Plante care dau timpul înapoi

Plante care dau timpul înapoi

Vrei să arăți și să te simți mai tânără? Iată câteva tratamente naturale ayurvedice care te ajută să dai timpul înapoi și să menții cât mai mult tinerețea. 

Rasayana, terapia care luptă împotriva îmbătrânirii

„Rasayana, una dintre cele opt specialități clasice ayurveda, ne oferă șansa de a rămâne tineri și plini de energie, activi până la vârste foarte înaintate. Oferă o gamă largă de remedii care contribuie din plin la echilibrarea organismului sub toate aspectele: fizic, mental, spiritual. Remediile rasayana luptă împotriva îmbătrânirii, stimulează memoria, forța fizică, accelerează procesele metabolice, au proprietăți imunostimulatoare, cresc energia sexuală, hrănesc sângele, limfa și diverse tipuri de țesuturi, cresc adaptabilitatea la stres și vitalitatea', ne-a explicat dr. Cristina Răduță, medic specialist în medicină de familie, cu competențe în ayurveda, apifitoterapie și acupunctură.

Plante care mențin tinerețea

Pentru întârzierea procesului de îmbătrânire fizică, se recomandă agrișele indiene (amalaki, Emblica officinalis) și guduchi – (Tinospora cordifolia). Pentru menținerea tinereții creierului plantele indicate sunt: brahmi (Bacopa moniera), obligeana indiană (vacha-Acorus calamus), shankhapuspi (Convolvulus pluricaulis), Centella asiatică (gotu kola), ginsengul indian (Aswaganda – Withania somnifera). Pulberea acestor plante se ia, în cantitatea prescrisă, amestecată cu miere, lapte cald sau unt clarificat. Aceste alimente au rol de creștere a eficienței preparatului. Un remediu popular este Chyavanprash (preparat din miere cu amestec de plante) ale cărui efecte antioxidante, antistres, de reglare a metabolismului și de stimulare a imunității au fost demonstrate științific. În fiecare dimineață se pot lua una-doua lingurițe cu un pahar cu lapte.

Terapii personalizate pentru a da timpul înapoi

Remediile se recomandă întotdeauna ținând cont de tipul constituțional al individului. Medicina indiană recunoaște trei tipuri: vata (individ slab, cu oase subțiri, musculatură slab dezvoltată), pitta (atletic, dezvoltat armonios), kapha (robust, cu osatură puternică, predispus la obezitate). De obicei, oamenii au câte puțin din fiecare tip constitutiv, dar unul dintre ele predomină. Nu este destul să vezi cum arată. Se analizează și modul de a reacționa la diverși stimuli, temperamentul, trăsăturile emoționale etc. De aceea, este bine să apelezi la un specialist pentru a-ți recomanda un tratament personalizat, adaptat nevoilor tale.

Sursa foto: Shutterstock