Pomana porcului necesită pregătiri speciale

Pomana porcului

Se știe că data de 20 decembrie e importantă în calendarul tradițiilor. E Ignatul, un moment plin de obiceiuri și superstiții. Dar acest eveniment trebuie întâmpinat cum se cuvine și neapărat cu pomana porcului.

După pomana porcului încep pregătirile de Crăciun

Tradiția neaoșă a Ignatului se trage din vremuri străvechi, dinaintea creștinătății. Se spune că, pe atunci, la finele anului, se făceau sacrificări în numele divinităților. Oamenii au observat că, în preajma solstițiului de iarnă, Soarelui îi slăbeau puterile și au găsit de cuviință că sacrificarea unui animal, sau chiar a omului, ar fi revigorat forța Soarelui prin sângele dat ofrandă. Ritualul presupunea arderea pe rug, de unde și denumirea de Ignat, de la „ignis”, care se traduce prin foc. Nu degeaba există zicala: „Ignatul are rânduit să moară negreșit un om de ziua sa”. În folclorul tradițional, se spune că Ignat ar fi fost un om sărman care, în vreme ce se pregătea să-și taie porcul, a scăpat toporul în capul tatălui său, omorându-l. Pentru că a dus toată viața căindu-se, Dumnezeu și Sfântul Petru i-au arătat milostenie.

Ce să NU faci

Așa se face că, pe 20 decembrie, nu e bine să faci nimic altceva decât să tai porcul. Ritualul de pomana porcului trebuie respectat întocmai, după reguli bine stabilite. Sărbătorii i se mai spune “Paştele fu­dulul” şi “Crăciun sătulul”, căci niciodată peste an ro­mâ­nul nu mănâncă atât de mult şi de greu. De Ignat, încep și pregătirile pentru masa de Crăciun. Se pun deoparte carnea pentru sarmale, pentru friptură și osânza pentru prăjituri. Iar febra pregătirilor pentru Sfintele Sărbători, strălucirea care îmbracă totul în jur creează o atmosferă inconfundabilă. Iar în acest decor festiv, credințele străvechi sunt la loc de cinste.

Sursa foto: 123rf.com

Loading...