Preparatele la microunde sunt nutritive. Reţete pe care trebuie neapărat să le ştii

Preparatele la microunde sunt nutritive. Reţete pe care trebuie neapărat să le ştii

Mâncărurile preparate în cuptorul cu microunde sunt mai nutritive, spun specialiştii. În general, în timpul preparării alimentelor în cuptorul cu microunde se pierd mult mai puţini nutrienţi decât dacă le-ai fierbe sau le-ai prăji. Motivul este acela că alimentele sunt gătite rapid, iar nutrienţii, precum compuşi solubili de tipul vitaminelor B şi C, nu au timp să fie distruşi.

Specialiştii spun că cea mai bună metodă de gătit, care permite conservarea nutrienţilor din alimente, este aceea care foloseşte căldură pe o perioadă cât mai scurtă şi cantitatea cea mai mică de lichid, iar cuptorul cu microunde corespunde acestor criterii. Totuşi, în ceea ce priveşte legumele, cea mai potrivită metodă de gătit este cea pe aburi.

Cuptorul cu microunde permite obţinerea unor preparate savuroase într-o perioadă scurtă de timp, deci poate fi un aliat preţios în bucătărie atât pentru persoanele experimentate, cât şi pentru începători. Iată cinci reţete pe care trebuie neapărat să le ştii.

Ochiuri româneşti perfecte

La prima vedere, prepararea ouălor poşate – sau ochiuri româneşti – poate părea complicată, dar atunci când foloseşti cuptorul cu microunde, este o joacă de copil. Doar pui patru linguri de apă într-un vas, spargi un ou peste lichid, presari sare şi piper sau fulgi de ardei iute, acoperi cu folie alimentară şi laşi totul în cuptor timp de 50 de secunde, la putere maximă. Poţi servi oul poşat peste o salată şi ai obţinut un prânz rapid.

Omletă cu somon savuroasă

Această omletă este rețeta perfectă pentru brunch sau un prânz rapid. Într-un bol pentru microunde sparge două ouă, adaugă o lingură de smântână grasă, o lingură de brânză rasă, somon afumat tăiat în fâșii, piper și puțină sare. Bate ingredientele cu o furculiță până când toate sunt perfect amestecate. Pune bolul în cuptor timp de 30 de secunde, scoate-l, amestecă, mai coace 30 de secunde, amestecă din nou şi lasă omleta alte 30 de secunde la gătit. Poţi înlocui somonul cu șuncă sau alte mezeluri reci ori cu ciuperci.

Macaroane cu brânză „de suflet'

Macaroanele cu brânză se numără printre mâncărurile de „suflet'. Într-un bol, pune 60 de grame de macaroane rupte, puţină sare şi 160 de mililitri de apă. Aşază bolul în cuptor, pe hârtie absorbantă, şi coace totul la intensitate maximă timp de două minute. Scoate bolul, amestecă şi mai lasă trei minute în cuptor. Adaugă două linguri de brânză cheddar rasă, o lingură de parmezan ras, două lingurițe de smântână cu 10-15% grăsime, un sfert de lingură de muștar de Dijon (opțional), sare și piper. Amestecă totul și mai lasă bolul în cuptor timp de 15 până la 30 de secunde. Poți adăuga, după preferință, un sfert de linguriță de ierburi uscate sau sos iute.

Desert decadent cu ciocolată

Pentru acest desert ai nevoie de trei cești de ciocolată neagră sau cu lapte topită, o cutie de 400 de mililitri de lapte condensat și o ceașcă de zmeură congelată sau proaspătă și merișoare uscate. Într-un bol, amestecă laptele condensat și ciocolata, iar apoi pune totul în cuptor timp de trei minute. După expirarea timpului, mai lasă bolul în cuptorul oprit timp de un minut. Scoate bolul din cuptor, amestecă, adaugă fructele, pune compoziția într-o tavă pătrată și lasă la frigider timp de trei ore. Taie desertul în cuburi înainte de a-l servi. Pentru variație, poți înlocui fructele cu coajă de portocală și nuci.

Caramel sărat delicios

A venit vara și în mod sigur ai nevoie de un sos gustos pentru înghețată. Caramelul sărat poate fi alegerea perfectă. Ai nevoie de un sfert de ceașcă de unt sărat, o ceașcă de zahăr brun, o jumătate de ceașcă de smântână lichidă de 35%, o jumătate de linguriță de sare de mare şi o jumătate de linguriță de esență de vanilie. Amestecă untul, zahărul brun și smântâna într-un bol mare, pe care îl pui în cuptorul cu microunde la putere maximă timp de două minute. Scoate bolul, amestecă şi mai lasă două minute în cuptor. Dacă sosul nu face bule, mai lasă-l un minut în cuptor. Amestecă în sos sarea și vanilia și lasă la răcit. Îl poţi păstra la frigider o săptămână, iar dacă se întărește, lasă-l în cuptorul cu microunde timp de 30 de secunde înainte de a-l folosi.

Sursa foto: Pixabay.com, Pexels.com

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Beko