Prăjitură cu caise – cea mai simplă și mai bună rețetă

prăjitură cu caise

Astăzi avem o rețetă simplă, banală chiar, dar gustoasă de nu vă pot spune în cuvinte! Haideți, vă servesc cu o bucată de prăjitură cu caise?

Prăjitura cu caise este una dintre rețetele de prăjituri pe care ni le făcea mama când eram mici și a cărei aromă ne aduna pe toți în jurul mesei pentru a ne înfrupta din deliciosul preparat.

Este o prăjitură dulce – acrișoară și destul de aromată. În extrasezon, această prăjitură se poate face cu caise din compot, dar ținând cont ca suntem în sezonul acestor fructe, am folosit la prepararea ei caise proaspete.

Ingrediente Prăjitură cu caise:

  • 5 ouă
  • 200 g iaurt
  • 100 ml ulei
  • 200 g zahăr
  • 220 g făină
  • 500 g caise
  • un plic zahăr vanilinat
  • un plic praf de copt
  • sare

1. Se spală caisele foarte bine pentru a îndepărta orice impurități, apoi se scot sâmburii și se lasă la scurs.
2. Se separă albușurile de gălbenușuri.
3. Se mixează gălbenușurile cu uleiul, un praf de sare, praful de copt, vanilia și iaurtul.
4. Albușurile se bat cu telul, adăugând puțină sare, până acestea devin spumă, apoi se adauga puțin câte puțin zahărul până când aceasta se întărește foarte bine.
5. Aluatul cu gălbenus se amestecă cu 200 g făină și, la final, se pune spuma de albuș.
5. Tava se tapetează cu hârtie de copt pentru a evita prinderea compoziției de aceasta.
6. Se toarnă amestecul final în tava de copt și se așază jumătăți de caise, care au fost precedent trecute prin 20 g făină.
7. Compoziția se lasă în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de circa 40 de minute.
8. Înainte de a scoate prăjitura din cuptor, faceți testul cu scobitoarea. Dacă aceasta iese curată, înseamna că prăjitura este coapta și tocmai bună se scos.

Prăjitura iese foarte pufoasă, iar după ce se răcește, aceasta se tapetează cu mult zahăr cu aromă de vanilie.

Tradițional prăjitura cu caise se servește călduță, cu zahăr de vanilie pudrat pe deasupra din abundență sau cu o bilă de înghețată rece și aromată lângă aceasta.

Însa este tare bună și rece, când de altfel se poate și felia mult mai ușor, alături de care se poate servi o lingură de frișcă sau smântână.

Prăjitura cu caise poate fi uneori mai acrișoară în funcție de soiul de caise folosite.

Caisele se numără printre fructele cu numeroase beneficii pentru sănătate, datorită conținutului bogat în nutrienți care ajută la tratarea indigestiei, constipației, bolilor cutanate sau chiar a anemiei.

Uleiul esențial extras din caise poate contribui la vindecarea mai rapidă a rănilor și a febrei musculare.

Caisele pot îmbunătăți sănătatea cardiacă și bolile respiratorii, fortifică sistemul osos și mențin echilibrul electrolitic în organism.

Deși aceste fructe sunt delicioase în starea lor naturală și proaspătă, caisele pot fi introduse și în rețete culinare sănătoase, precum prăjitura cu caise, potrivite pentru sezonul cald.

Prăjitura cu caise este dulcegăria perfectă pentru o zi toridă de vară, cu ingrediente ieftine, puține și la îndemână!

Poftă bună!

Sursa foto: Shutterstock