Pregătirea pentru prima zi de școală începe de acasă. Copilul trebuie să se trezească dimineața, să aibă anumite ore în care își face temele și recapitulează materia, să se culce devreme, etc. Dacă nu ați menținut rutina și în timpul vacanței, va fi mai greu să o reluați. Totuși, nu este imposibil. Cu puțină organizare, veți reuși să treceți peste acest moment, atât tu, cât și copilul tău. Revenirea la programul obișnuit nu este ușoară pentru niciunul dintre voi. Pentru a-ți ușura viața, pregătește cu o seară înainte ceea ce aveți nevoie să vă luați la voi.

Citește și: 5 paşi în pregătirea danturii celui mic pentru un nou an şcolar

Pregătirea pentru prima zi de școală. Cumpără din timp rechizitele

Deși de cele mai multe ori primim lista de rechizite la începutul anului școlar, putem lua din timp o parte din ele. Știm deja de ce are nevoie, din anii anteriori sau de la alți părinți. De exemplu, caiete, stilou, creioane colorate, carioci, acuarele, bloc de desen, hârtie glasată, ghiozdan, penar, tricou alb, trening, pantofi sport etc. Luăm acum ce știm sigur că ne trebuie și lăsăm pe mai târziu lista pe care o vom primi de la învățător sau diriginte. Oricum, nu va mai fi atât de greu și de stresant, pentru că vom avea deja majoritatea lucrurilor.

Citește și: Când este sigur să-ți lași copilul singur acasă? Ce trebuie să știe

Pregătirea pentru prima zi de școală. Trecere treptată la alt program

”Pentru cei mari, este bine să-și reia încet-încet rutina din timpul anului: să se culce la aceeași oră în fiecare zi, să se trezească treptat mai devreme până ajung la ora de deșteptare din timpul anului. De obicei, cei mari au caiete de vacanță. Chiar dacă au lucrat la ele lunile trecute, este bine să le recitească înainte de începutul școlii pentru a-și aminti ce au învățat anul anterior. De asemenea, roagă profesorul să-ți dea din timp lista lecturilor suplimentare și începeți să citiți împreună. Va avea un plus de încredere dacă vede că știe deja o lecție sau un text. În ce te privește, faptul că-l pregătești progresiv, te va ajuta să intri în acea rutină de care ai nevoie. Este un efort care trebuie făcut cu gândul la copil și la nevoia lui de a-i fi alături în perioada care urmează,” spune psihoterapeutul.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com