Pătrunjelul a avut multiple utilizări încă din antichitate. Pe lângă faptul că era pus în coronițele oferite sportivilor învingători, acesta era un bun remediu în tratarea mușcăturilor de șarpe. Desigur, planta era folosită și în preparatele culinare, ca și acum.

Pătrunjelul – proprietăți

– planta are de 4 ori mai multă vitamina C decât portocala.
– are minerale – potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu
– are vitamine – pe lângă vitamina C, mai are și A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, K şi E.
– conține mai mult fier decât spanacul
– are apiol, un ulei volatil care se găsește în cantități mai mari în semințele de pătrunjel și într-o măsură mai mică în frunze
– conține o cantitate mare de clorofilă (ca orice plantă verde) ce reduce bacteriile responsabile pentru mirosul corporal neplăcut, purifică sângele
– are și luteolină ce ajută în combaterea inflamațiilor la nivelul cartilajelor din articulații

Pătrunjelul – beneficii

– este antiinflamator
– bun antioxidant
– detoxifiant
-antitumoral
– conține flavonoizi
– are capacitatea de a ajuta la oxigenarea celulelor
– stimulează activitatea vezicii biliare
– întărește sistemul imunitar
– asigură buna funcționare a aparatului genital
– efect vasodilatator
– efect diuretic și depurativ
– are acid folic
– previne cancerul
– indicat în blocajul renal
– eficient în tulburările menstruale
– are efect analgezic
– indicat în sterilitate masculină și infertilitate feminină
– combate reacțiile adverse ale citostaticelor și ale radioterapiei
– indicat în cazuri de răceală, gripă, infecții
– bun contra anemiei
– reduce pofta de mâncare
– bun împotriva celulitei.

suc patrunjel

Pătrunjelul nu este recomandat în cantități foarte-foarte mari, în stare pură, datorită apiolului care stimulează contracțiile uterine, ba chiar poate diminua secreția de lapte, în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează.

Se recomandă mai degrabă combinat cu fructe sau legume, în formă de sucuri, shake-uri.

Un mână de pătrunjel este îndeajuns pentru a vă prepara băutura zilnică. Dacă nu îl combinați cu legume sau fructe, atunci alegeți apa. Va fi un bun energizant și vitaminizant.

Pătrunjelul și frumusețea

În afara utilizării lui în ciorbe, supe, salate și sucuri, pătrunjelul mai este folosit și în cosmetică. Decoctul redă luminozitatea și strălucirea tenului. La fel de bine puteți folosi și o mască pentru ten ce conține pătrunjel.

Decoctul mai stimulează și creșterea părului, hrănește pielea capului.

Pătrunjelul sub formă de mască este un bun remediu contra pistruilor și a petelor apărute odată cu înaintarea în vârstă. Procedeul se poate repeta până la obținerea rezultatelor dorite.

Mestecat, îndepărtează mirosul de țigară, elimină mirosul urât al gurii și stările de greață.

Mai poate fi folosit sub formă de gargară (dureri dentare, halena), băi sau spălături locale (în cazul unor infecții, răni, conjunctivită, alte infecții oculare, etc).

Ceaiul și sucul de pătrunjel ajută la eliminarea apei din organism.

Cum obții sucul de pătrunjel

Mixează o mână de pătrunjel cu patru-cinci linguri de apă, lasă să se odihnească așa 20-30 de minute, apoi filtrează. Se bea cu înghițituri mici pe parcursul zilei. Se ține la frigider, dar nu de pe o zi pe alta.

În prepararea sucului se pot folosi atât frunzele de pătrunjel, cât și rădăcina acestuia.

Pătrunjelul mai este este indicat și în arteroscleroză, hipertensiune, hepatită virală, beție, astm, boli canceroase, gută, reumatism.

Am putea să-l numim unul dintre cele mai ieftine remedii naturiste care face minuni sănătății organismului uman având în vedere cât ne costă, la piață, o legătură de pătrunjel.

Sursă Foto Flickr.com

Save