Acad. dr. farmacist Ovidiu Bojor scrie că planta indicată în epidemii „are o compoziție chimică extrem de complexă, ceea ce explică utilizarea foarte variată. Are efect febrifug, antiinflamator, hipotensiv și antispastic. Este un bun tonic amar și digestiv. Ajută la reglarea menstruației. Conține și vitamine: acid folic (vitamina B9) și acid ascorbic (vitamina C).

Planta indicată în epidemii, efect antiseptic

Florile de coada-șoricelului proaspăt culese pot trata inflamațiile. Pot fi utilizate ca antiseptic, ca protector împotriva radiațiilor și drept cicatrizant. Părțile aeriene ale plantei (tulpină, frunze și flori) se recomandă în anorexii, probleme cu ficatul și persoanelor care au imunitate scăzută în perioadele de epidemii. Ceaiul de coada-șoricelului reduce timpul de coagulare a sângelui, fiind util în hemoroizi, hemoragii puternice la menstruație. Durata acțiunii hemostatice este de una-două ore. Este util și celor cu digestie lentă pentru că stimulează secreția de bilă. Se prepară infuzie dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă. Se beau trei-patru căni pe zi. Tot cu acest ceai se pot spăla rănile sau face comprese.

Cum folosești coada-șoricelului

Planta indicată în epidemii este de folos și în alte probleme medicale. Pentru lipsa poftei de mâncare se fierbe o lingură din părțile aeriene ale plantei la o cană cu apă timp de cinci minute. Se beau două-trei căni pe zi. În cazul hemoragiilor, se vor bea patru-cinci căni din acest decoct pe zi. Nu prezintă contraindicații cu excepția decoctului preparat din planta întreagă, care stimulează puternic secrețiile gastrice. De aceea, nu este recomandat în hiperaciditate și ulcer gastric. La unele persoane poate produce alergie și este interzis a se consuma în sarcină.

Sursa foto: 123rf.com