Primul concediu fără copil. Cum îl pregătești pentru scurta despărțire

Primul concediu fără copil. Cum îl pregătești

De când s-a născut, nu te-ai gândit să pleci în concediu fără copil. Totuși, vine și acel moment. Află cum pregătești micuțul pentru ceea ce va fi primul concediu fără copil.

De ce ai nevoie de un concediu fără copil

Dacă vrei ca micuțul tău să învețe să aibă o relație de cuplu fericită, trebuie să fii un bun exemplu. Pentru acest rezultat, timpul petrecut împreună doar voi doi este esențial. Atunci când copiii sunt prea mici pentru a pleca chiar și un weekend, puteți ieși o seară împreună sau chiar să-i culcați mai repede și să stați de vorbă la un pahar cu vin. Pentru a fi o mamă bună, este esențial și să ai grijă și de tine. Momentele de odihnă te vor face să fii mai răbdătoare și vei avea mai multă energie de joacă. În plus, amintirile plăcute ale clipelor petrecute împreună vor întări cuplul.

Citește și: Vacanța cu copilul mic. Cum rezolvi problemele de intimitate

Primul concediu fără copil. Cum îl pregătești

Pregătește-ți copilul din timp. Explică-i unde veți pleca. Nu e nevoie să-i spui o minciună, dar nici nu-i spune că pleci ca să nu-l mai auzi țipând. În schimb, îi poți explica faptul că adulții au nevoie să petreacă timp împreună doar ei și că mergeți într-un loc în care el s-ar plictisi, unde nu există locuri de joacă sau spații speciale dedicate celor mici. Lasă-i persoanei care va sta cu el scrisori și fotografii de la voi pe care să i le dea după ce vei pleca. În aceste materiale îl veți asigura de dragostea voastră. Bineînțeles, veți comunica și la telefon sau prin apeluri video.

Cum vă luați rămas bun când plecați în primul concediu fără copil

Primul concediu fără copil poate fi o sursă de stres și pentru copil, dar și pentru părinte, mai ales pentru mamă. Nu fi chiar tu cea care îi transmite anxietatea de separare. Nu te arăta speriată. Nu spune de față cu el că te temi ca persoana cu care îl lași nu se va descurca. Despărțirea este bine să fie scurtă și dulce. Nu te comporta de parcă nu vă veți mai vedea niciodată. Nu plânge, nu-l strânge în brațe de zeci de ori. Mai ales, nu te întoarce după ce ai ieșit pe ușă. Îi vei transmite neliniștea ta și va fi mult mai greu pentru toți. Odată plecată, nu încerca să controlezi tot de la distanță. L-ai lăsat cu bunica, foarte bine. Nu trebuie să o suni ca să-i amintești să-l hrănească, să-i verifice tema sau să-i dea vitaminele. Discutați înainte despre ce are de făcut și ai încredere că va fi bine.

Primul concediu fără copil. Cum să faci să funcționeze

'Înainte de a pleca în primul primul concediu fără copil, vă recomand să începeți cu un weekend. Veți vedea cum reușesc copiii și persoana care îi supraveghează să gestioneze situația. Cei mici nu trebuie mințiți. Spuneți-le foarte clar că plecați în vacanță. Asigurați-i și că ei vor fi în siguranță, că vor putea vorbi zilnic cu voi. Atunci când stabilești durata concediului, ține cont de faptul că prea mult timp în care lipsiți voi de acasă și ei rămân nu va fi ușor de tolerat. Pe de altă parte, ați putea combina perioadele în care plecați cu o tabără sau cu vizita lor la bunici. Despărțirea va fi mai ușor de trecut cu vederea. Timpul poate varia în funcție de vârstă, de gradul de independență, de dezvoltare și de persoana cu care îi lăsăm,' spune psihoterapeutul Cristina-Ion-Rădulescu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com