Plante care protejează ficatul. Hrișca

Hrișca stimulează producția de bilă și reduce nivelul colesterolului. Boabele conțin cantități importante de vitamina B6 și P. Favorizează absorbția vitaminei C. Are și efect antibacterian, protejează ficatul, dă organismului toți aminoacizii esențiali de care are nevoie. Boabele de hrișcă sunt bogate și în antioxidanți, care asigură protecția cardiovasculară și anticancerigenă. Frunzele fragede care pot fi gătite în același fel ca spanacul. Boabele pot fi mâncate crude sau gătite.

Citește și: Cele mai bune plante pentru detoxifierea ficatului

Plante care protejează ficatul. Brusturele

Are acțiune diuretic-depurativă, detoxifiantă, antinflamatoare, antioxidantă. Protejează ficatul. Se face un decoct din două lingurițe de rădăcină tocată mărunt la o cană cu apă. Se fierbe la foc mic timp de două minute. Se lasă acoperit un sfert de oră, după care se strecoară. Se beau două căni pe zi. Poți prepara o infuzie dintr-o linguriță din părțile aeriene ale plantei la o cană cu apă. Se beau trei căni pe zi (dimineața, la prânz și seara).

Plante care protejează ficatul: Armurariul

Dr. farmacist Ovidiu Bojor”Fructele de armurariu conțin silimarină, substanță care protejează membrana celulei hepatice, stimulează regenerarea ei și formarea de noi celule. Reduce absorbția locală de toxine și mărește capacitatea de detoxifiere. Extractul de armurariu are acțiune antioxidantă și antitumorală. Se administrează sub formă de comprimate care conțin silimarină. Se mai poate prepara o infuzie dintr-o linguriţă de fructe de armurariu, proaspăt măcinate, la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi. Prima cană se bea înainte de micul dejun, după care stai culcată pe partea dreaptă timp de 20 de minute. A doua cană se bea în două etape: prima jumătate după masa de prânz şi a doua după cină. Cura durează două săptămâni. Se poate relua după două săptămâni de pauză. Există cazuri rare de persoane sensibile la silimarină, care prezintă reacții alergice. În cazul lor, tratamentul este contraindicat. Mai poate avea și o acțiune blândă laxativă în unele cazuri, dar fără alte efecte secundare,” spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Sursa foto: 123rf.com

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com