Problemele anorectale sunt tabu. De parcă ar fi contagioase sau ar păta în vreun fel morala celor ce au de suferit. Problemele anorectale creează atâta rușine și se vorbește foarte greu despre ele. Chiar și celor mai apropiați ne este jenă să le împărtășim suferința. Și suportăm totul în tăcere, fără să conștientizăm riscurile mari pe care ni le asumăm. Ba mai mult, nici nu ne gândim că ceea ce credem noi că ar fi boală rară și rușinoasă creează aceleași neplăceri la peste 80% din populația lumii. Iar medicii dispun de cunoștințele necesare și de aparatură avansată, așa încât să ne scape de povară mai ușor decât ne-am fi imaginat.

Hemoroizii au leac

Durerile insuportabile, umflăturile și sângerările sunt de domeniul trecutului. Căci înlăturarea hemoroizilor se face și altfel decât prin metodă chirurgicală. Aceștia apar, la fel ca și varicele, în urma circulației defectuoase a sângelui. Dar și din cauza constipației, eforturilor, sarcinii, alimentației necorespunzătoare. Pe de altă parte, apariția hemoroizilor poate fi un simptom al unei alte boli. Așa cum e în afecțiuni ale ficatului, infecţii ale prostatei sau tumori uterine. De aceea, primul pas care trebuie făcut este vizita la medic. Boala constă în inflamarea dureroasă a venelor din zona rectală. Și se manifestă prin apariția hemoroizilor interni, după care pot apărea și cei externi.

Hemoroizii sunt vene varicoase inflamate sau dilatate. Sunt localizate în interiorul canalului anal sau la exteriorul anusului. „Simptomele diferă de la un pacient la altul. Însă, în principal, boala e anunțată de mâncarimi și disconfort în zona lezată. Uneori, acestea sunt însoțite de arsuri și sângerări în cazurile mai grave. Chiar dacă este o boală mai dificilă și un subiect mai greu de abordat, noi sfătuim toți pacienții să apeleze cu încredere la serviciile noastre, pentru că este vorba de sănătatea lor. Boala este cu mult mai ușor de tratat în stadiul incipient, iar șansele de vindecare sunt cu mult mai mari”, spune Radu Viorel, medic specialist la Clinica Proctoline.

Problemele anorectale duc la infecții grave

Studii recente din Marea Britanie au scos la iveală faptul că 80% dintre persoanele între 15 și 59 de ani sunt afectate de fisuri anale. Fisura anală este o ruptură la nivelul canalului anal, în porțiunea terminală a tubului digestiv, generată de obicei de un traumatism local provocat de constipație și de scaunele cu consistență dură. Aceste fisuri se manifestă prin durere, arsuri sau usturime de o asemenea intensitate, că pot provoca tulburări depresive. Netratate la timp, fisurile anale se pot complica, ducând la apariția infecțiilor, abceselor sau chiar a stenozelor. „Chiar dacă afecţiunea este în fază incipientă, neîngrijită, aceasta poate ajunge uşor la faza cronică şi astfel pacientul va fi nevoit să recurgă la intervenţie chirurgicală şi tratament îndelungat. În cazul opus, când fisura este detectată din timp, poate fi vindecată doar cu un tratament adecvat, recomandat de medicul specialist”, afirmă dr. Radu Viorel.

E mai ușor să previi
Ca să nu-ți agravezi situația și chiar pentru a evita apariția neplăcerilor provocate de afecțiunile anorectale, este foarte important să ai un regim alimentar echilibrat. Obișnuiește-te să bei cel puțin 8 pahare de apă în fiecare zi, pe lângă alte lichide, mergi pe jos măcar 30 de minute și include în meniu alimente bogate în fibre. Evită alcoolul, mâncărurile grase, iuți, cafeaua. Și nu evita vizita la medicul proctolog!

Sursa foto: 123rf.com