Poți să-ți amenajezi grădina și fără dureri de cap, dacă urmezi aceste sfaturi

Poți să-ți amenajezi grădina și fără dureri de cap, dacă urmezi aceste sfaturi

O planificare de bază te va ajuta să obții o grădină de vis, cu eforturi minime

Ai vrut mereu o grădină ca-n filme. Și încă mai visezi la asta, dar amâni mereu momentul, spunându-ți că nu ai găsit încă inspirația necesară. Sau că nu ai talentul necesar? Din fericire, e nevoie doar de puțină organizare și un plan bine pus la punct. Odată ce ți-ai stabilit prioritățile și pașii necesari, vei vedea că viziunea ta poate deveni realitate, iar grădina casei tale se va transforma în acel sanctuar pe care ți l-ai dorit întotdeauna.

Începe cu o curățenie generală

Buun.. Ți-ai făcut curaj să începi proiectul de transformare totală a grădinii. Par atât de multe lucruri de făcut, încât descurajarea ți se strecoară tiptil în suflet, iar planurile tale par să se ducă de râpă. De unde începi, unde pui florile, cum împarți zonele? Ar fi totul mult mai ușor dacă ai avea o zonă curată cu care să lucrezi.

Nu te teme, nu trebuie să aduci buldozerul (sperăm 🙂 Începe cu câteva lucruri simple. Adună resturile precum frunzele moarte, ramurile căzute, resturile și lucrurile care nu au ce căuta într-o grădină de vis. O zonă curată, mai liberă, e mult mai ușor de organizat.

Scapă de buruieni

Al doilea pas e cu bătaie lungă. Lăsate de capul lor, buruienile îți vor strica orice plan și s-ar putea să te trezești la anul cu frumusețe de plante… nedorite. Cel mai bine e să le smulgi cu rădăcini cu tot, pentru a evita infestările ulterioare. Buruienile culese le poți strânge într-un sac de gunoi, sau le poți arde. Nu le îngropa și nici nu le lăsa descoperite, deoarece semințele lor vor ajunge să producă un nou val de buruieni.

Alternativa ar fi să folosești un produs chimic, un erbicid. Aceste produse sunt disponibile la orice magazin de specialitate (se numesc fitofarmacii și le găsești, de obicei, prin piețele agroalimentare). Înainte fă câteva poze cu buruienile, pentru ca un specialist să-ți recomande produsul potrivit. Ascultă-i sfaturile cu atenție, notează tot și respectă indicațiile de pe etichetă. Nu uita să folosești mănuși și echipament de protecție. De asemenea, evită să stropești florile sau plantele cu erbicid, pentru că se vor usca. 

Nu arunca deocamdată obiectele vechi

Acum, că totul pare mai curat, ai fi tentată să scapi de toate lucrurile vechi din grădină. Nu le arunca încă. E posibil să le dai alte întrebuințări. Fă-ți o listă cu aceste lucruri și apoi aruncă o privire pe net, pe site-uri precum Pinterest. 

Vei vedea o mulțime de idei despre cum ai putea transforma, de exemplu, câțiva paleți în mobilier de gradina, sau cum poți construi rapid o bancă rustică din 2-3 scânduri și câteva blocuri de BCA. Chiar și borcane sau sticle vechi se pot transforma în lampioane uimitoare, cu puțină vopsea, sfoară și un strop de imaginație.

Fă-ți planul

Abia acum a sosit momentul planificării viitoarei tale grădini de vis. De ce acum? Pentru că-ți este mult mai ușor să vezi cum ar putea arăta totul, dacă grădina e mai aerisită, liberă de resturi, buruieni și lucruri vechi (care sunt depozitate și își așteaptă cuminți rândul la o nouă viață).

Așadar, fă poze din toate unghiurile, măsoară dimensiunile grădinii, fă o schiță și notează-ți zonele pe care dorești neapărat să le schimbi. Apoi, rezervă-ți 1-2 zile pentru a găsi idei pe care le poți aplica și tu, în bugetul alocat. Vei vedea o sumedenie de poze frumoase pe site-urile de profil, dar compară mereu cu notițele și pozele tale și păstrează doar ce poți face. Vei avea suficient de multe idei pentru amenajarea gradinii, din care le poți alege pe cele unitare unui singur stil. Vrem o grădină de vis, nu o grădină ca-n Babilon, așa e?

Pornește de la zero

Adică de la nivelul solului. Secretul florilor frumoase, al unui gazon uniform și al copacilor sau arbuștilor bine crescuți stă în compoziția solului. Acesta trebuie să aibă elementele nutritive necesare. Stai de vorbă cu un specialist din magazinele de bricolaj sau de la fitofarmacie și vei afla totul despre ce tipuri de sol să alegi pentru flori sau copaci, când și cum trebuie săpate gropile pentru arbuști, câtă apă e necesară și multe altele. Pentru a planta unii arbuști, pomi sau plante, e nevoie să aștepți venirea toamnei, de exemplu.

Alege plantele

Etapa asta e strâns legată de alegerea solului. De fapt, vei pregăti solul în funcție de plantele dorite. Dar nu-i de ajuns. Știai că există anumite plante care, puse împreună, se vor ajuta reciproc, sau, dimpotrivă, vor încerca să se elimine? Dacă ai zone umbrite, te vei bucura să afli că există anumite tipuri de gazon sau plante care adoră umbra. 

Un specialist în horticultură te va ajuta foarte mult aici. Îl vei găsi în magazinele care vând plante ornamentale pentru grădini. Chiar dacă sfaturile sale vor costa ceva bani, e o investiție care merită, mai ales dacă plănuiești să plantezi și pomi în grădina ta.

Ascunde zonele urâte

Vrei să nu mai vezi gardul acela ruginit al vecinilor? Sau poate ai nevoie de mai multă intimitate? Cea mai simplă variantă e să folosești un paravan din bambus. Va da un aspect natural, iar efectul vizual poate fi spectaculos, dacă adaugi și alte elemente de decor. Există însă și alte variante. Poți folosi paravane modulare din lemn, pe care să pui iederă, plante cățărătoare sau de care vei atârna ghivece frumoase de flori. Le poți lăsa în culoarea lor naturală, sau le poți vopsi în alb, pentru un efect și mai atrăgător. 

Poți face același lucru și cu solul, folosind scoarță de copac sau material lemnos pentru a acoperi zonele libere, pe care nu ai plantat nimic. Procedeul se numește mulcire și are două roluri: împiedică apariția noilor buruieni și păstrează umezeala în sol. Materialele sunt organice, biodegradabile și, mai mult, au o gamă variată de culori, care vor da grădinii tale un aspect senzațional.

Tot acum ar fi timpul să creionezi și aleile sau zonele în care vei pune o masă, scaune, poate un balansoar sau grătar. Poți folosi pavele, piatră naturală, dale sau pavaj ecologic, în funcție de stilul ales anterior.

Dă o nouă viață obiectelor vechi

Mai ții minte când ți-am spus să nu arunci obiectele vechi? A venit timpul lor. Orice poate fi transformat într-un obiect de decor, cu puțină imaginație. Borcanele pot deveni lampioane, ghivecele sparte pot fi integrate în decor, sau le poți folosi cioburile pentru a crea un mozaic. Părți de mobilier pot fi revopsite și folosite pentru a planta flori, sau ca spații inedite de depozitare. Poate unele dintre ele au o patină dată de timp și vrei să păstrezi acest efect. Bicicleta aceea veche și nefolosită de ani de zile poate renaște pe post de suport inedit de flori. Oricum ar fi, vei vedea că în acea grămadă de lucruri vechi se ascund multe comori. Nu uita, e suficient să dai o raită pe site-urile cu idei pentru grădină și vei găsi, garantat, ce să faci cu obiectele pe care voiai să le arunci.

Tot ce mai trebuie să faci acum e să pui totul în lumină. Indiferent că vei folosi o salbă de lampioane, mici spoturi, lămpi solare, torțe sau suporturi de lumânări, aranjează-le strategic și nu abuza de numărul lor. Efectul trebuie să fie unul subtil, de bun gust.

Sursa foto: Shutterstock

Material publicitar scris in colaborare cu doraly.ro