Plita pe gaz sau plita cu inducție? Ce avantaje are fiecare!

ce avantaje are plita cu inducție

Plita cu inducție începe să cucerească teren în bucătăriile românilor. Este mai elegantă, se curăță mai ușor și este mai sigură. Dar nici plita pe gaz nu este de lepădat. Iată ce avantaje are fiecare, dacă vrei să renovezi bucătăria!

Plita pe gaz este mai ușor de manevrat și multe gospodine sunt de părere că mâncarea se gătește mai repede la gaze și nu sunt deloc atrase de plita cu inducție. Depinde, însă, de calitatea vaselor în care gătești.

În vasele din inox subțire sau tablă, mâncarea începe să fiarbă mai repede, dar poate să dea în foc și să se ardă. Iar căldura se risipește pe maginea vaselor, ridicând și temperatura din bucătărie pe timp de vară, când ai vrea să fie cât mai răcoare în casă.

Dar multe femei consideră că pot controla mai ușor temperatura dacă pot da flacăra mai tare sau mai încet. Pe de altă parte, prețul gazelor este în continuare mai mic decât cel al curentului electric.

Ce beneficii îți oferă plita cu inducție

Are un design modern, iar baza din sticlă este mai ușor de curățat pentru că nu se arde și nu se pătează dacă sar picături de sos pe ea.

Temperatura este mult mai ușor de controlat, printr-un panou digital, iar alimentele ajung mai repede la punctul de fierbere decât pe plita cu gaze.

Pe de altă parte, oalele de inox sau material compozit care se folosesc pentru plita cu inducție sunt de o calitate mult mai bună și nu ard mâncarea. În plus, nici nu se deteriorează la fel de repede ca atunci când sunt puse direct pe flacăra aragazului.

Plita cu inducție este mai sigură de folosit în sensul că baza de sticlă nu se încinge decât la contacul cu vasul în care gătești. În ceea ce privește câmpul electromagnetic pe care îl generează pentru a încinge vasele, acesta nu are niciun efect asupra organismului uman, după cum au arătat studiile efectuate.

Plita cu inducție nu emană căldură în bucătărie, așa cum emană plita pe gaz. Ea are încorporat un ventilator care menține o temperatură scăzută în partea inferioară a plitei, acolo unde este încastrată în blatul de bucătărie.

Pont!

Primul lucru pe care trebuie să îl faci când îți cumperi o plită electrică este să montezi o rețea electrică și o priză specială doar pentru ea. Nu conecta plita electrică la aceeași priză cu frigiderul sau mașina de spălat. Cu timpul, rețeaua electrică din casă va ceda. Și important este să ai deja în casă un circuit electric care să susțină consumul unei plite electrice.

foto: 123rf.com