Prima zi de grădiniță sau de școală. Cum faci adaptarea mai ușoară

Prima zi de grădiniță sau de școală. Cum faci adaptarea mai ușoară

Pentru cei foarte mici, intrarea la grădiniță este un pas important. Povestește-i că va merge într-un loc cu multe jucării și va cunoaște alți copii. Și prima zi de școală este un moment dificil în viața micuțului. Află cum faci adaptarea mai ușoară în prima zi de grădiniță sau de școală.

Prima zi de grădiniță sau de școală trebuie pregătită din timp. În ce privește grădinița, vizitați-o împreună cu câteva zile înainte. Faceți cunoștință și cu educatoarea de la grupa lui. Astfel, nu-l vei lăsa singur într-un loc cu totul și cu totul străin cu persoane pe care nu le cunoaște.

Nu-ți exprima de față cu el temerea că nu se va adapta și încearcă să fii relaxată. Fricile tale se pot transmite celui mic. Anxietatea de separare este, de multe ori, și a mamei. Ai încredere că va fi bine. Totodată, înțelege-l și nu-l lua în râs dacă își exprimă îngrijorarea. Nimănui nu-i este ușor să facă față unei situații noi și el este pus poate pentru prima dată în fața necunoscutului.

Citește și: Etape de dezvoltare importante la copilul de 5 ani

Prima zi de grădiniță sau de școală. Adaptarea la clasa zero

Copilul care începe clasa zero trebuie pregătit și el sufletește. 'Este important să i se explice că intră într-o nouă perioadă a vieții. Spune-i că a crescut – copiilor le place să li se spună asta și chiar să primească noi responsabilități pe măsura vârstei. Crează-i așteptări pozitive. Explică-i din timp programul, care sunt orele de distracție și în ce condiții va putea să beneficieze de ele. De exemplu, fiica mea a știut clar că dacă nu-și termină temele, nu va putea să joace tenis. Stârnește-i curiozitatea cu privire la materiile pe care le va face la școală. Pentru a-l antrena la matematică, găsește-i probleme simple de logică și perspicacitate care să-i dea sentimentul că dacă se gândește puțin va găsi răspunsul. Mai ales, asigură-l că-și va face noi prieteni', te sfătuiește psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și: De ce sunt importanți cei '7 ani de acasă'

Prima zi de grădiniță sau de școală. Ce faci când refuză să meargă

Poate ai un copil care spune că nu vrea la școală. Nu începe imediat să-i ții o predică prin care să-i spui că trebuie să facă asta. Vezi mai întâi care sunt cauzele. Poate există un profesor cu care nu se înțelege. Poate nu se înțelege cu colegii. Dacă acesta este cazul, vorbește cu el despre cum ar putea să se poarte pentru a aplana conflictele. După începutul anului școlar, vobește cu dirigintele lui, cu consilierul psihologic sau alți profesori șii cere-le ajutorul. Pe de altă parte, poate, pur și simplu, este vorba de faptul că acasă se distrează de minune și nu are deloc chef de ore. Nu-l mai lăsa să stea cât vrea la televizor, calculator sau jocuri video. Astfel, să rămână acasă nu va mai fi atât de interesant și va prefera să se vadă cu colegii.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com