Preparate la cuptor. Trucuri utile să gătești mai bine la cuptor!

Preparate la cuptor. Trucuri utile să gătești mai bine la cuptor!

În preajma Revelionului ne pregătim să coacem tot felul de bunătăți pentru cei dragi, de la fripturi suculente, la prăjituri sau torturi festive. Iată câteva sfaturi adunate de la gospodinele cu experiență care te vor ajuta să faci cele mai bune preparate la cuptor.

 

Masa de Revelion este ca o întrecere sportivă. Fiecare gospodină vrea să facă cele mai gustoase aperitive, cele mai bune preparate la cuptor, cea mai bună friptură din viața ei sau cel mai dulce și parfumat tort.

Uneori, însă, micile greșeli te fac să ratezi rețeta. De aceea este bine să știi câteva trucuri utile pentru preparatele mai pretențioase pe care le vei găti la cuptor.

Ce bucăți alegi pentru friptura la cuptor

Puiul este de preferat să fie întreg, dacă îl gătești la cuptor, pentru că va fi mai suculent și va păstra mai bine aromele.

De la porc se alege spata sau pulpa cu puțină grăsime, ca să nu fie uscată și fadă.

Mușchiul de porc la cuptor trebuie împănat cu fâșii de slăninuță, să capete un gust mai savuros.

De la vită se alege antricotul sau rasolul, pentru că este carnea suculentă, și trebuie gătite aproximativ 2 ore.

Dacă pregătești mușchi de vită la cuptor, acesta se face mai bine în sânge, ușor rumenit la suprafață. Dacă îl gătești prea mult, devine tare și uscat.

Preparate la cuptor. Cât timp trebuie să ții o friptură la cuptor?

Orice carne pentru friptură iese mai gustoasă dacă este marinată înainte cel puțin patru sau cinci ore.

Marinata trebuie să conțină un acid, precum oțet sau vin, suc de lămâie, mirodenii, dar și ulei sau bere.

Friptura de porc iese mai crocantă dacă se unge cu bere, iar preparate la cuptor din carne de pui capătă un gust mai bun dacă sunt marinate cu oțet.

Carnea cu os se pătrunde și se gătește mult mai repede la cuptor decât bucățile fără oase.

Puiul sau carnea de pasăre se lasă la cuptor între 35 și 60 de minute, în funcție de grosimea bucăților și cantitatea de carne.

Friptura de porc se gătește în cuptor aproximativ 1 oră și 30 de minute, iar carnea de vită aproximativ 2 ore.

Un curcan întreg este bine să stea la cuptor 4 ore pentru a fi bine pătruns.

Sarmalele se lasă la cuptor, la foc mic, încă o oră după ce s-a fiert carnea, ca să se pătrundă bine de aromele condimentelor.

Sosul de vin sau de unt se adaugă la friptură cu puțin timp înainte de a o scoate din cuptor, ca să o frăgezească.