot afecta pielea sensibilă a nou născuților, multe dintre acestea sunt de natură benignă și dispar de la sine și nu ar trebui să reprezinte motive serioase de îngrijorare pentru părinți.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com