Ioana Băcilă, e-mail

Sfatul psihologului

Dragă Ioana, ceea ce îmi descrii tu nu este deloc comportamentul unei prietene. Dimpotrivă. Prin urmare îți recomand să nu îi faci confidențe acestei persoane care te trădează în mod repetat​ și chiar să fii discretă în general.

Îți recomand să ​îți revizuiești un pic modul de viață, nu știu ce vârstă ai, dar îți pot recomandă să faci sport (sportul este recomandabil la absolut orice vârstă). Alege un sport care să te reprezinte. În felul acesta vei cunoaște alte persoane (fete, băieți) cu care să ai ceva în comun. Sau, dacă ai alte pasiuni (de ex. pictura sau fotografia) te poți înscrie la un astfel de cerc. Învață să cânți la un instrument, învață o limbă străină… Caută-ți activități care să îți umple timpul și care să îți dezvolte în mod armonios personalitatea.

​Vei cunoaște oameni noi, vei învăța să relaționezi cu tot fel de tipoligii, vei învăța să recunoști și să te ferești de oamenii toxici (ca prietena despre care mi-ai scris). Fă lucruri noi, ieși din zona de confort și nu te crampona prea mult de faptul că „prietena” ți-a furat iubitul pentru că, dacă privești detașat lucrurile, îți dai seama că nici el nu era chiar de calitate dacă s-a lăsat sedus de prietena ta.

Fă-ți o listă de valori despre care știi că le ai sau pe care ai vrea sa le ai. (de ex: curaj, determinare, autocontrol, încredere în sine, etc.) Pune-o undeva la vedere ca să îți amintească în fiecare moment al zilei ce persoană deosebită ești! Nu uita să zâmbești și totul va fi bine!