Pe prințul consort Philip, soțul reginei Elisabeta, îl știe toată lumea. Dar știi prin ce tragedie a trecut familia sa? Nu merita așa o soartă

printul Philip si regina Elisabeta

Prințul consort Philip, soțul reginei Elisabeta, are 96 de ani. Deși s-a retras din viața publică, are încă o stare de sănătate bună, pentru care l-ar invidia oameni cu mult mai tineri. Nu însă același noroc l-a avut sora sa, prințesa Cecilie a Greciei și Danemarcei.

Cinci la părinți, Philip și frații și surorile sale sunt copiii prințului Andrew al Greciei și Danemarcei (fiul regelui George I al Greciei) și a prințesei Alice de Battenberg (stră-strănepoată a reginei Victoria a Angliei). Familia a fost exilată din Grecia în 1922 și s-a stabilit la Paris.

În 1931, Cecilie l-a luat de soț pe Georg Donatus, Mare duce de Hesse, pe scurt Don, cu care a avut trei copii. Însă, existența sa urma să se întrerupă tragic în fatidica zi de 16 noiembrie 1937.

În acea zi, Cecilie, soțul ei și doi dintre copii au plecat din Frankfurt, Germania, cu destinația Londra, pentru a participa la o nuntă în familie. S-au îmbarcat într-un avion de mici dimensiuni, operat de compania belgiană Sabena. Familia, în formulă aproape completă, a fost însoțită de soacra lui Cecilie, asistenta copiilor și un echipaj format din patru persoane.

Avionul ar fi trebuit să aibă o escală în Bruxelles, Belgia, însă vremea neprielnică l-a forțat pe pilot să opteze pentru aeroportul dintr-un alt oraș, Ostend. Însă și aici vremea era rea, iar ceața densă a făcut ca aparatul de zbor să lovească coșul de fum al unei fabrici. Avionul a pierdut o aripă și un motor, în scurt timp prăbușindu-se.

Sora lui și nepoata au murit într-un accident aviatic

Toți cei 11 pasageri au murit. Printre ei, Cecilie, de numai 26 de ani, care era însărcinată în opt luni cu cel de-al patrulea copil. Ulterior s-a aflat că pilotul încerca din răsputeri să găsească un loc de aterizare, pentru că Cecilie deja năștea.

La locul tragediei a fost găsit și corpul fără viață al bebelușului. Probabil nu a trăit mai mult de câteva minute.

Celălalt copil al lui Cecilie a murit doi ani mai târziu, în 1939, de meningită.

În acea vreme, Philip avea 16 ani. În forografiile de la înmormântare, tânărul Philip apare înconjurat de oameni care făceau salutul nazist. Atât Cecilie, cât și soțul ei erau membri ai Partidului Nazist.

Foto: Hepta

Vezi și Povestea de iubire neștiută dintre regina Elisabeta a II-a și prințul Philip. S-a îndrăgostit de el când avea doar 13 ani, iar acum sărbătoresc 70 de ani de căsnicie

Citește și: