Proiect unic în educație: Prima școală mobilă din România

Cum arată prima școală mobilă din România

Prima școală mobilă din România este un proiect educațional unic la noi menit atât să combată fenomenul abandonului școlar, cât și să îi conștientizeze pe cetățeni asupra importanței educației. Prima școală mobilă din România a început să funcționeze de curând în Turda (județul Cluj).

Prima școală mobilă din România are un concept care se bazează pe ideea unui atelier de școală mobilă'. Implementarea acestui proiect are scopul de a reduce și preveni abandonul școlar. În plus, își dorește promovarea accesului egal la învățământ. Se vor organiza programe after-school (inclusiv catering) pentru elevi din ciclul primar, meditații pentru elevi din ciclul gimnazial, program integrat de tip „A doua șansă', grădinițe estivale, consilierea părinților, dezvoltarea unor mecanisme locale de susținere a procesului educațional și acțiuni de tip „școala mobilă' – o inovație în România.

Citește și: Cât costă prima zi de școală. Un român dă, în medie, 13 % din salariu pentru rechizite

Cum arată prima școală mobilă din România

Acest „atelier mobil' funcționează deja în Turda. Școala mobilă este un punct de atracție în comunitățile vizate. Este într-un microbuz de mari dimensiuni, care oferă o prezență vizibilă și atractivă. Această inovație este o modalitate foarte eficace de a ajunge fizic la copiii care nu frecventează școala și la părinții acestora.

Microbuzul este dotat cu băncuțe și masă de lucru pentru mentorat sau consiliere, birou de lucru cu 2 laptop-uri, imprimantă A3, aer conditionat, TV led interior, TV led în exterior pentru rularea de documentare, marchiză laterală pentru umbră, scaune de exterior, dozator de apă, mini-frigider, cuptor cu microunde, cafetieră, sistem suplimentar de iluminat exterior, scară suplimentară pentru acces ușor, generator de curent, opțiuni de alimentare cu curent direct la priză externă etc', declară Cristian Octavian Matei, primarul municipiului Turda.

Prima școală mobilă din România pentru reducerea abandonului școlar

Școala Mobilă este o componentă a proiectului CEPS Turda – Calitate, egalitate și prietenie în școlile din Turda. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, Axa prioritară 6 Educație și competențe, PI 10i „Reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea acesului egal al învățământului preșcolar, primar și secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de învățare formale, nonformale și informale pentru reintegrarea în educație și formare'. Valoarea totală a proiectului este de 6.172.973,41 lei.

Mai mult de 700 de copii vor beneficia de prima școală mobilă din România

Abandonul școlar este o problemă mare în România. Proiectul se adresează unui grup-țintă format din: 60 de copii de vârstă antepreșcolară de 2-3 ani și 200 de copii de vârstă preșcolară care provin din grupuri vulnerabile, 480 de elevi din ciclul primar și gimnazial de la 4 școli din Turda, 50 de tineri care nu au absolvit învățământul obligatoriu și 260 de părinți/tutori ai copiilor/elevilor în risc de părăsire timpurie a școlii din Turda.

Citește și: Prima zi de școală. Ce rechizite școlare sunt necesare pentru clasa I

De ce este nevoie de prima școală mobilă din România

În 2018, România a înregistrat un nivel îngrijorător al abandonului școlar timpuriu, de 16,4%, fiind devansată în acest clasament negativ realizat de Eurostat în rândul țărilor membre ale Uniunii Europene doar de Malta și Spania. Totodată, până în anul 2020, țara noastră și-a propus să reducă abandonul școlar timpuriu la 11,3%, în contexul în care media Uniunii Europene, în 2018, era de 10,6%.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com