Pleci la drum cu copiii? Cum să ai o călătorie cât mai plăcută și ușoară

Cum faci călătoria o aventură frumoasă atunci când pleci la drum cu copiii

Pleci la drum cu copiii? Vei auzi des lucruri de genul: 'Am ajuns?', 'De ce nu am ajuns încă?', 'Oprește, vreau să cobor!', 'M-am plicisit!'…Află cum să faci călătoria mai ușoară atunci când pleci la drum cu copiii.

Ce nu-ți aud urechile atunci când pleci la drum cu copiii? Totuși, călătoria poate fi plăcută, dacă ții cont de câteva trucuri pentru a face lucurile mai ușoare.

Citește și: Cum să vă luați cât mai puține lucruri în bagaj când plecați în vacanță

Vacanța de Paști este o bucurie, dar și un prilej de nenumărate bătăi de cap. Mulți mergem să ne vizităm familia de departe sau plecăm în concediu. Călătoria până la destinație poate fi pentru multe familii un adevărat coșmar, atunci când pleci la drum cu copiii. 'Drumurile, fie ele scurte sau lungi, pot fi dificile dacă micuții se plictisesc, dacă nu sunt obișnuiți să doarmă sau au o toleranță scăzută la frustrare', constată psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Când pleci la drum cu copiii, pregătirea e cheia succesului

Pregăteteș-te bine. Ia la tine apă potabilă din belșug, gustări suficiente, trusă de prim ajutor, o lanternă, încărcător de telefon, haine de schimb pentru copil, scutece dacă este cazul, pungi pentru vomitat, bomboane cu ghimbir antivomitive, șervețele umede etc. Pune lucrurile de care vei avea nevoie pe traseu la îndemână, astfel încât să nu fie nevoie să scotocești. Este foarte important ca întreaga familie să se odihnească foarte bine în noaptea dinaintea călătoriei. Înainte de a pleca, 'povestește copiilor despre ce presupune deplasarea, cât va dura drumul, ce veți face între timp și unde veți merge. Vor fi mai cooperanți dacă știu din timp la ce să se aștepte', spune psihologul.

Citește și: 5 pericole pe care le poți evita ușor atunci când călătorești împreună cu familia

Trucuri pentru o călătorie liniștită când pleci la drum cu copiii

Dacă ați plecat la drum cu mașina, încearcă să nu mergi mai mult de două ore fără oprire. Nu te aștepta să stea mai mult timp cuminți pe scaun. Este nerealist și vei ajunge să te enervezi din nimic. Chiar dacă lungiți călătoria, încearcă să găsești locuri de popas atractive, cum ar fi benzinării cu locuri de joacă amenajate, obiective turistice, parcuri etc. Secretul stă și aici în planificare. Uită-te cu o zi sau două înainte pe hartă și vezi care ar putea fi punctele de staționare. Bineînțeles, s-ar putea ca programul să se devanseze, așa că găsește mai multe variante.

Cum calmezi un tantrum când pleci la drum cu copiii

'Spune-le de acasă și că îți dorești ca ei să dea dovadă de răbdare. Totuși, fii îngăduitoare dacă nu reușesc. Important este ca ei să știe doleanțele tale și să depună eforturi în acest sens', adaugă specialistul care îți dă și câteva sugestii despre cum poți face totul mai ușor. Ține minte că 'momentele de tantrum denotă că micuțul are nevoie de ceva, a ajuns la un punct de criză și nu știe cum să ceară. De aceea, trebuie tratate cu indulgență și calm. Ca să-l temperezi trebuie să-i arăți că-l înțelegi. De exemplu, nu e cazul să-i spui 'nu trebuie să fii supărat', ci 'înțeleg că ești nerăbdător să ajungem și că ai obosit să stai pe scaun. Vom face o oprire să te mai dezmorțești, după care vom porni din nou ca să ajungem cât mai repede'. Apoi, poveștește-i ceva amuzant. Umorul ajută foarte mult la detensionarea unor situații aparent critice.

Citește și: Cum calmezi tantrumul la copii și ce este el. Metode sigure de a calma accesele de furie ale celor mici

Cum faci călătoria o aventură frumoasă atunci când pleci la drum cu copiii

'Dincolo de destinație, călătoria în sine poate fi o aventură frumoasă atunci când pleci la drum cu copiii. Organizarea este cheia. Asigură-te că aveți hrană și apă la îndemână. Foamea este adesea cauza crizelor de nervi ale copiilor. În funcție de vârstă, poți să le pui pe tabletă sau pe telefon un film, desene animate sau lucruri interesante despre locația unde veți merge. Stabiliți încă de acasă pauzele de toaletă pe care le veți face și unde. De asemenea, o mică oprire și câteva momente de dezmorțire sunt binevenite și pentru a preveni un tantrum, dar și pentru a-l camla. Dacă zburați cu avionul, luați cărți sau benzi desenate, căști și dispozitive care pot stoca filme sau muzică, având în vedere că nu veți putea folosi internetul. Pentru drumuri cu mașina, muzica și buna dispoziție nu trebuie să lipsească. Poți să iei un cd cum ar fi cel cu jocurile de jucat în trafic ale celor de la Gașca Zurli sau orice altceva ce aduce veselie și menține o stare plăcută pe perioada deplasării,' spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com