Prăjitură cu caise – cea mai simplă și mai bună rețetă

prăjitură cu caise

Astăzi avem o rețetă simplă, banală chiar, dar gustoasă de nu vă pot spune în cuvinte! Haideți, vă servesc cu o bucată de prăjitură cu caise?

Deoarece suntem în sezonul fructelor, piața abundă de caise, piersici, vișine si cirese.

Aceste fructe sunt gustoasea, aromate și cum greu reziști să nu te înfrupți din ele.

Prăjitura cu caise este una dintre rețetele de prăjituri pe care ni le făcea mama când eram mici și a cărei aromă ne aduna pe toți în jurul mesei pentru a ne înfrupta din deliciosul preparat.

Este o prăjitură dulce – acrișoară și destul de aromată. În extrasezon, această prăjitură se poate face cu caise din compot, dar ținând cont ca suntem în sezonul acestor fructe, am folosit la prepararea ei caise proaspete.

 

Ingrediente pentru prăjitură cu caise

  • 5 ouă
  • 200 g iaurt
  • 100 ml ulei
  • 200 g zahăr
  • 220 g făină
  • 500 g caise
  • un plic zahăr vanilinat
  • un plic praf de copt
  • sare

1. Se spală caisele foarte bine pentru a îndepărta orice impurități, apoi se scot sâmburii și se lasă la scurs.
2. Se separă albușurile de gălbenușuri.
3. Se mixează gălbenușurile cu uleiul, un praf de sare, praful de copt, vanilia și iaurtul.
4. Albușurile se bat cu telul, adăugând puțină sare, până acestea devin spumă, apoi se adauga puțin câte puțin zahărul până când aceasta se întărește foarte bine.
5. Aluatul cu gălbenus se amestecă cu 200 g făină și, la final, se pune spuma de albuș.
5. Tava se tapetează cu hârtie de copt pentru a evita prinderea compoziției de aceasta.
6. Se toarnă amestecul final în tava de copt și se așază jumătăți de caise, care au fost precedent trecute prin 20 g făină.
7. Compoziția se lasă în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de circa 40 de minute.
8. Înainte de a scoate prăjitura din cuptor, faceți testul cu scobitoarea. Dacă aceasta iese curată, înseamna că prăjitura este coapta și tocmai bună se scos.

Prăjitura iese foarte pufoasă, iar după ce se răcește, aceasta se tapetează cu mult zahăr cu aromă de vanilie.

Tradițional prăjitura cu caise se servește călduță, cu zahăr de vanilie pudrat pe deasupra din abundență sau cu o bilă de înghețată rece și aromată lângă aceasta.

Însa este tare bună și rece, când de altfel se poate și felia mult mai ușor, alături de care se poate servi o lingură de frișcă sau smântână.

Prăjitura cu caise poate fi uneori mai acrișoară în funcție de soiul de caise folosite.

Caisele se numără printre fructele cu numeroase beneficii pentru sănătate, datorită conținutului bogat în nutrienți care ajută la tratarea indigestiei, constipației, bolilor cutanate sau chiar a anemiei.

Uleiul esențial extras din caise poate contribui la vindecarea mai rapidă a rănilor și a febrei musculare.

Caisele pot îmbunătăți sănătatea cardiacă și bolile respiratorii, fortifică sistemul osos și mențin echilibrul electrolitic în organism.

Deși aceste fructe sunt delicioase în starea lor naturală și proaspătă, caisele pot fi introduse și în rețete culinare sănătoase, precum prăjitura cu caise, potrivite pentru sezonul cald.

Prăjitura cu caise este dulcegăria perfectă pentru o zi toridă de vară, cu ingrediente ieftine, puține și la îndemână!

Poftă bună!

 

Caisele

Fructele sunt o minune a naturii pentru că sunt dulci, pline de nutrienţi și ne energizează din plin. Asteptăm cu nerăbdare fiecare anotimp, gândindu-ne si la fructele de sezon ce vor apăre, însă nu întâmplător, fiecare fruct apare într-un anumit moment din an, într-o anumită lună.

Caisele fac parte din familia Rosaceae, care include şi alţi pomi fructiferi cum ar fi mărul, prunul, părul sau piersicul. Artefactele arată că aceste fructe au fost cultivate pentru prima dată în istorie acum mai bine de 3.000 de ani în India, însă se crede că originea acestora este în Armenia, unde se consumau atât în formă proaspătă, cât mai ales uscate, datorită uşurinţei cu care puteau fi transportate astfel.

Potrivit numeroaselor studii ştiinţifice în acest domeniu, caisele şi uleiul extras din sâmburii ei preţioşi pot proteja inima şi celelalte organe vitale de numeroase afecţiuni iar conţinutul bogat în nutrienţi, vitamine şi minerale face din acest fruct zemos şi parfumat o adevărată fântână a tinereţii şi sănătăţii.

Caisele au o serie de caracteristici care le face distincte de celelalte fructe: culori foarte vii care îți fac cu ochiul, un gust delicios care acționează ca un magnet, mai ales asupra copiilor, și o tonă de beneficii pentru sănătatea celor care le consumă.

Caisele – Vitamine şi minerale

Caisele crude sunt surse preţioase de vitamine, minerale şi substanţe nutritive cu rol extrem de benefic asupra organismului.

Caisele sunt bogate atât în vitamine (provitamina A, vitamina C, vitamina E dar si B3, B5, B6 si B9), minerale (cum ar fi fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor), cât și beta caroten și taninuri.

Două caise pe zi ne asigură 50% din doza zilnică recomandată de caroten. Deci sunt ideale aceasta perioadă de expunere la soare, favorizând obținerea unui bronz frumos.

Cantitatea de 100 g caise, proprietăți și elemente nutritive:

  • Are 48 Kcal
  • Conține 86 g apă, 9 g zahăr, 1.4 g proteine, 2 g fibre dietetice
  • Are minerale – 259 mg potasiu, 13 mg calciu, 10 mg magneziu, 23 mg fosfor, 1 mg sodiu, 0.2 mg zinc, cupru, mangan, fier, seleniu
  • Conține vitamine A, C, E, K, B6, tiamină, niacină, riboflavină, acid folic
  • Are 1926 UI vitamina A
  • Conține 0.17 g acizi grași mono-nesaturați, dar și o cantitate mică de acizi grași saturați și polinesaturați
  • Are aminoacizi – cisteină, glutamină
  • Compuși fitochimici DDT și beta-caroten care scad riscul de cancer.

Caisele – Beneficii asupra organismului

1. Menține sănătatea inimii

Caisele au vitamina C, fibre și o cantitate mare de potasiu – nutrienți care mențin sănătatea sistemului cardiovascular, astfel:

  • Vitamina C are efect antioxidant, combate atacul nociv al radicalilor liberi
  • Potasiul scade hipertensiunea arterială, elimină tensiunea din vasele de sânge, reduce presiunea inimii
  • Fibrele reduc nivelul de colesterol din sânge.

Prin urmare, aceste fructe pot proteja inima, pot scădea riscul de boli de inimă. Prin consumul de caise se poate preveni ateroscleroza, accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic.

Aceste fructe stimulează producția de globule roșii, oferă un plus de energie, cresc imunitatea, fortifică inima.

2. Sunt benefice pentru sistemul osos

Datorită faptului că au minerale – calciu, mangan, fosfor, cupru, fier – caisele ajută în consolidarea oaselor. Aceste minerale mențin sănătatea oaselor. Prin consumul de caise se susține dezvoltarea normală a sistemului osos.

Caisele sunt recomandate persoanelor de toate vârstele. Aceste fructe pot preveni osteoporoza.

3. Au un efect calmant

Caisele ne ajută să scăpăm de stres, de stările de nervi și de agitație, au efect calmant, ne oferă o stare de bine. Despre caise se spune că sunt un remediu excelent pentru stările de nervi sau pentru acele momente în care ne simțim triști, frustrați.

Caisele au efect benefic asupra sistemului nervos datorită elementelor nutritive pe care le conțin. Caisele cresc rezistența la stres, combat anxietatea, depresia, insomnia, tensiunea nervoasă.

4. Benefice în dietă pentru scăderea în greutate

Caisele se mănâncă uscate sau crude, proaspete.

Pentru dietă se recomandă caisele proaspete, crude, bine spălate înainte.

Aceste fructe trebuie introduse în dietă pentru că pot ajuta în reducerea simptomelor următoarelor boli:

  • Anemie, acnee, boala celiacă, hipoglicemie
  • Pietre la vezica biliară, afecțiuni biliare
  • Fibromialgie, oboseală cronică, creșterea în greutate
  • Diabet, sindrom tahicardie posturală și altele.

Sucul de caise este recomandat în dietă pentru eliminarea kg în plus. Află cel mai simplu mod de realizare și proprietăți terapeutice ale sucului de caise.

În dietă este indicat și consumul de suc de slăbit din mere, iaurt și caise.

5. Combat constipația

Caisele au fibre care ajută în prevenirea și tratamentul constipației. Fibrele stimulează sucurile digestive, gastrice, ajută la absorbția nutrienților, activează mișcările peristaltice ale tractului digestiv. În plus aceste fructe au efect laxativ, deci sunt un bun remediu contra constipației.

Prin prevenirea constipației și vindecarea ei, caisele ajută în tratamentul unor boli intestinale, cum este diverticulita.

Caisele sunt recomandate în tratamentul unor simptome ca de exemplu: dureri, spasme ale colonului, flatulență, lipsă de energie, dureri de cap, candida, tulburări ale transpirației, greață, senzație de sete, oboseală, dureri de gingii, balonare.

6. Previn anemia

Caisele conțin fier, cupru, acid folic, vitamine B și alți nutrienți care combat anemia, îmbunătățesc sănătatea organismului. Aceste fructe sunt foarte bune pentru copii și bătrâni, pentru persoanele care se simt obosite, extenuate.

Femeile însărcinate ar trebui să mănânce aceste fructe în timpul sarcinii pentru că ele au substanțe nutritive ce ajută la dezvoltarea, creșterea fătului. Caisele au calciu, fier, fosfor, siliciu, potasiu, magneziu, vitamina A, C, E, B, acid folic.

7. Benefice pentru frumusețe

Caisele sunt bogate în vitamina A, excelentă pentru pielea noastră! Această vitamină ne pregăteşte pielea pentru soare şi o protejează de agresiunile zilnice în mod natural.

Pentru cele care doresc să-şi facă o mască de frumuseţe pentru ten pe bază de caise iată o idee: 3 caise zdrobite, o lingură de smântână proaspătă sau iaurt natural şi puţin suc de lămâie. Ingredientele se amestecă într-un bol, iar mixtura obţinută se aplică pe faţa curăţată în prealabil şi se lasă să acţioneze 20 de minute. Această mască 100% naturală va împrospăta tenul, îl va hidrata şi catifela.

În plus, uleiul extras din sâmburii de caise ajută la prevenirea ridurilor, hidratează intens pielea uscată şi este absorbit rapid în piele, fără a lăsa o peliculă grasă la suprafaţa pielii.

Ulei de caise, proprietăți:

  • Are în compoziție vitaminele A, C, E, B1, B2, B6, F
  • Este bogat în acizi grași esențiali, acizi grași saturați, mono și polinesaturați, tocoferol, minerale (potasiu, magneziu)
  • Are proprietăți hidratante, tonifiante, revigorante, dezinfectante, nutritive, antibacteriene, antioxidante, antiinflamatoare, antiîmbătrânire și emoliente.

Ulei de caise, beneficii pentru piele:

  • Se absoarbe rapid în piele, hidratează pielea, îi oferă un aspect plăcut și catifelat
  • Îmbunătățește elasticitatea pielii prin vitamina E care este vitamina tinereții; uleiul este recomandat pentru ten
  • Combate aspectul uscat și deshidratat al buzelor, poate fi un excelent balsam de buze
  • Atenuează ridurile, are vitamine F care încetinește procesul de îmbătrânire
  • Combate acneea, are vitamine B1, B2, B6 care reduc inflamațiile, curăță porii, combat roșeața
  • Grăbește vindecarea rănilor, inflamațiilor, erupțiilor de pe pielea feței, mâinilor, picioarelor, întregului corp.

Ulei de caise, beneficii pentru păr:

  • Hidratează părul, îl hrănește, îl face mai frumos
  • Protejează părul împotriva razelor ultraviolete UV, este recomandat vara
  • Îmbunătățește aspectul părului fragil, combate uscăciunea scalpului, se poate adăuga în șampon sau în balsamul de păr
  • Oferă strălucire părului, elimină vârfurile fragile ale firelor de păr
  • Crește rezistența rădăcinilor firelor de păr, stopează căderea părului
  • Previne uscarea părului, îmbunătățește structura firului de păr.

15 curiozități despre caise

  1. Caisul este un membru al familiei rosaceae (din care fac parte și trandafirii), fiind o rudă apropiată cu persicul și prunul.
  2. Caisul produce fructe timp de vreo 25 de ani, fructele sale fiind culese cu mâna.
  3. O caisă de dimensiuni medii furnizează 17 calorii.
  4. Nu există o părere unanimă cu privire la originile caiselor. Unii dau coroană Armeniei, alții Chinei. În timp ce o a treia grupă de istorici nu sunt de acord nici cu unii, nici cu ceilalți, plasând originile caiselor 3000 de ani în urmă în India. Oriunde nu și-ar avea originea, caisele nu a putut să stea cuminți într-un singur loc, ci au căutat să se răspândească cât mai mult pe suprafața pământului. Ceea ce – cu ajutorul farmecului și a gustului lor aparte – le-a reușit din plin, unul dintre primirele imperii care s-a lăsat cucerit de caise fiind Imperiul Persan. De acolo, în căutare de noi și noi teritorii, caisele au făcut înconjorul Mării Mediteraneene. Iar după descoperirea Americilor de către Cristofor Columb, caisele au traversat oceanul în compania exploratorilor spanioli, fiind foarte călduros primite în grădinile însorite ale Californiei.
  5. O uncie (28 grame) de caise conține suficient beta-caroten astfel încât să acopere 20% din necesarul zilnic de vitamina A. Vitamina A este de mare ajutor pentru ochii tăi, ajutându-i să-și mențină acuitatea.
  6. Țara care produce cele mai multe caise este Turcia, aceasta fiind urmată de Iran și Uzbekistan.
  7. Astăzi California produce – nici mai mult, nici mai puțin – vreo 95% din producția totală de caise a Statelor Unite ale Americii. Ce este de învățat de aici?! Păi… fiți, oamenilor, primitori de oaspeți! Bine faci, bine găsești!
  8. Farmecul caiselor nu a lăsat rece nici măcar cosmosul! Cosmonauții americani care au efectuat misiunea Apollo au avut grijă ca fructele lor iubite să fie prezente printre alimentele luate cu ei în misiune. Scopul misiunii Apollo a fost ca să pună picorul de om pentru prima dată pe lună. Fără consumul de caise acesta ar fi fost desigur foarte greu de realizat! Sper că stai bine cu simțul umorului?!
  9. Câteodată este destul de greu să faci distincție între caise și piersici, aceste două fructe fiind rude foarte apropiate. Dacă au perișori pe suprafața cojii, atunci este vorba de piersici. În plus, persicile tind să fie ceva mai mari la dimensiuni decât caisele. De asemenea, piersicile sunt mai puțin dulci decât caisele. Nu în ultimul rând sâmburii de caise se consumă, în timp ce sâmburii de piersici sunt evitați, fiind considerați otrăvitori.
  10. În limba latină caisele sunt denumite praecocquum, ceea ce înseamnă 'persica care se coace repede”.
  11. Caisle nu conține grăsimi saturate, natriu sau colesterol. Fapt care desigur nu este specific doar caiselor, fiind o caracterstică des întâlnită și la celelalte fructe. Grăsimile saturate, natriul (îți aduc aminte că formula sării este NaCl) și colesterolul sunt responsabilii primari pentru o mulțime de probleme apărute în planul sănătății omului.
  12. În SUA caisele au propria lor ziuă națională. Se serbează în fiecare an la data de 9 ianuarie.
  13. În România caisele sunt disponibile sub forma de fructe proaspete doar vara, timp de o lună, o lună și jumătate. Aceasta însă nu înseamnă că trebuie să aștepți un an întreg, până când vine următorul sezon, pentru a te bucura de gustul incredibil al caiselor. În restul anului acestea sunt disponibile sub forma de caise uscate.
  14. Chinezii din vechime credeau că fructele caisului au proprietăți care măresc fertilitatea, numindu-le 'lunile celor credincioși'.
  15. Tribul Hunza, un grup mic de oameni care trăiesc în munții Himalaya, se numără printre cele mai longevime grupe de oameni de pe fața pământului. Reprezentații lor depășesc adesea vârsta venerabilă de 100 de ani, ajungând chiar și până la 120 de ani. Aceștia obișnuiesc să consume în mod regulat sâmburi de caise, fructele proaspete și cele uscate făcând, de asemenea, parte din dieta lor. Sunt caisele și sâmburii lor responsabile pentru longevitatea și vitalitatea deosebită a oamenilor Hunza? Nu știu! Un lucru însă îl pot spune cu siguranță: caisele și sâmburii de caise nu sunt o piedică în calea unei vieți cât mai lungi!

Soiuri de caise de la noi din țară

Dintre plantațiile de caiși care oferă pe piața autohtonă caise proaspte pentru consum sau pentru a fi prelucrate în industria alimentară avem: livezi de caiși în Vrancea, ferma pomicolă Însuratei din jud. Brăila, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Pomicolă Iași și altele, dar potrivit celor scrise de ICPA București cele mai bune zone pentru plantațiile de cais sunt cele din apropierea Dunării.

Astfel în industria alimentară caisele sunt prelucrate pentru a fabrica diverse produse: dulcețuri, compoturi, jeleuri, nectar, sucuri, deserturi etc. O parte din caise sunt trecute prin procesul de uscare, ajungând astfel să fie comercializate ca fructe uscate.

Cele mai cunoscute soiuri de cais sunt:

  • soiurile foarte timpurii, ale căror fructe se coc până la sfârșitul lunii iunie și pot fi culese și date în consum chiar din prima jumătate a lunii iulie, anume: Timpurii de Arad, Timpurii de Chișinău, Royal;
  • soiurile timpurii, cu caise mijlocii, mari sau foarte mari și aromate care se coc spre sfârșitul lunii iulie, precum: Mari de Cenad și Cea mai bună de Ungaria;
  • Alte soiuri de cais întâlnite la noi: Luizet, Vaviot, Dulci de Vișani etc.

 

Caisele uscate

Fructele uscate sunt adevărate depozite de vitamine, minerale și antioxidanți, și reprezintă un leac natural pentru sănătate în perioada iernii, când suntem lipsiți de fructele proaspete.

Deși consumăm fructe uscate doar la ocazii speciale, medicii recomandă să le includem mai des în dieta zilnică, pentru a beneficia din plin de proprietățile lor curative.

Caisele uscate sunt preferatele multora datorită gustului lor deosebit. Partea frumoasă este însă că acestea nu sunt doar gustoase, ci sunt și sănătoase, aducând o mulțime de beneficii celor care le consumă.

Caisele uscate reprezintă un mod foarte plăcut de a crește imunitatea corpului și de a ne feri de infecții, dereglări metabolice și alte tulburări de sănătate. Fructele uscate sunt bogate în antioxidanți de tipul polifenolilor, care ne ajută nu doar intern, ci și la menținerea pielii tinere.

Caisele uscate – Beneficii

Avantajul caiselor uscate este că pot fi consumate chiar și de cei care suferă de afecțiuni ale stomacului sau ale ficatului, caisele proaspete fiindu-le acestora neindicate deoarece pot provoca tulburări digestive sau biliare (arsuri, deranjament etc.).

Conținutul bogat în minerale face din caisele uscate aliatul important pentru combaterea anemiei provocate de lipsa fierului din organism. Așadar putem avea un orgsnism sănătos consumând un tratament cu caise deshidratate timp de 15 zile: se pun la muiat circa 10 – 15 caise confiate pentru o jumătate de oră pentru a fi bine hidratate și se consumă la cina, ideal ar fi ca singur aliment, însă se poate folosi cu pâine prăjită pentru a oferi sațietate.

Caisele uscate stimulează digestia, datorită substanțelor alcaline pe care le conțin, așadar este bine să le consumăm cu o jumătate de ora înainte de mesele principale.

Conținutul bogat în betacaroten al caiselor deshidrate le dau recomandarea de a putea fi consumate în cazul în care avem pielea afectată de eczeme, acnee și alte infecții ale pielii, dar și în cazul unei vederi slabe vitamina A din aceste fructe uscate vin în ajutor.

Este recomandat să fie consumate moderat de către gravide și de femeile care alăptează, în alimentația acestora fiind necesar un aport mai mare de nutrienți, caisele uscate oferă energie organismului acestora datorită bogăției de vitamine și minerale pe care le conțin.

Potasiul din caise este benefic pentru reglarea ritmului cardiac.

Caisele uscate au de 3 ori mai multă vitamina A (fiind indicate pentru tratarea bolilor de piele și în sinuzită sau laringită), oferind o valoare energetică de 306 Kcal./100g, pe când caisele proaspete doar 51- 60 Kcal./100 g.

De la caise se folosesc și sâmburii care pot fi în funcție de soi: amari sau dulci. Cei dulci sunt preferați în consum. Însă nici cei amari nu trebuie evitați, deoarece au în conținutul lor o substanță numită amigdalină despre care se crede că ar avea proprietăți care combat cancerul. Din sâmburii dulci de cais se extrage uleiul care este folosit ca și cel de migdale uscate, atât pentru consum alimentar, cât și pentru redarea strălucirii și frumuseții tenului în tratamentele cosmetice sau în terapeutica aromoterapiei – în executarea masajului cu uleiuri și esențe naturale.

Caise uscate – Contraindicații

Caisele uscate nu sunt indicate persoanelor care suferă de hipotiroidie, gastrită hiperacidă, diabet zaharat sau hepatită.

Caisele se usucă cel mai bine la soare sau la umbră, cu tot cu sâmburi. Acest proces natural ajută la păstrarea vitaminelor și enzimelor din fructe.

Dacă se aleg caise uscate din comerț, trebuie evitate acele caise care arată prea portocaliu la culoare, deoarece acestea pot conține aditivi alimentari și coloranți.

 

Sursa foto: Shutterstock